Ρήγας Στύλας: Η Νίκη θα έχει ισπανική φιλοσοφία

Ο Ρήγας Στύλας έχει αναλάβει από το πόστο του τεχνικού διευθυντή να «χτίσει» σχεδόν από την αρχή το ρόστερ της Νίκης Βόλου, που θα αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να πρωταγωνιστήσει στο άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Football League. Ο Βολιώτης μάνατζερ, ο οποίος εξειδικεύεται στην ανεύρεση ποδοσφαιρικών «διαμαντιών» τόσο από την Ισπανία όσο και από την Αργεντινή, μίλησε για όλους και για όλα στο goalpost.gr.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ρήγα Στύλα:

Για το ποσοστό που απομένει για να ολοκληρωθεί το ρόστερ: «Είμαστε περίπου στο 85%. Η ομάδα βρίσκεται στην εκκίνηση αυτή τη στιγμή. Θα γίνουν κάποιες προσθαφαιρέσεις και περισσότερο προσθέσεις, αλλά θέλει χρόνο. Να περάσουν μερικές μέρες και να αρχίσουν οι παίκτες να «δένουν» μεταξύ τους. Ο προπονητής έχει τη φιλοσοφία να τους δουλεύει κομμάτι-κομμάτι, δηλαδή από την άμυνα, το κέντρο και μετά την επίθεση. Ο μέγιστος αριθμός παικτών στο ρόστερ θα είναι το 24».

Σε ποιες θέσεις αναμένεται ενίσχυση: «Στη θέση του εσωτερικού μέσου box to box, που θα παίζει στο «6» και στο «8» και στο πόστο του δεξιού μπακ».

Για τους ξένους που απέκτησε η Νίκη και αγωνίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα: «Ο Τζόρνταν Ντομίνγκες έπαιζε στην Α’ κατηγορία της Φινλανδίας και στη Ρεάλ Μούρθια. Παίζει στις θέσεις «8» και «10» και διαθέτει πολλή ποιότητα. Είναι νέος και έχει μέλλον. Δεν σας κρύβω ότι γι’ αυτόν τον ποδοσφαιριστή πέρσι είχα πρόταση από τον Ηρακλή. Τα δυνατά του στοιχεία είναι η ασίστ και η μετάβαση στον κλειστό χώρο, ώστε να «ξεκλειδώνει» τις κλειστές άμυνες.

Ο Γκιγιέρμο Μασκουνιάν παίζει και στις πλευρές και στην κορυφή της επίθεσης. Είναι επιλογή του προπονητή. Τον είχε παίκτη στη Ρεάλ Μούρθια Β’ και γνωρίζει τις δυνατότητές του.

Για τον Αντόνιο Ροχάνο: «Είναι σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία (σ.σ. 28 ετών), έχει ύψος 1.78μ., είναι πολύ αλτικός και θεωρείται σέντερ φορ που «πνίγει» τους αντίπαλους στόπερ. Μ’ αυτόν τον τρόπο αφήνει πολύ χώρο πίσω για τους περιφερειακούς. Δεν είναι βαρύς επιθετικός, αλλά γρήγορος».

«Ομάδα με ισπανική φιλοσοφία»

Για την αγωνιστική φιλοσοφία της φετινής Νίκης: «Χτίζουμε» την ομάδα με ισπανική φιλοσοφία. Π.χ. στην Ισπανία, αλλά και στην Αργεντινή, οι σέντερ φορ δεν είναι ψηλοί. Συνήθως είναι 1.175-1.78μ., η μπάλα δεν σηκώνεται στον αέρα παρά μόνο αν παραστεί ανάγκη παίζοντας ασφαλώς σε εξαιρετικούς αγωνιστικούς χώρους. Έτσι αποκτάς μεγαλύτερη ταχύτητα και μετάβαση στο σύστημα ανάπτυξης. Όταν έχεις βαριά κορμιά δεν μπορείς να το έχεις αυτό. Επίσης οι Ισπανοί δεν σε αφήνουν να κυκλοφορήσεις την μπάλα και οι ακραίοι οπισθοφύλακες και τουλάχιστον ο ένας σέντερ μπακ είναι γρήγοροι, ώστε να καλύπτει τα κενά που δημιουργούνται όταν η ομάδα χάνει την μπάλα ενώ βρίσκεται στην επίθεση. Αυτό απαιτεί πείρα και παίκτες-αθλητές. Μ’ αυτό το κριτήριο κάναμε μεταγραφές και επιλέξαμε να είναι η άμυνα ελληνική και από το κέντρο και μπροστά να αγωνίζονται Ισπανόφωνοι, προκειμένου να υπάρχει σωστή συνεννόηση».

«Ο Ισαάκ Χοβέ είναι Νικιώτης»

Για τους λόγους που επιλέχθηκε ο Ισαάκ Χοβέ για την τεχνική ηγεσία: «Κατ’ αρχήν είναι Νικιώτης. Δεύτερον είναι ένας προπονητής ανερχόμενος που έχει μεγάλη δίψα να παρουσιάσει πράγματα, ενώ έχει δίπλωμα UEFA Pro. Έχει κάνει το «αγροτικό» του στην Ισπανία, όπου είναι πολύ δύσκολο να δουλέψεις γιατί υπάρχει πληθώρα τεχνικών και παικτών γενικότερα. Επιλέχθηκε γιατί έχει μια φιλοσοφία, η οποία πιστεύουμε εμείς ότι θα ταιριάξει πάρα πολύ σε αυτή την ομάδα βάσει της δίψας που έχει ως οπαδός-προπονητής της. Στο ποδόσφαιρο όταν έχεις τον επαγγελματισμό έχεις το 100%, αλλά όταν μπλέκεις το συναίσθημα και τον επαγγελματισμό έχεις το… 1.000%, γιατί σου δίνει μεγαλύτερη ώθηση να δουλέψεις γι’ αυτό που αγαπάς. Την ίδια φιλοσοφία έχει και η διοίκηση».

«Θα ζητήσουμε αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος»

Για το χρονικό περιθώριο που θα έχει για να δείξει τη δουλειά του ο Ισαάκ Χοβέ: «Θα στηρίξουμε τον προπονητή στο έπακρο. Δεν μπορείς να «αποκεφαλίσεις» έναν άνθρωπο αν δεν του δώσεις τον χρόνο να δείξει το έργο του. Ήρθε σε μια δύσκολη κατάσταση, γιατί έχουμε πάρα πολύ λίγο χρόνο. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία. Εμείς κοιτάμε τον χρόνο που χάσαμε να τον κερδίσουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό. Σίγουρα θα ζητήσουμε αναβολή του πρωταθλήματος. Όταν άλλες ομάδες έχουν ξεκινήσει πιο μπροστά κι εμείς αρχίζουμε μεταγενέστερα χωρίς δική μας ευθύνη, θεωρώ ότι είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Ακόμη και λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών χρειαζόμαστε χρόνο. Θεωρώ ότι θα πάρουμε αναβολή».

Για το πόσο δύσκολο είναι να «χτιστεί» μια ομάδα όταν έχει χάσει τόσο χρόνο: «Είναι πολύ δύσκολο. Η ομάδα έγινε μέσα σε δύο εβδομάδες. Σίγουρα είχαμε κάνει μια προεργασία, αλλά η προεργασία δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει τίποτα».

Για το ότι η Νίκη διαθέτει Έλληνες στην άμυνα και ξένους από το κέντρο και μπροστά: «Με την άφιξη του Καμπαγιέρο κάπως άλλαξε αυτό, διότι ο συγκεκριμένος παίκτης γνωρίζει ελληνικά και μπορεί να συνεννοείται καλύτερα με τους αμυντικούς. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί ο «Σέμπα» θα είναι ο… πλέι μέικερ της άμυνας. Είναι έξυπνος ποδοσφαιριστής και έχει τη δυνατότητα στη μετάβαση να μιλήσει στα ισπανικά. Το ότι αρκετοί από τους ξένους μας έχουν παίξει στην Ελλάδα έγινε γιατί οι Αργεντινοί συνήθως θέλουν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν. Εμείς χρειαζόμασταν παίκτες που γνωρίζουν τα ελληνικά δρώμενα στο 60-70% κι εκεί «κουμπώσαμε» ποδοσφαιριστές, που μπορεί να μην έχουν έρθει ξανά στην Ελλάδα, αλλά έχουν τη βοήθεια από Ισπανόφωνους, για να έχουν πιο ομαλή μετάβαση από μια χώρα στην άλλη».

«Δεν θα κάνουμε χάρες με τους μικρούς»

Για τους παίκτες από την υποδομή και την ομάδα Κ17: «Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρία σε παιδιά της Νίκης, τα οποία αξίζουν να παίξουν. Δεν θα κάνουμε χάρες. Θα βγάλουν την αξία τους στο γήπεδο και θα πάρουν τη φανέλα για να βρίσκονται στην πρώτη ομάδα. Ήδη βρίσκονται στην Πορταριά έξι παιδιά που μετέχουν στις προπονήσεις. Θα υπάρχει σύνδεση της Κ17 με την ανδρική ομάδα. Ο τεχνικός της Κ17 θα παρακολουθεί τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, ώστε να υπάρχει η ίδια φιλοσοφία. Έτσι όσα παιδιά ξεχωρίσουν από τη δεύτερη ομάδα να κάνουν μια πολύ εύκολη μετάβαση στην πρώτη και να μην κάνουν οι δύο προπονητές ξεχωριστά πράγματα.

Τώρα όσον αφορά την ομάδα Κ17 ο προπονητής θα επιλεγεί από ανθρώπους στους οποίους έχουμε δώσει σχετική αρμοδιότητα. Εκείνοι θα επιλέξουν και τους ποδοσφαιριστές που θα τη στελεχώσουν. Εμείς δώσαμε την κατεύθυνση, οι συνεργάτες μας θα την υλοποιήσουν και το «δέσιμο» γίνεται δουλεύοντας».

Για το σύστημα που πιθανόν να παίξει η Νίκη Βόλου, κι αυτό θα είναι το 4-3-3: «Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε ακόμη. Θα φανεί στα πρώτα φιλικά. Βέβαια, θα πρέπει να σας ενημερώσω πως η ΟΥΕΦΑ στα σχολεία των προπονητών τα τελευταία χρόνια περνάει το 3-5-2, το οποίο σύστημα έχουν ανακαλύψει οι Ιταλοί εδώ και χρόνια. Η ΟΥΕΦΑ το έχει εκμοντερνίσει και το έχει επεκτείνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα το εφαρμόσουμε εμείς, όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το δούμε να εφαρμόζεται στις περισσότερες ομάδες τα επόμενα χρόνια»

Για τα φιλικά και το πλάνο της προετοιμασίας: «Θα ξεκινήσουμε με φιλικά με ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας και στη συνέχεια θα πάμε στα πιο δυνατά. Τα πρώτα φιλικά θα είναι κυρίως αναγνωριστικά και στο τελικό στάδιο σκοπεύουμε να δώσουμε δύο τουλάχιστον πολύ δυνατά παιχνίδια. Τις εισπράξεις από το ένα από τα δύο δυνατά φιλικά, θα τις διαθέσουμε σ’ ένα παιδάκι στον Βόλο που έχει καρκίνο».

Για το αν η απόφαση να αλλάξει όλη η αμυντική γραμμή της ομάδας, πλην του Αποστολίδη και του Παπαδήμα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο: «Δεν πιστεύω πως ρισκάρουμε. Άλλωστε αποκτήσαμε το αμυντικό κεντρικό δίδυμο της Καλαμάτας (σ.σ. Αλιατίδη και Βοσκόπουλο). Προσπαθούμε να μειώνουμε το ρίσκο στο ελάχιστο. Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος για να δέσει η αμυντική γραμμή, όμως αν έχεις παίκτες που έχουν την εμπειρία, είναι πολύ πιο εύκολο. Τι μπορεί να πει κάποιος για τον Τάσο Παγώνη; Τι μπορεί να πει κάποιος για τον Σάββα Κυριακίδη; Για τον Αλιατίδη επιτρέψτε μου να προσθέσω πως λόγω της ηλικίας του, μπορεί να πάει πολύ ψηλά. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για τον Αλιατίδη αλλά για όλα τα νεαρά παιδιά της ομάδας. Χρειάζεται να δουλέψουν πολύ και με διαφορετική φιλοσοφία»

«Οι ακαδημίες ποδοσφαίρου της Νίκης θα έχουν ισπανική φιλοσοφία»

«Είναι απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου, του κ. Βενέτη και δική μου, οι ακαδημίες που θα γίνουν και θα χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, θα έχουν ισπανική φιλοσοφία. Θα βασιστούμε στο στήσιμο και το πλάνο της Βιγιαρεάλ. Όταν θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, όπου θα υπάρχει και χώρος φιλοξενίας νεαρών ποδοσφαιριστών που δεν θα είναι από τον Βόλο, είμαστε υπό σκέψη να φέρουμε τέσσερις Ισπανούς προπονητές που θα συνεργάζονται με τέσσερις Έλληνες. Πρώτα θα εκπαιδεύονται θεωρητικά οι παίκτες ώστε να αποκτήσουν τη σωστή φιλοσοφία και μετά θα περνάνε στην πρακτική. Το τρίπτυχο θα είναι: φιλοσοφία, επεξήγηση, πρακτική. Όχι πήραμε μία μπάλα και το κάναμε περίπτερο»

«Μέρα με τη νύχτα το πρωτάθλημα της Football League, μ’ αυτό της Γ’ Εθνικής»

Για το πρωτάθλημα της Football League: «Αχαρτογράφητα τα νερά για όλες τις ομάδες. Πάμε σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Ένα πρωτάθλημα άκρως ανταγωνιστικό που σίγουρα θα κρύβει εκπλήξεις. Εύχομαι οι ευχάριστες εκπλήξεις να είναι για εμάς. Η εικόνα που έχω είναι για ένα πρωτάθλημα με πολλά ιστορικά σωματεία, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτά τα σωματεία μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα αυτό δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό της Γ’ Εθνικής. Αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας. Είναι η μέρα με τη νύχτα».

Για το αν ξεχωρίζει κάποιες ομάδες της κατηγορίας βάσει μεταγραφικής ενίσχυσής τους: «Οι περισσότερες ομάδες έχουν κρατήσει τον κορμό τους, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους έκαναν πρωταθλητισμό κι έκαναν κάποιες προσθήκες που έκριναν πως θα βοηθήσουν στο νέο πρωτάθλημα. Αν εξαιρέσεις τα Τρίκαλα και τον Ολυμπιακό Βόλου που άλλαξαν πάρα πολλούς παίκτες, αυτό είναι το κοινό χαρακτηριστικό των υπόλοιπων ομάδων»

Για τους στόχους της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα: «Η Νίκη τα τελευταία χρόνια κάνει πρωταθλητισμό. Θα ήταν ανόητο να πω πως εμείς δεν πάμε για να κάνουμε πρωταθλητισμό. Πάμε να κερδίσουμε ότι μας ανήκει. Ο βασικός μας στόχος είναι να παίξουμε ωραίο ποδόσφαιρο, να ευχαριστήσουμε αυτόν τον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί και από κει και πέρα ότι είναι να κερδίσουμε, θα το κερδίσουμε στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Μακάρι, να είμαστε αυτοί που θα τερματίσουμε πρώτοι. Δεν μπορούμε να πούμε όμως, πως εμείς είμαστε και κανένας άλλος. Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι εμείς θα δώσουμε το 1000% της ψυχής μας. Αυτό προσπαθεί να περάσει ο προπονητής στους παίκτες. Είμαστε οικογένεια και δεν φοβόμαστε κανέναν»

«Πρώτη έδρα το Πανθεσσαλικό, δεύτερη η Νεάπολη»

Για το γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει η Νίκη ως έδρα: «Από την αρχή εμείς είχαμε ως “plan b” το γήπεδο της Νεάπολης. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν αφήνουμε όμως το Πανθεσσαλικό. Η υπόθεση με το Πανθεσσαλικό θα πάει μέχρι τέλους. Εμείς σκοπεύουμε να δηλώσουμε ως πρώτη έδρα το Πανθεσσαλικό και δεύτερη τη Νεάπολη. Όσον αφορά για τις προπονήσεις έχουμε κλείσει συμφωνία για το βοηθητικό του Πανθεσσαλικού, κάτι που έγινε από την πρώτη στιγμή».

 

 

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις