Δερμιτζάκης: Να πάμε την Καβάλα εκεί που αξίζει

Το ποδόσφαιρο δεν έχει σύνορα, δεν περιορίζεται σε μικρές και μεγάλες κατηγορίες. Παίζεται παντού και υπάρχουν πολλά παραδείγματα για να μας θυμίσουν πως είναι απλώς ένα παιχνίδι και τίποτα παραπάνω. Μια μορφή διασκέδασης. Δυστυχώς, στις ημέρες μας, αυτό τείνουμε να το ξεχάσουμε, αφού τα συναισθήματα που κυριεύουν είναι η αντιπαλότητα και οι διαμάχες εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Την προηγούμενη Κυριακή στο γήπεδο της Καβάλας, συνέβη ένα περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμού του ποδοσφαιριστή της Καλαμάτας, Μιχάλη Κουϊρουκίδη, όταν σε μία ανύποπτη φάση στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, συγκρούστηκε στον αέρα με τον συμπαίκτη του Τρύφωνα Καζβιρόπουλο, με αποτέλεσμα ο πρώτος να πέσει στο έδαφος αιμόφυρτος, ενώ και ο δεύτερος έμεινε, επίσης, πεσμένος στο έδαφος.

Τότε, τρεις ποδοσφαιριστές της Καβάλας, οι Καζαντζίδης, Κουτσούμπας και Κέρθι, παρότι η ομάδα τους έχανε με 1-0 και έπαιζε με δέκα παίκτες είπαν σε έντονο ύφος προς το διαιτητή του αγώνα: «Άσε τα παιδιά, είναι θέμα υγείας. Χτύπησαν, τρέχει αίμα. Ας μείνουν εντός γηπέδου όσο χρειαστεί».

Σε αυτό το αξιομνημόνευτο γεγονός έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα (σημαντικό) κομμάτι του παζλ. Το συγκεκριμένο συμβάν το ανέδειξε μέσω ανακοίνωσης η Καλαμάτα, παρά το γεγονός πως στο τέλος εκείνου του αγώνα ήταν η μεγάλη χαμένη  (ηττήθηκε με 2-1).

Η πελοποννησιακή ΠΑΕ, εξέδωσε μία ανακοίνωση-κόσμημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, εκθειάζοντας την Καβάλα, τους ποδοσφαιριστές της, αλλά και τον τεχνικό της μακεδονικής ομάδας, Παύλο Δερμιτζάκη.

Το SDNA επικοινώνησε με τον έμπειρο Έλληνα τεχνικό, με τον ίδιο με τα όσα είπε να στέλνει ένα ηχηρό και δυνατό μήνυμα προς όλους όσοι έχουν σχέση από οποιοδήποτε πόστο με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά, ο κ. Δερμιτζάκης, ανέφερε για την συγκεκριμένη φάση και τον τρόπο που ενέργησαν οι τρεις ποδοσφαιριστές της ομάδας του… «Αυτό που προσπαθώ να περνάω εγώ στους ποδοσφαιριστές μου και αυτό που θέλουμε να έχουμε ως ταυτότητα της ομάδας είναι το ήθος, η αλληλεγγύη και φιλοσοφία πως το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ και τίποτα παραπάνω. Αυτά είναι στοιχεία που σε κάνουν μεγάλη ομάδα, ξέχωρα από το όνομα, το σήμα και την ιστορία που κουβαλά ο κάθε σύλλογος. Όταν προκύπτει μια δύσκολη στιγμή, πρέπει να είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι. Να είμαστε αυτοί που θα δώσουμε λύση και όχι θα διογκώσουμε το πρόβλημα και θεωρώ πως στην ομάδα μας έχουμε τέτοια παιδιά, τέτοιους χαρακτήρες»

Και συμπλήρωσε: «Η συγκεκριμένη φάση ήταν κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό αγώνα. Μια σύγκρουση δύο παικτών στον αέρα. Η αντίδραση που είχαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μου ήταν η αυτονόητη. Όταν μιλάμε για θέμα υγείας, το αποτέλεσμα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Τι θα πει πως χάναμε με 1-0; Η ουσία ήταν ο ποδοσφαιριστής να είναι καλά στην υγεία του. Πιστεύω πως το ίδιο θα έκαναν από την πλευρά τους και οι παίκτες της Καλαμάτας, αλλά και όποιας άλλης ομάδας συνέβαινε κάτι αντίστοιχο». Στην ανακοίνωση της Καλαμάτας, εξήραν, εκτός των άλλων και την συμπεριφορά του Καβαλιώτη τεχνικού με τον ίδιο να απαντά: «Καμιά φορά το αυτονόητο, είναι εξαίρεση στην χώρα μας. Το μόνο που προσπάθησα ήταν να κάνω τους ανθρώπους της Καλαμάτας, να νιώσουν πως το πρόβλημα του παίκτη τους, είναι και δικό μας. Ο Κουϊρουκίδης θα μπορούσε να ήταν γιος μου. Πως είναι δυνατόν να μην ενδιαφερθούμε για την υγεία του; Το παν είναι η ανθρωπιά και κατά τον ίδιο τρόπο θα ενεργούσε όποιος κι αν ήταν στη δική μου θέση».

Πολλές φορές, η παιδεία είναι το μεγαλύτερο «όπλο» που μπορεί να αποκτήσει κάποιος από το σπίτι του, με τον Παύλο Δερμιτζάκη, να απαντά: «Η αντίδραση που είχαν οι ποδοσφαιριστές μου είναι καθαρά θέμα παιδείας. Εμείς ως προπονητές, ως παιδαγωγοί πρέπει να δημιουργήσουμε καλούς χαρακτήρες και μετά καλούς ποδοσφαιριστές. Η φιλοσοφία μιας ομάδας, ενός προπονητή, αντικατοπτρίζεται στο τι δίνεις, τι συμβουλεύεις και τι ζητάς από τους παίκτες του. Πιστεύω πως χρόνο με τον χρόνο, ο Ελληνας ποδοσφαιριστής, αλλάζει επίπεδο, στο σύνολό τους, είναι όλοι τους μορφωμένα παιδιά και βαδίζουν στο σωστό δρόμο».

Ακολούθως η κουβέντα μας, πήγε στο τι φταίει και – δυστυχώς – ειδήσεις και ανάλογες κινήσεις fair play, δεν τυγχάνουν της προβολής που πρέπει… «Το ποδόσφαιρό μας έχει πατώσει. Είναι λυπηρό το γεγονός πως προβάλλεται και «πουλάει» το αρνητικό. Πρέπει να αλλάξει αυτό, επιτέλους ήρθε η ώρα να αναδείξουμε τις σωστές πράξεις, γιατί αυτές είναι που διαφημίζουν το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα. Αν παρακολουθήσει κανείς την Football League, θα δει πως όλες οι ομάδες είναι πολύ αξιόλογες, έχουν μεγάλη ιστορία, κουβαλούν πίσω τους ολόκληρες πόλεις και κοινωνίες και είναι ευτύχημα πως η φιλοσοφία όλων των συλλόγων αυτών έχει να κάνει με την ανάδειξη του υγιούς ποδοσφαίρου. Βέβαια, επουδενί δεν θα πρέπει να κάνουμε κάτι μόνο και μόνο για να αποκτήσει προβολή. Μην περάσουμε και στο άλλο άκρο».

Σε ερώτηση για το αν υπάρξει ποτέ η πιθανότητα να αλλάξουμε οπτική στην Ελλάδα και να δούμε το ποδόσφαιρο απλώς ως ένα άθλημα και όχι σαν πεδίο αντιπαράθεσης, ο Καβαλιώτης 50χρονος τεχνικός, είπε: «Ναι, γιατί όχι. Μπορούμε να το αλλάξουμε. Θέλει προσπάθεια. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να ασχοληθούμε και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό όλοι εμείς που είμαστε μέσα στον χώρο του αθλητισμού. Τότε, θα δείτε πως από μειοψηφία θα γίνουμε η πλειοψηφία»

Το… διαφορετικό της όλης αυτής ιστορίας, ήταν το γεγονός πως το θέμα ανέδειξε η Καλαμάτα, μέσω επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα και παρά το γεγονός πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό γι’ αυτούς (η Καβάλα κέρδισε με 2-1 με ανατροπή πετυχαίνοντας τα γκολ της νίκης στο 80′ και στο 88′) και ακολούθησε και η αποπομπή του Βασίλη Βούζα από τον πάγκο της «Μαύρης Θύελλας». «Ήταν πολύ σπουδαίο αυτό που έκανε η Καλαμάτα και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους της. Ηττήθηκε με ανατροπή, έχασε έναν παίκτη της με σοβαρό τραυματισμό και όμως είχε το σθένος να κοιτάξει και να προάγει το ποδόσφαιρο μέσω αυτής της ανακοίνωσης. Είναι κάτι που δείχνει το στίγμα της και το πόσο μεγάλη ομάδα είναι. Τέτοιες κινήσεις θα έπρεπε να ήταν αυτονόητες, δεν είναι όμως και θα πρέπει να δίνουμε συγχαρητήρια σε όσους το κάνουν».

Κλείνοντας, την ιδιαίτερη και συνάμα… διαφορετική από τις συνηθισμένες μας κουβέντες με έναν προπονητή, ο Παύλος Δερμιτζάκης, αναφέρθηκε στους λόγους που επέλεξε να δηλώσει παρών στο… restart της Καβάλας από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. «Αυτό που πάντα έψαχνα και ήθελα ήταν να δουλεύω σε μία ομάδα που θα κάνει την καθημερινότητά μου ευχάριστη. Αυτό το βρήκα στην Καβάλα, στην ομάδα της πόλης μου. Ήρθα γιατί ήξερα τους ανθρώπους που μπήκαν μπροστά να τρέχουν το πλάνο αυτό, την επανεκκίνηση της ομάδα. Ξέρω ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν. Θεώρησα πως πρέπει να συμβάλω και να βάλω ένα λιθαράκι και ‘γω για τον τόπο μου και την ομάδα αυτή. Στόχος είναι να πάμε την Καβάλα εκεί που αξίζει να είναι. Αλλά δεν είναι ο αυτοσκοπός μας. Θέλουμε πρωτίστως να παράγουμε ποδόσφαιρο, να διδάξουμε αξίες και το ευ αγωνίζεσθαι. Και αυτό η Καβάλα  μπορεί να το υποστηρίξει».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις