Στα 10 εκατ. ευρώ το κόστος των ζημιών από τη θεομηνία στη Σκόπελο

Στα 10.000.000 ευρώ ενδεχομένως να ανέρχεται το κόστος της ζημιάς σε υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, σύμφωνα με τη Δημοτική αρχή Σκοπέλου, με αφορμή την καταστροφή που έπληξε το νησί από τη θεομηνία της περασμένης Τρίτης. Ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης ανέφερε πως ήδη καταγράφονται…

…οι ζημιές στους δρόμους, στα σπίτια, στις επιχειρήσεις. Εκτιμάται, όμως πως το συνολικό ποσό ίσως αγγίξει τα 10.000.000 ευρώ. Άλλωστε μόνο από τρεις-τέσσερις ιδιωτικές επιχειρήσεις το κόστος ζημιάς μπορεί να αγγίζει και τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά προστίθενται τα κόστη από τις ζημιές σε δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, επαρχιακό οδικό δίκτυο, αγροτικούς δρόμους, λιμάνι , δίκτυο αποχέτευσης και άλλες υποδομές.
Στο μεταξύ, τις 350 αγγίζουν οι αιτήσεις πληγέντων στην Σκόπελο οι οποίοι έχουν αναφέρει διάφορες ζημιές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους και ζητούν να αποζημιωθούν από την Πολιτεία. Χθες επαναλειτούργησαν και τα σχολεία στο νησί, ενώ ξεκίνησε και η συγκοινωνία μεταξύ Σκοπέλου και Γλώσσας. Επίσης άρχισε η ανέλκυση οχημάτων από τον βυθό που υπολογίζονται σε μερικές δεκάδες.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από μηχανήματα του Δήμου, του Στρατού και ιδιωτών οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στους δρόμους και σε άλλες υποδομές στη Σκόπελο που πριν έξι μέρες κτυπήθηκε αλύπητα από τη μανία της φύσης, ενώ μεγάλη είναι η συνδρομή των μηχανικών.
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται ανέλκυση των αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από το χείμαρρο και έπεσαν στην θάλασσα μπροστά στο λιμάνι. Με τη συνδρομή δυτών από σχολή που λειτουργεί στον Πάνορμο, έγινε το Σαββατοκύριακο η πρόσδεση των αυτοκινήτων που βρίσκονταν στο βυθό και με γερανό έγινε η ανέλκυσή τους, ενώ σε άλλα που έμειναν μέσα τοποθετήθηκαν στο καπό σημαδούρες.
Την ίδια στιγμή συνεχίστηκε η υποβολή αιτήσεων από πληγέντες στο αρμόδιο γραφείο που έχει συστήσει ο Δήμος, προκειμένου να αναφέρουν τις ζημιές τους. Σύμφωνα με το δήμαρχο Σκοπέλου κ. Βασιλούδη, υπολογίζεται πως περίπου 350 ιδιοκτήτες σπιτιών, επιχειρηματίες, επαγγελματίες έχουν υποβάλλει αίτηση με σκοπό την αποζημίωσή τους. Και η οικονομική συνδρομή από την Πολιτεία είναι πλέον το μεγάλο ζήτημα που θα μας απασχολήσει από δω και πέρα.
Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει καθαριστεί από τις φερτές ύλες, αλλά παραμένει το πρόβλημα της κατάπτωσης στο Λιμνονάρι, καθώς και το κατεστραμμένο αγροτικό οδικό δίκτυο. Πάντως από χθες ξεκίνησαν και τα δρομολόγια των λεωφορείων από τη Σκόπελο προς τη Γλώσσα.
Αναφορικά με το λιμάνι ο ίδιος πρόσθεσε πως η ρωγμή που έχει δημιουργηθεί δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την έλευση των πλοίων και τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.
Πάντως ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους, είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων. Ακόμη υπάρχουν αυλές σπιτιών που είναι γεμάτες από μπάζα και σκουπίδια που έφεραν τα ορμητικά νερά και δεν καθαρίστηκαν.
Ο κ. Βασιλούδης τόνισε πως τα 30 περίπου οχήματα που παρεμβαίνουν στη Σκόπελο, μεταφέρουν όγκους από λάσπη, σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα. Γιατί μεταξύ άλλων υπάρχουν και τρόφιμα από μάρκετ αλλά και καταστήματα που δυστυχώς πλημμύρισαν και αχρηστεύτηκαν.

Στήριξη από ΟΕΒΕΜ
Χθες Δευτέρα συναντήθηκαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας και εκπρόσωποι των Πρωτοβάθμιων Σωματείων με σκοπό την βοήθεια που θα παράσχει η ΟΕΒΕΜ για την αποκατάσταση των ζημιών επιχειρήσεων στην πλημμυροπαθή περιοχή της Σκοπέλου.
Αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από τους κ. Λαλίτσα Ευάγγελο, κ. Τσίρο Νικόλαο και κ. Καραλή Βασίλειο. Η επιτροπή θα επισκεφτεί το νησί της Σκοπέλου έως το τέλος της εβδομάδας, θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες, επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους και θα παρουσιάσει την Δευτέρα 05 Οκτωβρίου τις ενέργειες που δύναται να κάνει η ΟΕΒΕΜ προκειμένου να βοηθήσει αφενός και να αμβλύνει αφετέρου τα προβλήματα των συναδέλφων του νησιού της Σκοπέλου.

Μηχανήματα του Στρατού
Από τις 24 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά τη θεομηνία που έπληξε την Σκόπελο, βρίσκονται στο νησί μηχανήματα και προσωπικό του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών.
Οκτώ μηχανήματα του Μηχανικού (2 ισοπεδωτικές γαιών, 2 φορτωτές – εκσκαφείς τάφρου, 3 ανατρεπόμενα οχήματα, 1 όχημα γενικής χρήσεως με υδροφόρο) εργάζονται για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Σκοπέλου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις ζημιές στο λιμάνι και το ΧΥΤΑ του νησιού.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον Στρατό Ξηράς, το κλιμάκιο Μηχανικού που βρίσκεται στη Σκόπελο, έχει εκτελέσει εργασίες αποκατάστασης:
-Της επαρχιακής οδού πόλης Σκοπέλου – χωριό Στάφυλος – χωριό Αγνώντα.
-Του ΧΥΤΑ στην περιοχή Καλόγηρος.
-Των υποδομών του λιμανιού Σκοπέλου.
Ακόμα, με τη βοήθεια των μηχανημάτων, ανοίχθηκε χωματόδρομος συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων, ο οποίος οδηγεί στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Μοναστήρια, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει το συνεργείο του ΟΤΕ για την αποκατάσταση των βλαβών στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο και τέλος, μεταφέρθηκαν και στρώθηκαν αδρανή υλικά για τη διάνοιξη του φραγμένου από τις κατολισθήσεις δρομολογίου από τον Αγνώντα στο λιμάνι του νησιού.
Οι εργασίες του κλιμακίου Μηχανικού συνεχίζονται.

Η συμβολή των μηχανικών
Τις πιο θερμές ευχαριστίες εκ μέρους όλων των κατοίκων του νησιού απευθύνει σε όλους τους εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου, ο δήμαρχος Σκοπέλου για τη συνδρομή τους στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και σε όσους δημότες χρειάστηκαν βοήθεια. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Μαγνησίας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις