“Ονειρο που έγινε πραγματικότητα να έχουμε το VAR από την αρχή των διοργανώσεων”

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα και ο υπεύθυνος για το VAR, Μιχάλης Κουκουλάκης, παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΠΟ για τη νέα τεχνολογία, που από φέτος θα εισαχθεί κανονικά και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής επιβεβαίωσε πως το VAR θα χρησιμοποιηθεί κανονικά σε όλα τα γήπεδα της Super League 1 από την πρώτη αγωνιστική, δηλαδή από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο Περέιρα παίρνοντας τον λόγο είπε πως «η χρήση του σηματοδοτεί μια νέα εποχή σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα που μπορούμε να έχουμε το VAR από την αρχή των διοργανώσεων στην Ελλάδα».

Υπενθύμισε ωστόσο ότι δεν θα λύσει όλα προβλήματα: «Δεν αποτελεί πανάκεια, δεν αποτελεί τη λύση για τα πάντα στο ποδόσφαιρο, δεν θα κάνει το ποδόσφαιρο τέλειο, δεν θα αποφύγουμε τις συζητήσεις και τις κριτικές είναι όμως μια αρχή για αυτές τις ενθουσιώδες συζητήσεις και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί να αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτό.

Είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία. Η ΕΠΟ ήθελε το VAR η Λίγκα και οι ομάδες το ίδιο, και η ίδια διαιτησία. Όλοι ξεκινάμε με την ίδια ευχή και ευχόμαστε στο τέλος της σεζόν, όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Μαθαίνουμε πράγματα από άλλες χώρες όπου εφαρμόζεται το VAR. Μαθαίνουμε το VAR, όλοι είμαστε στην αρχή αυτής της εμπειρίας. Χρειάζεται χρόνο όμως, για να εξασκηθούν οι διαιτητές και να το μάθουν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Είμαστε βέβαιοι ότι οι διαιτητές θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία».

Κλείνοντας ο Μέλο Περέιρα τόνισε: «Το VAR χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι τόσο συχνά όσο ίσως θα περιμένατε. Στόχος μας, η ελάχιστη δυνατόν επέμβαση με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το παιχνίδι. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε, από πλευράς ΚΕΔ, ξέρω ότι θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και αμφιβολίες, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε εξηγήσεις όταν κρίνουμε ότι πρέπει».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του VAR, διευκρινίστηκε πως στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί 16 διαιτητές και 25 βοηθοί, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμη έξι σεμινάρια σε όλη τη χώρα για να αυξηθεί ο αριθμός των πιστοποιημένων διαιτητών.

Ενόψει της πρεμιέρας του ελληνικού πρωταθλήματος, θα υπάρχουν στα γήπεδα έως 18 κάμερες 4k που θα μεταφέρουν ταχύτατα τις φάσεις στο κέντρο επιχειρήσεων του VAR.

Το «παρών» στην συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο VAR Project Manager, Αλέξανδρος Χολέβας.