Football Finance: To ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κοστίζει περίπου 30 δις ευρώ

Ποσό ρεκόρ, που αγγίζει τα 30 δις ευρώ, κοστίζει την εποχή που διανύουμε το ποδόσφαιρο της «Γηραιάς Ηπείρου», σύμφωνα με την 28η ετήσια ανασκόπηση της Football Finance!

Συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται στα 28.4 δις ευρώ και όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte, Νταν Τζόουνς «το ποδόσφαιρο των συλλόγων στην Ευρώπη κατέχει την ισχυρότερη οικονομική θέση που έχουμε δει ποτέ».

Τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία) έχουν έσοδα ρεκόρ σε σχέση με την περασμένη σεζόν (2017/2018), ως αποτέλεσμα νέων συμφωνιών μετάδοσης στη Γερμανία και αύξησης διανεμόντων εσόδων από την UEFA σε αγγλικούς συλλόγους.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (30/05) η Deloitte τα έσοδα στα πέντε προαναφερθέντα πρωταθλήματα άγγιξαν τα 16 δις ευρώ (15.6 για την ακρίβεια), μία αύξηση της τάξεως του 6% σε σχέση με τη σεζόν 2017/2018.

Στην κορυφή βρίσκεται η Premier League, με τα έσοδα των συλλόγων που συμμετέχουν στο αγγλικό πρωτάθλημα να αυξάνονται στα 4.8 δις λίρες, κυρίως λόγω των μεγάλων ποσών που έλαβαν από την UEFA (για πρώτη φορά 5 ομάδες ανταγωνίστηκαν στο Champions League της περασμένης σεζόν).

Η γερμανική Bundesliga ενισχύθηκε με νέα συμβόλαιο τηλεοπτικών μεταδόσεων, γεγονός που της επέτρεψε να ξεπεράσει την ισπανική La Liga για να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο πρωτάθλημα σε έσοδα στον κόσμο.

Τα αυξημένα έσοδα αντανακλώνται επίσης στα ρεκόρ των δραστηριοτήτων της αγοράς της Premier League, καθώς ο δείκτης μισθών/εσόδων αυξήθηκε σε 59% το 2017-2018.

Από κει και πέρα τα λειτουργικά κέρδη της Premier League μειώθηκαν κατά 16%, εξαιτίας των δαπανών που έγιναν στις μεταγραφές (έφτασαν στα 867 εκ. λίρες, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο κερδοφορίας για μια μόνο σεζόν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις