Δίκες εντός 30 ημερών για όσους συλλαμβάνονται για επεισόδια στα γήπεδα

Μοιράσου το άρθρο
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Tην Πέμπτη 7/11 συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το αθλητικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει διατάξεις για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων, διατάξεις γα την αντιμετώπιση της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις και διατάξεις για τη λειτουργία των αθλητικών ομοσπονδιών.

Στις διατάξεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας προβλέπεται ότι οι δίκες των κατηγορούμενων για αδικήματα βίας θα γίνονται εντός 30 ημερών.

«Τα αδικήματα του παρόντος άρθρου διώκονται αυτεπαγγέλτως. Καθ’ ύλην αρμόδιο δικαστήριο είναι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου τέλεσής τους. Γ ια την εκδίκαση των αδικημάτων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία των άρθρων 418 επ. Κ.Π.Δ. Σε κάθε περίπτωση τα αδικήματα του παρόντος άρθρου εκδικάζονται εντός τριάντα ημερών», αναφέρει η διάταξη.

Οι καταδικασθέντες από δύο έως πέντε χρόνια δεν θα έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν από την εξέδρα παιχνίδι της ομάδας τους, κάτι που προβλέπεται και στον ισχύον νόμο.

«Το Δικαστήριο, εφόσον αναστείλει την εκτέλεση της ποινής, ανεξαρτήτως του ύψους αυτής, διατάσσει την υποχρέωση του καταδικασθέντος να διαμένει στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για χρονικό διάστημα ίσο με την ανασταλείσα ποινή. Η παραβίαση του συγκεκριμένου όρου συνεπάγεται την άρση της αναστολής. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης για αδίκημα του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως του ύψους των αθροιζόμενων ποινών, δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Το δικαστήριο μπορεί, επίσης, να απαγορεύσει αδιακρίτως αθλήματος. ακόμη και εκείνων που διεξάγονται εκτός της ελληνικής επικράτειας, στις οποίες μετέχει ομάδα, σε αγώνα της οποίας ή με αφορμή αγώνα της οποίας τελέσθηκε η αξιόποινη πράξη. Επίσης να απαγορεύσει την προσέλευση και παρακολούθηση και οποιοσδήποτε άλλης αθλητικής εκδήλωσης αν από τις περιστάσεις και με βάση την προσωπικότητα του δράστη κρίνει ότι αυτός είναι επικίνδυνος για την ομαλή τέλεση των αθλητικών εκδηλώσεων.

Για την εκτέλεση της παρεπόμενης ποινής το δικαστήριο διατάσσει τον δράστη να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του ή διαμονής του πριν από την έναρξη της αθλητικής συνάντησης και να παραμένει σε αυτό ή σε χώρο άμεσης εποπτείας της αστυνομικής αρχής, δύο ώρες πριν από την έναρξή της έως δύο ώρες μετά τη λήξη της.

Το δικαστήριο, μετά από αίτημα του καταδικασθέντος, προσδιορίζει στην απόφασή του το άθλημα και τις αθλητικές συναντήσεις για τις οποίες εφαρμόζεται η ανωτέρω παρεπόμενη ποινή».

Η ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα όταν ο δράστης είναι υπότροπος ή τελεί κατά συνήθεια τις πιο πάνω πράξεις ή ο δράστης κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα.

Στο αθλητικό νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις που αφορούν τα περιστατικά «αθλητικής βίας» που συμβαίνουν μακριά από τα γήπεδα αλλά και για τα μέσα που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση των συμβάντων.

Πηγή: soccerplus.gr