Σ. Παπαδόπουλος: Είμαστε ψηλά με την αξία μας, δεν μας χαρίστηκε τίποτα

Για όλους και για όλα μίλησε ο Σούλης Παπαδόπουλος στην ραδιοφωνική εκπομπή «Classico», στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βόλος 9.86». Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για την πορεία της ομάδας:
Είναι ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα. Πολλές ομάδες διεκδικούν τις πρώτες θέσεις. Για εμένα ακόμα και η πρώτη θέση δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αν δείτε τους αριθμούς όσο και να φανεί παράξενο ο Ολυμπιακός Βόλου μαζί με τα Τρίκαλα και τη Νίκη Βόλου και τον Ιωνικό έχουν την καλύτερη συγκομιδή βαθμών. Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει πάρει 17 βαθμούς και είναι σχεδόν πρώτος και έχει την καλύτερη επίθεση αυτή την στιγμή μαζί με τα Τρίκαλα με 19 γκολ και έχει δεχθεί έξι γκολ. Έχει πιάσει κορυφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί το πρωτάθλημα είναι πολύ μεγάλο, απλώς πρέπει να δώσω στους ποδοσφαιριστές μου συγχαρητήρια άλλη μία φορά γιατί κάνουν πορεία πρωταθλητισμού. Για να καταλάβετε την πορεία που έχει γίνει είμαστε πια σχεδόν μαζί με τον ΟΦΙ Ιεράπετρας που όταν ξεκίνησα στον Ολυμπιακό ο ΟΦΙ είχε 11 βαθμούς και εμείς τρεις. Και θα μπορούσαμε να είχαμε και άλλους δύο βαθμούς γιατί πιστεύω ότι στην ομάδα μας δεν έχει χαριστεί τίποτα. Αυτό που έχει καταφέρει το έχει καταφέρει με την αξία της. Πολλά συγχαρητήρια λοιπόν και στους ποδοσφαιριστές αλλά και στον κόσμο γιατί είναι πολύ κοντά στην ομάδα και η διοίκηση όσο μπορεί προσπαθεί να μας βοηθήσει και να μας προστατεύσει.

Για τα καλά λόγια που ακούμε στις συνεντεύξεις τύπου για την ομάδα από τους αντίπαλους προπονητές:
Ο Ολυμπιακός Βόλου, όπως και άλλες ομάδες βέβαια, είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, μια ιστορική ομάδα με πάρα πολύ κόσμο. Η θέση του Ολυμπιακού Βόλου δεν είναι σε αυτή την κατηγορία. Νομίζω είναι πολυτέλεια για αυτή την κατηγορία ο Ολυμπιακός Βόλου. Όπως και άλλες ομάδες αλλά εμείς μιλάμε για την δική μας ομάδα. Ο Ολυμπιακός Βόλου κάνει βήματα μπροστά, σίγουρα δεν είναι όλα στρωμένα με ροδοπέταλα, υπάρχουν προβλήματα, αλλά έτσι είναι στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο. Εμείς προσπαθούμε να δουλεύουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός Βόλου αυτή την χρονιά έχει βάλει γερές βάσεις. Τέταρτη αγωνιστική στο ξεκίνημα του καλοκαιριού γιατί παρακολουθούσα παρόλο που ήμουν σε άλλη ομάδα, εμείς κάτω στην Ρόδο είχαμε οργανωθεί από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ακόμα ο Ολυμπιακός Βόλου έψαχνε. Δηλαδή η διοίκηση έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τώρα πλέον είμαι εδώ, διεκδικούμε την άνοδο, μπορεί και να την χάσουμε και να θεωρηθεί αποτυχία. Για μένα όμως είναι πολύ μεγάλη επιτυχία που ο Ολυμπιακός Βόλου βάζει γερές βάσεις φέτος και η κατεύθυνση είναι η ομάδα να είναι ακόμα πιο δυνατή σε όλα.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθες στην ομάδα είπες ότι η ομάδα θα κάνει πρωταθλητισμό και δεν απέκρυψες ότι θα διεκδικήσει την άνοδο. Συνήθως τον Ιανουάριο βλέπουμε πως κινούνται οι ομάδες. Βλέπουμε ότι μερικές δεν κινούνται ιδιαίτερα. Ο Ολυμπιακός τις έκανε γρήγορα και… στα σίγουρα. Είδαμε τέσσερις προσθήκες στην ομάδα, Μητρόπουλος, Κέρι, Ξενοδόχοφ και Ναβαλόν. Δείχνει ότι η ομάδα ανεβαίνει επίπεδο.
Αν με ρωτήσετε και εμένα η δική μου άποψη είναι ότι τον Ιανουάριο δεν πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα. Πρέπει να κάνεις μια-δυο προσθήκες. Πρώτα – πρώτα να πω για τις δηλώσεις που είχα κάνει όταν είχα έρθει. Όταν είπα ότι θα κάνουμε πρωταθλητισμό. Άμα δεν κάναμε πρωταθλητισμό η ομάδα δεν θα σωνόταν. Όταν είσαι τελευταίος και δεν έχεις νίκη στο πρωτάθλημα και ήταν όπως ήταν το κλίμα και η ψυχολογία των παικτών, όταν μίλησα με την διοίκηση και προσωπικά με τον κ. Τσιμπανάκο γιατί και αυτός είναι ένας άνθρωπος που είναι πολύ ενθουσιώδης, που θέλει να είναι νικητής, του εξήγησα ότι πρώτα πρέπει να κοιτάς πίσω και μετά να κοιτάς πιο ψηλά. Ο κόσμος με ήξερε από τις τρεις προηγούμενες θητείες εδώ. Ήξεραν ότι θέλω να πρωταγωνιστώ, ότι θέλω να είμαι νικητής αλλά αυτός χωρίς την βοήθεια των ποδοσφαιριστών και της διοίκησης δεν γίνεται. Για κανέναν προπονητή δεν γίνεται. Τον καλύτερο προπονητή στον κόσμο να φέρεις, αν δεν έχεις ποδοσφαιριστές, αν δεν έχεις κλίμα θετικό δεν γίνεται. Έπρεπε όμως να περάσω ένα μήνυμα, να κοιτάξουμε ψηλά, να βγάλουμε από πάνω μας αυτό που δεν είχαμε νίκη και να αλλάξουμε ψυχολογία αρχικά για να σωθούμε. Γιατί και η Καλαμάτα ακόμα λέει ότι πάει για πρωταθλητισμό και κοίτα που είναι.  Δεν πρέπει να το λες. Να το λες είναι εύκολο. Εγώ αυτό λέω ακόμα στους ποδοσφαιριστές μου. Σκαλί – σκαλί. Μπορεί την Κυριακή να βρεθούμε δεύτεροι, μπορεί να βρεθούμε και έβδομοι έτσι όπως είναι η βαθμολογία. Ούτε να απογοητεύονται, ούτε να ενθουσιάζονται. Εγώ σας λέω ότι είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι της Κυριακής με την Βέροια. Θέλω να μου πείτε εσείς όμως αν δεν κερδίζαμε τον Ασπρόπυργο που θα ήμασταν τώρα; Όλα τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά. Και το κυριότερο είναι πολύ μικρό το πρωτάθλημα.

Για το υλικό της ομάδας σε σχέση και με τις άλλες ομάδες της κατηγορίας.
Σίγουρα έχουμε ένα καλό υλικό και πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από αυτούς τους παίκτες. Σίγουρα πρέπει να έχεις απαιτήσεις και από τους παίκτες και από τον προπονητή και από το προπονητικό τιμ και από την διοίκηση. Εδώ έχουμε απαιτήσεις εμείς και λέμε ότι θέλουμε περισσότερο κόσμο που μας έχει βοηθήσει πόσο. Φανταστείτε ο κόσμος τι πρέπει να λέει για εμάς. Το θέμα είναι όμως πως έχεις στήσει αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Άντε και να πήρες τα καλύτερα υλικά για να φτιάξεις ένα φαγητό. Δεν πρέπει να τα μαγειρέψεις;  Και η Καλαμάτα έχει καλό υλικό και το Αιγάλεω. Και λέει ο φίλος μου ο Γράφας ότι είμαστε οι πιο ακριβοί αλλά αυτοί τώρα τι να πούνε με τον Μπλάνκο; Μπορεί να στοιχίζει μόνος του όσο στοιχίζουν όλοι μας οι παίκτες. Το θέμα δεν είναι τι πληρώνεις. Να πούμε όμως για τις μεταγραφές που δεν είπαμε. Δεν είναι μόνο τέσσερις, έχει έρθει και ένας άλλος μικρός, ο Κορλός από την Ρόδο, κάνει προπόνηση μαζί μας. Εγώ κοιτάω να φέρνω ποδοσφαιριστές που αργότερα θα μπορέσουν και να παίξουν στον Ολυμπιακό Βόλου. Όχι απλά να είναι για να είναι. Εγώ δεν ήξερα ότι είναι και από τον Βόλο. Είναι δεξί μπακ, είναι πολύ καλός παίκτης και πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κάνουν στην Ρόδο, βέβαια δικό τους θέμα, έχουν μείνει 12 παίκτες. Ότι μπορώ να φέρω και να βοηθήσω τον Ολυμπιακό Βόλου θα το κάνω. Δεν με ενδιαφέρει πόσο μπορεί να στοιχίζει αλλά τι εξέλιξη μπορεί να έχει. Και μιλάω ότι είναι κάποια που μπορεί να εξελιχθούν. Ο Φουτσίνι είναι ένας παίκτης αρκετά δυναμικός, όπως όλοι οι μικροί θέλει πολύ δουλειά, αν δεν βιάζεται και είναι αφοσιωμένος θα τα πάει καλά. Εμένα μου αρέσει να δουλεύω με τέτοιους ποδοσφαιριστές και για αυτό και έφυγαν κάποια παιδιά σε αυτή την ηλικία γιατί πιστεύω όχι ότι δεν μπορούν να παίξουν ένα παιχνίδι αν δεν είναι καλά κάποιοι βασικοί, αλλά θέλω να είναι όπως ο Παπαϊωάννου για παράδειγμα που μπήκε να παίξει και δεν φάνηκε η απουσία του Λάσκαρη. Εγώ θέλω αυτά τα τέσσερα παιδιά που ήρθαν, εντάξει για τον Παύλο ήμουν σίγουρος είναι ένα έμπειρο παιδί, δεν τα έβαλα. Ο Παύλος μπήκε από την αρχή και ο Κέρι αλλαγή και το ίδιο μπορεί να γίνει και στην Βέροια. Οι μεγάλες ομάδες αν δείτε και στο εξωτερικό οι παίκτες που αποκτούνται τον Ιανουάριο δεν παίζουν κατευθείαν, χρησιμοποιούνται σταδιακά. Όπως και να έχει ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να διεκδικεί και νομίζω ότι θα είμαστε στις πρώτες 3-4 θέσεις που έχω πει από την αρχή.

Για το αν τα παιχνίδια με Βέροια και Τρίκαλα είναι κομβικά για την ομάδα:
Σίγουρα όταν παίζεις με κάποιον που είναι από πάνω σου ή με την Βέροια ας πούμε που μας έχει κερδίσει υπάρχει ένα κίνητρο παραπάνω. Για μένα ντέρμπι πιο πολύ είναι τα παιχνίδια με Ιάλυσο, Τρίγλια, Ασπρόπυργο γιατί αυτά είναι τα παιχνίδια που αν δεν πάρεις βαθμούς θα έχεις πρόβλημα. Δηλαδή για να καταλάβετε η πιο σημαντική νίκη που κάναμε εμείς εκτός από την πρώτη ήταν στο Αιγάλεω. Εκείνοι είχαν 14 εμείς 17. Και τώρα εκείνοι έχουν 17 και εμείς 23. Δεν είναι λοιπόν μόνο το παιχνίδι με την Βέροια. Γιατί είναι και άλλοι. Και μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα να είδαν κάποιοι την βαθμολογία και να είπαν τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά αλλά γιατί πλησίασαν όλοι νομίζω ότι καλύτερο για εμάς είναι που διεκδικούν πολλές ομάδες βαθμούς γιατί παίζουν όλοι με όλους και χάνονται βαθμοί. Άλλο να έχουν επικεντρωθεί όλοι στο να κυνηγάνε μόνο μία ομάδα και άλλο στο να κυνηγάνε έξι επτά ομάδες επειδή είναι κοντά βαθμολογικά. Από την εμπειρία μου πιστεύω ότι είναι καλύτερο αλλά και πιο συναρπαστικό γιατί βλέπουμε πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια. Εγώ πιστεύω πάντως ότι εμείς και έτσι όπως βλέπω και την βαθμολογία μέχρι και το τέλος αδιάφορο παιχνίδι δεν θα παίξουμε.

Για το ότι έχει αντιμετωπίσει την Βέροια ως προπονητής του Διαγόρα:
Δεν έχει καμία σχέση εκείνο το παιχνίδι με αυτό της Κυριακής. Άλλη ομάδα ο Διαγόρας και άλλη η Βέροια τότε γιατί μπορεί να έχει το ίδιο υλικό αλλά έχει άλλο προπονητή που έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Εμένα με ενδιαφέρει να γίνεται καλή δουλειά, να πάω στην προπόνηση και να έχουμε μια καλή απόδοση και να ξέρετε ότι η δουλειά που γίνεται στην προπόνηση είναι δουλειά που γίνεται σε ομάδες της Super League. Και οι συνεργάτες μου και με την συνεργασία των ποδοσφαιριστών και της διοίκησης παρόλο που οι συνθήκες των γηπέδων να μην κρυβόμαστε δεν είναι οι καλύτερες, εμείς έχουμε βάλει στο μυαλό μας ότι είναι οι καλύτερες και κάνουμε πολύ δουλειά και φαίνεται και στο γήπεδο.

Για το αν ο προπονητής προσαρμόζεται στην ομάδα ή η ομάδα στον προπονητή:
Κάποιες φορές και η ομάδα πρέπει να προσαρμοστεί στα θέλω του προπονητή. Ανάλογα όμως και γιατί επιλέγεις αυτό τον προπονητή. Τι στόχο έχεις. Χθες ας πούμε το βράδυ έβλεπα αργά το είχε επανάληψη το παιχνίδι Καλαμάτα – Αιγάλεω. Δεν είχαν καμία σχέση το πώς έπαιξαν αυτές οι ομάδες στα αντίστοιχα παιχνίδια με εμάς. Η δικιά μας ομάδα δεν θα παίξει ποτέ έτσι. Το Αιγάλεω καλά κάνει και παίζει έτσι αυτή την στιγμή γιατί πρέπει να κλέψει τα παιχνίδια να φύγει από την επικίνδυνη θέση. Ο κάθε προπονητής, η κάθε ομάδα έχει την δική της φιλοσοφία. Να κάνεις πρωταθλητισμό μόνο με άμυνα ή μόνο με επίθεση δεν γίνεται. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα να ξέρεις σε ποια ομάδα πηγαίνεις και ποιοι είναι οι στόχοι. Ο κάθε προπονητής για εμένα μπορεί να δουλεύει διαφορετικά αλλά το ποδόσφαιρο είναι ίδιο. Πρέπει να βάλεις ένα γκολ για να κερδίσεις.

Για το αν είναι θέμα για τον προπονητή να έχει ένα ρόστερ με πολλούς παίκτες που μπορούν να παίξουν βασικοί ώστε να είναι όλοι και ευχαριστημένοι αλλά και ετοιμοπόλεμοι:
Καταρχάς για τον Ξενοδόχοφ. Και ο Μακρυωνίτης και ο Γιδόπουλος είναι πολύ καλοί τερματοφύλακες. Ο Γιδόπουλος λοιπόν ήταν τιμωρημένος σε ένα παιχνίδι, μετά κάποια στιγμή ο μικρός είχε ένα πρόβλημα στην μέση του και ξαφνικά μείναμε με ένα τερματοφύλακα. Και εκεί αποφασίσαμε να πάρουμε τερματοφύλακα. Ας πούμε στα Τρίκαλα ο Μακρυωνίτης εκτίει τιμωρία και αν πες στην Βέροια τραυματιζόταν ο Γιδόπουλος με τα Τρίκαλα ποιος θα έπαιζε; Εγώ; Και διαλέξαμε να πάρουμε έναν τερματοφύλακα έμπειρο. Μπορεί να μην έπαιζε αλλά είναι έμπειρος και σε καλή κατάσταση όπως και ο Μητρόπουλος. Τώρα στο παιχνίδι με την Καβάλα, κοίταγα στον πάγκο και δεν είχα παίκτες για αλλαγή. Και να είχα πάλι δεν θα έκανα αλλά σου λέω. Ήταν τιμωρημένος και ο Πόζογλου. Μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να έχει λύσεις. Εγώ το είχα πει και όταν ήρθα. 13 με 14 ποδοσφαιριστές. Για αυτό και έφυγαν και μερικοί.  Όχι ότι δεν ήταν καλοί αλλά δεν είχαν το σθένος και την δύναμη να σηκώσουν την φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου. Για αυτό πήραμε τέσσερα παιδιά για να έχουμε τέσσερις επιπλέον λύσεις. Τώρα αν ένας προπονητής έχει ανασφάλεια και δεν θέλει να έχει πολλούς ποδοσφαιριστές γιατί δεν ξέρει τι να κάνει είναι πρόβλημα δικό του γιατί σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το υλικό που έχει. Ο Ολυμπιακός Βόλου από την μέση και μπροστά έχει πλέον καλές και αρκετές λύσεις και πρέπει να έχεις και λίγο την τύχη όπως κάναμε με τον Ασπρόπυργο και όπως θα κάνουμε και με την Βέροια τα παιδιά που θα ξεκινήσουν να είναι σε καλή κατάσταση και τα παιδιά που έρχονται από πίσω σε ακόμα καλύτερη γιατί πολλές φορές τα παιχνίδια κερδίζονται από τον πάγκο. Σίγουρα στα μπακ και στην άμυνα έχουμε κάποια θέματα, αν δηλαδή άρχιζε τώρα το πρωτάθλημα θα ζητούσα από την διοίκηση και στόπερ και μπακ να παίζει και δεξιά και αριστερά και ίσως ένα παιδί στα χαφ. Εγώ πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός Βόλου έχει μια ομάδα που άμα χτίσεις επάνω της σε όποια κατηγορία και να παίζει του χρόνου και κάποιες προσθήκες στην άμυνα μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο στην Super League.

Για τις θέσεις των ομάδων στην βαθμολογία και για το ποδόσφαιρο που παίζουν και για την κακή εμφάνιση με τη Νίκη:
Τα Τρίκαλα είναι δίκαια εκεί που είναι, ο Ιωνικός επίσης. Μπορεί να μην παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο αλλά είναι μια ομάδα που χάνει πολύ δύσκολα. Και η Βέροια και εμείς και η Καβάλα. Εμείς έχουμε το καλό ότι δεν έχουμε κάνει κοιλιά. Και είναι δύσκολο να παίζεις συνέχεια καλά. Θα φανεί λίγο εγωιστικό αλλά πιστεύω ότι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο άλλης κατηγορίας.  Δεν ήταν ότι ήμασταν τόσο κακοί. Νομίζω μας αιφνιδίασε και ο αντίπαλος, εμείς μπήκαμε να παίξουμε με τον τρόπο μας, η Νίκη όμως ήθελε πάση θυσία να κερδίσει γιατί ήταν πολύ χαμηλά, πήγε το παιχνίδι στη δύναμη, κέρδισαν, τους δώσαμε συγχαρητήρια ανεξάρτητα με το αν πιστεύω ότι αδικηθήκαμε.

Για το αν θα γίνει και άλλη μεταγραφή και πόσο καλή θα είναι:
Καταρχάς το αν οι μεταγραφές είναι καλές ή όχι φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Από χθες δοκιμάζεται ένας Βραζιλιάνος. Να σας πω εγώ δεν είχα καν ιδέα, τα κάνει που και που αυτά ο πρόεδρος. Εγώ όπως τον είδα χθες στην προπόνηση είναι πάρα πολύ καλός. Αριστεροπόδαρος και παίζει παντού. Έχει παίξει στην Ουκρανία. Εγώ να ξέρετε μετά τις μεταγραφές που έγιναν είπα να μην γίνουν άλλες. Αλλά αν δεις ότι είναι κάποιος που μπορεί να βοηθήσει πρέπει να είσαι τρελός να μην τον δεχθείς.

Για το ότι ο κόσμος ήταν διστακτικός με την έλευση Κέρι:
Εγώ συνεργάστηκα μαζί του και άλλες φορές. Καταρχάς δεν είναι κακό παιδί. Γιατί αν ήταν δεν θα τον έφερνα στην ομάδα, απλά είναι ένα παιδί λίγο ιδιόρρυθμο. Θέλει ειδική μεταχείριση και κυρίως από τους συμπαίκτες του. Ξέραμε ότι τον ήθελαν όλες οι ομάδες της κατηγορίας και με περισσότερα χρήματα. Και συζήτησα με τον κ. Τσιμπανάκο και του είπα «αν θες τον φέρνω χθες. Και δεν έρθει για εμένα και εσένα αλλά για τον Ολυμπιακό Βόλου». Γιατί θα στεναχωρήσω λίγο εδώ και τους φίλους από τη Νέα Ιωνία αλλά ο Κέρι είναι Ολυμπιακός Βόλου. Σεβόταν πολύ τη Νίκη και δείχνει ότι έχει σεβασμό αλλά στις συζητήσεις μας είδα ότι μιλούσε αλλιώς για τον Ολυμπιακό Βόλου. Και τον πήρα τηλέφωνο, ήταν έτοιμος να υπογράψει αλλού και τελικά ήρθε εδώ. Θα πρέπει να αποδείξει όμως ότι έχει θέση στο γήπεδο. Ας πούμε ο Σκοπελίτης έκανε μεγάλο αγώνα το παιδί να παίξει με τη Νίκη Βόλου. Προχτές για να είναι στην αποστολή επειδή δεν ξέραμε αν θα είναι έτοιμα τα δελτία των νέων έκανε μέχρι και ένεση για να παίξει. Αυτά τα παιδιά έτσι πρέπει να λειτουργούν.

Για το αν είναι καθαρό το πρωτάθλημα και για την διαιτησία:
Γενικά στην Ελλάδα πάντα θα ακούγονται αυτά. Σας μιλώ για τον εαυτό μου. Έχουμε αδικηθεί και έχω φωνάξει. Αν ευνοηθώ θα φωνάξω; Όχι. Οπότε για να μην λέμε για άλλους λέω για εμένα. Πάντως πιστεύω ότι αδικηθήκαμε πολύ στο παιχνίδι με την Καβάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν σα να μπήκε άλλος διαιτητής στο γήπεδο. Και αν δεν ήμουν μπροστά στην φάση με τον Φαζό μπορεί να μην έβαζα ξανά να παίξει. Αλλά ήμουν και ο Μανώλης είπε μόνο «σε παρακαλώ δεν έκανα φάουλ» και ο διαιτητής του έβγαλε την κόκκινη κάρτα.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις