«Η Καβάλα να επιστρέψει εκεί όπου ανήκει»

 

Η Καβάλα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και στο -2 από την δεύτερη προνομιούχο θέση που οδηγεί στην Super League 2. Ο τερματοφύλακας των «αργοναυτών» Γιώργος Δήμιζας ο οποίος έχει ρεκόρ παιχνιδιών, στα οποία έχει καταφέρει να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του, με συνέπεια η «Ελαφρά Ταξιαρχία του Βορρά», να έχει την καλύτερη άμυνα της Football League μίλησε στο SDNA για τον τεχνικό της ομάδας Παύλο Δερμιτζάκη, την μάχη της ανόδου, αλλά και για τις σπουδές του.

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο;

«Είναι κάτι το οποίο μου άρεσε απ΄όταν ήμουν μικρός. Ακόμα και στο σπίτι μου ένα από τα παιχνίδια που ήθελα να έχω ήταν μια μπάλα».

Ποιον τερματοφύλακα έχεις σαν ίνδαλμα σου;

«Από Έλληνες είχα πάντα τον Νικοπολίδη. Μου άρεσε πάντα η ψυχραιμία του. Ήταν πολύ σταθερός και η πορεία που έδειξε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η οποία είχε σαν συνέπεια να πετύχει».

 

Η Καβάλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας…. Θα μπορούσε η ομάδα να ήταν πιο ψηλά στην βαθμολογία;

«Με βάση το πρωτάθλημα και έτσι όπως έχει δείξει από όλες τις ομάδες είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι οι όποιες απώλειες και αν έγιναν δεν θεωρώ ότι είναι από την πλευρά την δική μας, αλλά από την ποιότητα του αντιπάλου καθώς μιλάμε για ποιοτικές ομάδες. Είτε βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, είτε είναι ομάδες που πρωταγωνιστούν».

 

Πόσο δύσκολο είναι για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, όπως εσύ να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με τις σπουδές;

«Επειδή η σχολή μου είναι σε άλλη πόλη είναι δύσκολο κυρίως λόγω των μετακινήσεων. Είναι μια σχολή η οποία έχει πάρα υποχρεωτικά μαθήματα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι συνέχεια εκεί. Οπότε πραγματικά χρειάζεται πολλές θυσίες, αλλά λόγω και ότι το ποδόσφαιρο έχει μια ημερομηνία λήξης, καλό είναι πιστεύω όλα τα νέα παιδιά να ασχολούνται με κάτι ταυτόχρονα που να έχει να κάνει με το μέλλον».

 

Η Καβάλα διαθέτει την καλύτερη άμυνα της Football League. Αυτό πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην μέχρι τώρα πορεία της;

«Όταν μια ομάδα δεν δέχεται εύκολα γκολ, θεωρώ ότι της δίνει ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, καθώς η ομάδα νιώθει μια ασφάλεια, ότι δύσκολα μπορεί να δεχτεί τέρμα και έχει αυτομάτως την ψυχολογία ότι μπορεί να κερδίσει όλα τα παιχνίδια ή να μην χάσει που είναι το πιο βασικό».

 

Ποιος ήταν ο στόχος που είχατε θέσει σαν ομάδα όταν ξεκινούσε η φετινή σεζόν;

«Ο στόχος της φετινής ομάδας, η οποία ήταν μια νέα ομάδα πάλι με νέα παιδιά ήταν πιστεύω λόγω και ονόματος να είναι ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Πιο πολύ θεωρώ ότι είχαμε θέσει στόχο παιχνίδι με παιχνίδι να ωριμάσει, να μεγαλώσει και να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται».

 

Παρά το γεγονός ότι είσαι μόλις 25χρονών έχει καταφέρει να κρατήσεις όσο πιο πολλές φορές γίνεται ανέπαφη την εστία σου. Πόσο δύσκολο είναι όταν πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως η φετινή Football League;

«Σίγουρα είναι κάτι πολύ καλό. Δίνει ψυχολογία τόσο σε εμένα, όσο και στην άμυνα μου και μας δείχνει ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Παράλληλα μας κάνει συνέχεια να βελτιωνόμαστε και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, προκειμένου να είμαστε ακόμα καλύτεροι σε αυτό τον τομέα».

 

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος επιθετικός που εσύ σαν τερματοφύλακας έπρεπε να αντιμετωπίσεις φέτος στην Football League…;

«Οι πιο δύσκολοι επιθετικοί που έπρεπε να αντιμετωπίσω θεωρώ ότι ήταν ο Κρητικός του Ιωνικού, μαζί με τον Σταματή των Τρικάλων. Και οι δύο επιθετικοί μέσα στην περιοχή ήταν πολύ επικίνδυνοι και εάν τους έδινες τον παραμικρό χώρο μπορούσαν να σου κάνουν την ζημιά. Ήταν πολύ απρόβλεπτοι».

 

Μπορεί η Καβάλα να είναι η μία από τις δύο ομάδες που στο τέλος της σεζόν θα πάρει την άνοδο της στην Super League 2;

«Έτσι όπως φαίνεται από τον βαθμολογικό πίνακα, αλλά και από τα αποτελέσματα μας θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε σε μία από τις δύο αυτές θέσεις, εάν συνεχίσουμε ανάλογα στους οκτώ τελικούς που μας απομένουν. Θεωρώ ότι εάν είμαστε το ίδιο σοβαροί, όπως δείξαμε και στο τελευταίο εκτός έδρας μας παιχνίδι πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό».

Βρίσκεσαι στην Καβάλα για τρίτη σερί χρονιά, το περισσότερο που έχεις μείνει ποτέ σε ομάδα. Μπορούμε να πούμε πως έχεις δεθεί με την ομάδα;

«Ασφαλώς όταν είσαι τρία χρόνια σε έναν σύλλογο και από την πρώτη στιγμή σου έχουν φερθεί άψογα οι άνθρωποι και ο κόσμος και όταν αυτό συνδυάζεται με επιτυχίες και η περυσινή χρονιά που είχε σαν συνέπεια την άνοδο, αλλά και η φετινή χρονιά θεωρώ ότι κυλά επιτυχημένα, όσο και να το κάνεις δένεσαι με την ομάδα».

 

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να μείνεις στην ομάδα;

«Καταρχάς μου άρεσε η ομάδα. Με βοήθησε πολύ σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα των μετακινήσεων, προκειμένου να μπορέσω να το συνδυάσω και με τις ώρες των μαθημάτων, αλλά και σε ότι συνεπάγεται με την σχολή. Είναι μια ομάδα, η οποία κάνει συνέχεια βήματα μπροστά. Εξελίσσεται συνέχεια. Έχει μια πολύ καλή διοίκηση, που αποπνέει υγεία στην ομάδα. Χαίρομαι που αποτελώ μέλος της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια».

 

Η διοίκηση από την πλευρά της πόσο κοντά είναι στην ομάδα; Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να είστε επικεντρωμένοι καθαρά στο αγωνιστικό κομμάτι… ;

«Αυτό είναι το πιο βασικό θεωρώ, καθώς η διοίκηση ακόμα και στα δύσκολα αποτελέσματα, αλλά και στις δυσκολίες όπου κάποιοι μπορεί να μην πίστευαν στην ομάδα, δεν έβαλε ποτέ πίεση αρνητική. Παρόλα αυτά έδειχνε όντως να στηρίζει αυτό το οποίο η ίδια έχει δημιουργήσει. Ο τρόπος που λειτουργεί η ομάδα θεωρώ ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση, για τις υπόλοιπες ομάδες».

 

Πόσο δύσκολο είναι για έναν νεαρό σε ηλικία ποδοσφαιριστή να πετυχαίνει τους στόχους του και παράλληλα να συνεχίζει προσγειωμένος την σκληρή δουλειά;

«Αυτό θεωρώ ότι είναι και στον άνθρωπο, αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν και οι άνθρωποι που είναι γύρω από έναν αθλητή. Όσον αφορά εμένα και οι δικοί μου άνθρωποι, αλλά και οι προπονητές μου βοηθούν όχι μόνο εμένα αλλά και την ομάδα, να μένουμε προσγειωμένοι και να κοιτάμε το πως να βελτιωνόμαστε».

 

Το γεγονός ότι είστε η μοναδική αήττητη ομάδα της Football League εντός έδρας είναι κάτι που σας αγχώνει εν όψει της συνέχειας;

«Πιστεύω ότι αυτό στην δική μας περίπτωση λειτουργεί θετικά, καθώς μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε αυτό το σερί που έχουμε μέσα στην έδρα μας, να είμαστε αήττητοι. Θεωρώ ότι κατά κάποιο τρόπο το έχουμε μετατρέψει σε ένα υπέρ μας όπλο, καθώς όσοι έρχονται στην έδρα μας βλέποντας αυτό το στατιστικό είναι λίγο επιφυλακτικοί».

 

Σας απογοητεύει το γεγονός, ότι δεν έρχεται κόσμος στο γήπεδο προκειμένου να στηρίξει την ομάδα;

«Σίγουρα. Μιλάμε για μια μεγάλη πόλη, μια πόλη που κακά τα ψέμματα διψάει για ποδόσφαιρο και έχει τον ΑΟΚ σαν στολίδι του νομού. Εμείς από την πλευρά μας, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται δίπλα στην ομάδα θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει αγκαλιαστεί περισσότερο από τον κόσμο της στο γήπεδο».

 

Για δεύτερη σερί χρονιά στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο Παύλος Δερμιτζάκης. Πόσο σας έχει βοηθήσει το ότι είναι ένας προπονητής που γνωρίζει καλά την κατηγορία;

«Βέβαια και σαν όνομα και σαν άνθρωπος. Καταρχάς έχει καταφέρει να έχουμε μια ομοιογένεια. Γνωρίζουμε τι ζητάει από εμάς όσον αφορά το τακτικό κομμάτι και το πως δουλεύει στις προπονήσεις. Αυτό είναι πολύ βασικό για εμάς και θεωρώ ότι με την εμπειρία του, αλλά και τις γνώσεις του μας βοηθάει και εμάς να γινόμαστε καλύτεροι ποδοσφαιριστές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στον κύριο Σουμουλίδη τον προπονητή τερματοφυλάκων, δίπλα στον οποίο έχω εξελιχτεί και με έχει βοηθήσει στην μέχρι τώρα πορεία μου».

 

Στο φετινό πρωτάθλημα της Football League συμμετέχουν αρκετές ομάδες, οι οποίες στο παρελθόν έχουν περάσει από την Α΄Εθνική. Η Καβάλα είναι μία από αυτές. Μπορεί στο μέλλον να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια;

«Θεωρώ ότι χρειάζονται πολλοί παράγοντες για να γίνει αυτό. Όταν μια ομάδα έχει ιστορία και φανέλα θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα ξαναποκτήσει την δυναμική της, προκειμένου να ξαναφτάσει εκεί όπου βρισκόταν. Ελπίζω η Καβάλα να ξαναεπιστρέψει εκεί όπου ανήκει».

 

Κάποια στιγμή να υποθέσω ότι εάν σου δινόταν η ευκαιρία, θα ήθελες να αγωνιστείς σε μία μεγάλη ομάδα. Έχεις κάποια συγκεκριμένη ομάδα στην οποία θα ήθελες να πας;

«Η αλήθεια είναι ότι ποτέ κανείς ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να αφήσει μια τέτοια ευκαιρία. Έχω αγωνιστεί στο υψηλότατο επίπεδο στην Ελλάδα, την σημερινή Super League 1, και δεν σου κρύβω πως ο στόχος μου είναι να επιστρέψω στο επίπεδο αυτό, να καθιερωθώ και γιατί όχι να μεταπηδήσω σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Πάνω από όλα όμως υγεία και βήμα βήμα. Εγώ κοιτάω το αγωνιστικό κομμάτι, όλα τα υπόλοιπα είναι δουλειά του εκπροσώπου μου, κ. Παναγιώτη Τσιάρα αλλά και της εταιρίας που με εκπροσωπεί.»

 

Το γεγονός ότι η Καβάλα έχει ένα νεανικό σε ηλικία ρόστερ, θα μπορούσε να πει κάποιος πως αυτή την απειρία της την έχει «πληρώσει» ως ένα βαθμό στο πρωτάθλημα και δη σε ορισμένα παιχνίδια:

«Το θέμα της απειρίας όντως έχει κοστίσει σε κάποια παιχνίδια στην ομάδα και πιο συγκεκριμένα στα εκτός έδρας, όπου εκεί υπάρχουν άλλες δυσκολίες και χρειάζεται περισσότερη εμπειρία. Θεωρώ ότι το πληρώσαμε, αλλά το γεγονός ότι είμαστε και άπειροι λειτουργεί και σαν θετικό για εμάς, καθώς δείχνουμε υπερβολικό ζήλο και έχουμε κίνητρο προκειμένου να πετύχουμε πράγματα. Πιστεύω ότι είναι και καλό και κακό».

 

Η Καβάλα εκτός έδρας σε σχέση με το όταν αγωνίζεται μέσα στην έδρα της δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Τι φταίει για αυτό; Το άγχος που έχετε όταν παίζετε μακριά από την έδρα σας;

«Στον πρώτο γύρο όπου δεν είχαμε καταφέρει να έχουμε κάποια νίκη εκτός έδρας έπαιξαν ρόλο σε αυτό και οι συγκυρίες. Είχαμε αρκετέ ατυχίες, αλλά και το θέμα της απειρίας, καθώς σε κάποια σημεία χάναμε κάπως την συγκέντρωση μας και ξεφεύγαμε από το πλάνο όταν ο αντίπαλος προσπαθούσε με άλλους τρόπους να πάρει το παιχνίδι. Πιστεύω ότι αυτό παιχνίδι με παιχνίδι καταφέραμε και το διαχειριστήκαμε, κάτι το οποίο φαίνεται και από τα τελευταία αποτελέσματα εκτός έδρας που είναι θετικά».

 

Από τις ομάδες οι οποίες θα δώσουν μάχη για την δεύτερη προνομιούχο θέση της ανόδου, τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που θα κρίνει, το ποια ομάδα θα την καταλάβει;

«Θα παίξει ρόλο η σοβαρότητα που θα δείξει η κάθε ομάδα, ειδικά όταν θα κληθεί να αντιμετωπίσει ομάδες που θα δίνουν μάχη για την παραμονή τους. Επίσης πιστεύω ότι ρόλο θα παίξουν και τα μεταξύ μας παιχνίδια».

 

Σας γεμίζει πλέον με πίεση, το γεγονός ότι είσαστε μία από τις ομάδες που θα κληθεί να δώσει μάχη για την δεύτερη θέση;

«Όπως είχα πει και πριν η πίεση στην ομάδα αυτή δεν βγαίνει αρνητικά. Θεωρώ ότι η πίεση αυτή δίνει στην ομάδα παραπάνω κίνητρο, για να βαδίζει στον σωστό δρόμο και ότι όλοι θέλουμε να διακριθούμε. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει αρνητική πίεση πάνω στην ομάδα, παρά μόνο τυπική για να πετύχουμε έναν μεγάλο στόχο, που θα είναι καλό για την ομάδα αλλά και για τους εαυτούς μας».

 

Από τους ξένους τερματοφύλακες ποιος είναι αυτός στον οποίο θα ήθελες να μοιάσεις…;

«Θα ήθελα πάρα πολύ να μοιάσω στον Άλισον της Λίβερπουλ, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαβάζει το παιχνίδι. Είναι πολύ έξυπνος και πολύ γρήγορος όσον αφορά τις αποφάσεις του…».

 

Ένα σχόλιο όσον αφορά τον κόσμο της ομάδας, αλλά και για το γεγονός ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος

«Ελπίζω σε αυτούς τους τελευταίους οκτώ αγώνες που έχουν απομείνει ο κόσμος να συνεχίσει και να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια που κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας να είναι σίγουροι ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Θα είμαστε πολύ σοβαροί, καθώς φοράμε μια βαριά φανέλα και εκπροσωπούμε μια ομάδα με ιστορία, οπότε θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ανάλογη πορεία».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις