Πρώτη «μάχη» με Σκόπια για την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ

Στη «μάχη» του Ευρωμπάσκετ 2015 ρίχνεται η Εθνική. Πρώτος αντίπαλος τα Σκόπια σήμερα στις 19.00 (ΑΝΤ1 και ΟΤΕ Sport 4). Στον Γ’ όμιλο του Ζάγκρεμπ βρίσκεται η Εθνική μαζί με Σκόπια, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία και Ολλανδία. Το Ευρωμπάσκετ του 2015 ανοίγει σήμερα την αυλαία του (5-20 Σεπτεμβρίου) και θα μείνει…

…στην ιστορία ως το πρώτο στα 80 χρόνια του θεσμού που συνδιοργανώνεται από τέσσερις χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Λετονία και Κροατία). Οι αγώνες της φάσης των ομίλων θα διεξαχθούν σε Βερολίνο, Μονπελιέ, Ρίγα και Ζάγκρεμπ (5-11 Σεπτεμβρίου), ενώ οι χιαστί αναμετρήσεις της τελικής φάσης (12-20 Σεπτεμβρίου) θα λάβουν χώρα στη Λιλ.
Το κίνητρο είναι υψηλό για τις συμμετέχουσες ομάδες, μία εκ των οποίων η Ελλάδα (Γ΄ όμιλος, Ζάγκρεμπ), αφού το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελεί κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016). Συγκεκριμένα, οι δύο φιναλίστ θα εξασφαλίσουν άμεση πρόκριση στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ των ανδρών, ενώ οι πέντε ομάδες που θα ακολουθήσουν στη βαθμολογία (3-7) θα κερδίσουν μία δεύτερη ευκαιρία, με τη συμμετοχή στο Προολυμπιακό Τουρνουά (θα διεξαχθούν τρία αυτή τη φορά), από όπου θα κριθεί η παρουσία τους ή μη στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.
Ο νυν Ομοσπονδιακός τεχνικός, Φώτης Κατσικάρης, διαθέτει το καλύτερο έμψυχο υλικό όλων των εποχών, δηλαδή παίκτες με εμπειρίες από ΝΒΑ και από ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα. Σε ένα τουρνουά… διαρκείας, όμως τα πάντα μπορούν να συμβούν γι’ αυτό και οι πρωταγωνιστές επικεντρώνονται μόνο στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου, στο Ζάγκρεμπ, με πρώτη αντίπαλο την ΠΓΔΜ σήμερα. Ακολουθεί η οικοδέσποινα Κροατία την Κυριακή (6/9), η Γεωργία την Τρίτη (7/9), η Σλοβενία την Τετάρτη (8/9) και η Ολλανδία την Πέμπτη (10/9).
Η Εθνική δεν θα είναι μόνη της ούτε στο Ζάγκρεμπ. Από πολλά μέρη της Ελλάδας καταφθάνουν οργανωμένα οι «Πελαργοί» για να βρεθούν στο πλευρό της. Κάποια γκρουπ αναχώρησαν οδικώς από Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα, ενώ σήμερα το πρωί αναμένονται αεροπορικώς μέσω Βελιγραδίου οι υπόλοιποι από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 150 Έλληνες θα είναι στο γήπεδο απέναντι στην ΠΓΔΜ, αλλά και για τα υπόλοιπα ματς της πρώτης φάσης, ενώ έχουν ήδη οργανωθεί εκδρομές για τη Λιλ όπου θα γίνουν τα νοκ άουτ παιχνίδια.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις