Αλλαγές από Αυγενάκη στις θητείες για το αθλητικό νομοσχέδιο


Μοιράσου το άρθρο

Αλλαγές στο άρθρο του αθλητικού νομοσχεδίου που συζητείται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον περιορισμό στις θητείες των Ομοσπονδιών, έφερε την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή (15/11) ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Το όριο ηλικίας μετά το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να εκλέγεται σε θέση του διοικητικού συμβουλίου αυξήθηκε από τα 70 στα 71 χρόνια.

Υπάρχει όμως, μία σημαντική προθήκη, ένα…. παράθυρο. «Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας» αναφέρεται στη διάταξη στην οποία προστέθηκε ότι… «Δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της».

Η συγκεκριμένη προσθήκη που βρίσκει «εφαρμογή» στην περίπτωση του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου, και του δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να συνεχίσει να έχει «σχέση» με την Ομοσπονδία μπάσκετ.

Ο περιορισμός στις θητείες

Για τον περιορισμό στις θητείες, η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει τρεις θητείες για τους προέδρους και αφαιρεί την τέταρτη που υπήρχε υπό προϋποθέσεις.

«Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας.

Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών» αναφέρεται.

«Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες ισχύουν τα εξής: α) το ανωτέρω ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος και, β) δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τους όποιος έχει συμπληρώσει τέσσερεις (4) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

 

Για την εφαρμογή των ηλικιακών ορίων της παρούσας παραγράφου λαμβάνεται υπόψη η 31η Δεκεμβρίου του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου συμπληρώνεται αντιστοίχως το εβδομηκοστό πρώτο (71ο) ή το εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος της ηλικίας».

Αφαιρέθηκε η διάταξη για την αναδρομικότητα αλλά…

Από το υφυπουργείο αθλητισμού αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε την αναδρομικότητα στις συγκεκριμένες διατάξεις (μετρούσαν δηλαδή οι προηγούμενες θητείες).

Όπως διευκρινίζουν ωστόσο, πηγές του Υφυπουργείου, η διατύπωση της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου καλύπτει το θέμα της αναδρομικότητας και καθιστά περιττή την διευκρίνιση του άρθρου 2, επί της οποίας είχε υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας ο ΣΥΡΙΖΑ η οποία να σημειωθεί ότι απορρίφθηκε.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, επικαλέστηκε την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «στο πλαίσιο του κρατικού ελέγχου δύναται να δικαιολογηθούν κρατικές παρεμβάσεις ως προς την οργάνωση και λειτουργία των οικείων ομοσπονδιών».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις