«Αντίπαλοι μόνο στα 90 λεπτά»

Αντίπαλη μόνο στα 90 λεπτά είναι η Νίκη με τον Ολυμπιακό, σύμφωνα με τους Βασίλη Βενέτη και Αλέξη Παπακωνσταντίνου. Ο αντιπρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. της «κυανόλευκης» ΠΑΕ μίλησαν στον Blue Heart FM για το βολιώτικο ντέρμπι, αλλά και για το μέλλον της ομάδας. Ο Βασίλης Βενέτης μίλησε για τα εξής θέματα:

Για το αν θεωρούν τον εαυτό τους ιδιοκτήτη της ΠΑΕ: «Η ομάδα δεν ανήκει σε κανέναν. Η Νίκη Βόλου υπάρχει από το 1924 και έτσι πρέπει να είναι οι ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρεσβεύει κάποιες αξίες και δεν ασχολείται μόνο με το ποδόσφαιρο. Είναι λάθος να λέμε ότι μία ομάδα ανήκει σε κάποιον και αυτό θέλουμε να το μεταδώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν υπάρχει στην Ευρώπη, όπου όλοι ξέρουν τις ομάδες και όχι τους μετόχους».

Για την ένταση στο ντέρμπι: «Πάντα υπάρχει ένταση σ’ ένα ντέρμπι. Καλό θα είναι η αντιπαράθεση να είναι μόνο στα 90 λεπτά. Να μην έχουμε άλλου είδους ενέργειες, να μένουμε μόνο στα συνθήματα, στις φωνές και να μην πηγαίνουν παραπέρα».

Για το ότι δόθηκαν κάποιες προσκλήσεις σε οργανωμένους οπαδούς: «Οι οργανωμένοι είναι κομμάτι της ομάδας. Είναι με ονοματεπώνυμα. Ο κακός φίλαθλος είναι αυτός δεν έχει ονοματεπώνυμο, που κρύβεται πίσω από μία κουκούλα και έρχεται περιστασιακά στο γήπεδο επιλέγοντας αγώνες. Οι οργανωμένοι είναι σε κάθε αγώνα εκεί με τα ονοματεπώνυμά τους και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δόθηκε μία λίστα 20 ατόμων, όπου όλοι τους είναι Νικιώτες, οι οποίοι ήρθαν με τις ταυτότητες και το όνομά τους. Τώρα αν κάποιοι παρεισφρήσαν δεν φέρει ευθύνη η ομάδα μας. Αυτούς που δημιουργούν προβλήματα πάντα τους καταδικάζουμε».

Για την αποβολή του Ροχάνο: «Είδαμε για πρώτη φορά να γίνεται διαπληκτισμός και να τιμωρείται μόνο η μία πλευρά. Δεν δικαιολογείται ο Ροχάνο αν έκανε κάτι, όμως ένας καυγάς δεν είναι μονόπλευρος. Έτσι χαλάς τις ισορροπίες του αγώνα. Εξ αρχής έχουμε πει ότι δεν θα ασχοληθούμε με θέματα διαιτησίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα βλέπουμε».

Για την ποινή που θα επιβληθεί στον Ροχάνο: «Συνήθως αυτές οι αποφάσεις είναι μονόδρομος γιατί λαμβάνονται από το φύλλο αγώνος, την έκθεση του παρατηρητή… Υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια για να αλλάξει κάτι στην ποινή ειδικά σε πρώτο βαθμό. Πρέπει να την εφεσιβάλλεις. Δεν βλέπουμε το φύλλο αγώνος, αλλά συνήθως οι ποινές είναι συγκεκριμένες ανάλογα με το τι γράφεται. Δεν θέλω να προκαταβάλλω. Μπορεί να είναι από μία έως τέσσερις. Αν θεωρηθεί απώθηση μπορεί να είναι και μία».

Για το αγωνιστικό μέρος του παιχνιδιού: «Εμείς την κριτική την κάνουμε σαν φίλαθλοι. Δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι βλέπει ο κόσμος. Δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε γι’ αυτό. Κοιτάμε τον επόμενο αγώνα. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Όλες οι ομάδες είναι ανταγωνιστικές. Ίσως 1-2 που ξεχωρίζουν προς τον υποβιβασμό. Όλες οι υπόλοιπες αγωνίζονται για έναν σκοπό, κάτι που δεν το βλέπουμε ούτε στη Σούπερ Λιγκ 2 αλλά και στη Σούπερ Λιγκ 1. Βλέπουμε ομάδα με 10 βαθμούς στο πρωτάθλημα και έχει ξεκαθαρίσει εκεί ο υποβιβασμός. Εδώ βλέπουμε έναν ανταγωνισμό πολύ συναρπαστικό. Όλες οι ομάδες αγωνίζονται σε μία ανταγωνιστική κατηγορία».

Για το μέλλον της ΠΑΕ: «Παράταση στην ΑΜΚ δεν θα δοθεί. Μπορεί όμως να γίνει νέα διαδικασία γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Αυτά τα έχουμε πει. Έχει δημιουργηθεί έτσι αυτή η κατηγορία που χρειάζεται μεγάλη χρηματοδότηση. Δεν νοείται ομάδα να μην έχει μια χρηματοδότηση του ποσού του κεφαλαίου που έχουμε κατ’ ελάχιστον. Μισθοί, ΙΚΑ εφορία, διαιτησίες… Εγώ ξέρω τι γίνεται μόνο στη δική μας ομάδα, που υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Υπάρχει λογιστικό γραφείο που παρακολουθεί τα θέματα.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε βάσει νόμου και όχι με διαφορετικό τρόπο. Ίσως αυτό να καταδεικνύει μία ανάγκη αλλαγής στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο στη δομή των κατηγοριών. Είναι άποψη της Νίκης Βόλου αλλά τείνει να γίνει και όλων των ομάδων γιατί αυτό επιτάσσει η λογική. Όταν δημιουργείς μία κατηγορία που θέλει μια χρηματοδότηση 300-400 χιλιάδων κατ’ ελάχιστον για να λειτουργήσει κανονικά, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί τα φαινόμενα Σούπερ Λιγκ 2. Δεν γίνεται να έχεις πάγια έξοδα αυτού του μεγέθους με μηδέν έσοδα».

Για το αν θα διατηρηθεί ο κορμός της ομάδας: «Ο κόουτς θέλει να κρατηθεί ένας κορμός, αλλά εξαρτάται από την κατηγορία που θα παίξεις, πώς θα είναι οι συνθήκες.. Όλα αυτά είναι πρώιμα, αλλά σίγουρα η κεντρική ιδέα είναι να παραμείνει ένας αγωνιστικός κορμός. Δείχνουν όλοι σχεδόν διάθεση να παραμείνουν. Δεν έχουμε μπει σε συζητήσεις αλλά αυτό μπορεί εύκολα να γίνει όταν θα τελειώσει η αγωνιστική περίοδος».

Για τις σχέσεις με τον Δήμο Βόλου: «Είναι σχέση ενός πολίτη με τον δήμαρχο. Δεν έχουμε κάτι παραπάνω. Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση για τη χρήση των εγκαταστάσεων και έχουν μπει κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες από τον Δήμο για τη λειτουργία τους. Εμείς τους σεβόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις και συνεχίζουμε. Εμείς κοιτάμε να γίνουμε αυτόνομοι με αθλητικό κέντρο στις εγκαταστάσεις μας, να τις εξελίξουμε και να λειτουργούμε στον δικό μας χώρο. Όποιον χώρο μπορούμε να διεκδικήσουμε ή να νοικιάσουμε ή να μπορέσουμε σαν πόλη να τον εκμεταλλευτούμε, το ίδιο ανήκει και σε εμάς και στον Ολυμπιακό Β.και σε όλες τις ομάδες, ανάλογα με τους κανόνες που μπαίνουν από τη Δημοτική Αρχή».

Αλ. Παπακωνσταντίνου: Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός πρέπει να μας ενώνουν
Από την πλευρά του ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε ως εξής:

Για το ότι έδωσαν το «παρών» οι επικεφαλής των οργανωμένων: «Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη του Βαγγέλη και βρήκαμε αυτόν τον τρόπο για να το κάνουμε. Κι αυτά είναι παιδιά συνεννοήσιμα, που ακολουθούν την ομάδα εκτός έδρας, βάζουν ιδρώτα, τη φωνή τους. Αν άκουσε κανείς, τα περισσότερα συνθήματα ήταν για τον Βαγγέλη».

Για το αν μπορεί να κατηγορηθεί η Νίκη για το ότι κάποιοι μπήκαν λαθραία στο γήπεδο: «Αυτό μπορεί να συμβεί σε όλους τους αγώνες. Η προκήρυξη του πρωταθλήματος είναι πολύ συγκεκριμένη: Η γηπεδούχος ΠΑΕ οφείλει να έχει έναν αριθμό σεκιούριτι και πρέπει να καταθέσει πριν αρχίσει το πρωτάθλημα σύμβαση με ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Μάλιστα πριν από κάθε αγώνα πρέπει να δίνεις λίστα στην Αστυνομική Διεύθυνση με τα ονόματα των σεκιούριτι. Άρα στον συγκεκριμένο αγώνα η ΠΑΕ Νίκη δεν μπορούσε να έχει μαζί της δική της σεκιούριτι, είναι συγκεκριμένες οι διαδικασίες».

Για τα ρατσιστικά συνθήματα: «Ο ρατσισμός δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στον αθλητισμό. Το αγωνιστικό δεν με στεναχώρησε. Ποδόσφαιρο είναι, δεν το τελειώσαμε το ματς και δεχθήκαμε γκολ στο 93’. Από την άλλη, όμως, το να ζούμε όλοι στην ίδια πόλη, όπως πολύ σωστά το ανέφεραν οι δύο προπονητές, και να μην προφυλάσσονται οι παίκτες, να τους επιτίθενται με τέτοιο τρόπο, είναι πολύ δυσάρεστο».

Για την επίθεση προς τους ποδοσφαιριστές της Νίκης: «Στο ημίχρονο όταν οι παίκτες μας πήγαιναν στα αποδυτήρια έγιναν πράγματα που δεν τιμούν την πόλη μας, το ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Ολυμπιακό και τη Νίκη. Το να βλέπω οπαδούς να πετούν αντικείμενα από τις τουαλέτες, σίδερα, να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και να φτάνουν στα δύο μέτρα στους παίκτες μας, είναι εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου που δεν τη δέχομαι. Η διοίκησή μας πρεσβεύει μια προσπάθεια για να αλλάξουν αυτά».

Για τις διαιτητικές αποφάσεις στο ντέρμπι: «Όταν δώσεις πέναλτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να δείξεις κόκκινη κάρτα. Ο κανονισμός λέει ξεκάθαρα ότι αν σταματήσεις αντικανονικά παίκτη χωρίς να πας για την μπάλα, είναι στην ευχέρεια του διαιτητή να βγάλει κόκκινη, αν θεωρεί ότι ο παίκτης κινείται προς το τέρμα και εξαρτάται και από το πού είναι τοποθετημένοι οι άλλοι ποδοσφαιριστές. Στη συγκεκριμένη φάση ήταν στην ευχέρεια του διαιτητή, αλλά για μένα καλά έκανε και δεν έβγαλε κόκκινη, γιατί σ’ ένα ντέρμπι να αποβάλεις έναν παίκτη τόσο νωρίς.

Στη φάση της αποβολής του Ροχάνο ο Γραικός πάει να κλωτσήσει τον Κρουθ, είναι ξεκάθαρη κόκκινη. Επίσης θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να αποβληθεί ο Κουτσιανικούλης. Το μαρκάρισμα ήταν καθαρό, δεν ήταν πέναλτι, αλλά δεν πήγε να προσποιηθεί. Ωστόσο ο διαιτητής ήθελε να εξισορροπήσει την κατάσταση μετά την αποβολή του Ροχάνο.

Αυτό που με προβλημάτισε είναι γιατί σ’ ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι ορίστηκε 4ος διαιτητής από τον νομό, ανεξάρτητα προς του πού είναι φιλικά προσκείμενος. Ο 4ος είναι σημαντικός σ’ έναν αγώνα, μιλάει με τον διαιτητή και του λέει αυτά που δεν μπορεί να δει. Όπως είδαμε πόσο καθοριστική ήταν η συμβολή του στον συγκεκριμένο αγώνα. Δεν θα σταθώ στο πρόσωπο, το θεωρώ αδυναμία και αστοχία της ΚΕΔ».

Για το αν θα υπάρξει παράταση στην ΑΜΚ: «Παράταση δεν θα έχει σίγουρα στη διαδικασία. Καλό θα ήταν μέχρι την Πέμπτη, όποιος θέλει να συμβάλλει για να δούμε τί υπολείπεται την Παρασκευή. Οπότε ιδανικά μέχρι την Πέμπτη, για να μην απογοητευτεί κάποιος και μπούμε σε κάποια διαδικασία επιστροφής. Το ποσό θα καλυφθεί από εκεί και πέρα από τους μετόχους».

Για την ανανέωση της συνεργασίας με τον Στάικο Βεργέτη: «Για να είμαστε ξεκάθαροι και να γράψουμε ένα συμβόλαιο δεκαετίας, τα συμβόλαια σκίζονται πολύ εύκολα. Σαφώς κανείς δεν θέλει ποτέ να εγκλωβίσει κάποιον παίκτη ή προπονητή, να τον κρατήσει κάπου που δεν θέλει να είναι. Δεν είναι παραγωγικό για την ομάδα. Όλοι βλέπουν το ποιόν του ανθρώπου και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο το χρηματικό. Όλοι γνωρίζουμε και ο ίδιος γνωρίζει την αξία του ως προπονητής και άνθρωπος. Δεν λέω ότι θα δουλέψει τζάμπα, αλλά δεν είναι μόνο το χρηματικό. Είναι θέμα οργάνωσης, δομών, ελευθερίας, πώς θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο, αν θα είναι χαρούμενος στην πόλη που βρίσκεται. Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι θετικά και υπέρ μας. Έχει αγαπήσει την πόλη, τον έχουν αγκαλιάσει οι Βολιώτες εκτός οπαδικών συναισθημάτων. Και ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι υπέρ μας. Να τελειώσει η αγωνιστική περίοδος και θα συζητήσουμε μαζί του περαιτέρω. Συζητάμε πάντως και μεσοπρόθεσμα. Ασχολείται με την Κ17, τις υποδομές και πρέπει να σας δίνει κάποια ένδειξη πώς σκέφτεται κι αυτός».

Για τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας: «Αυτό που ίσως έχει μείνει πίσω αναγκαστικά λόγω υποχρεώσεων και επειδή ξεκινήσαμε κάπως στραβά με το θέμα προπονητή και κάποια αποτελέσματα, είναι το κομμάτι του ΟΣΕ με την Ακαδημία. Όχι ότι δεν ασχολούμαστε αλλά έχουμε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Είναι και λίγο θέμα του κράτους και περιμένουμε να γίνουν κάποιες κινήσεις, που χρειάζονται και επιμονή από την πλευρά μας. Κατά τ’ άλλα σίγουρα έγιναν κάποια λάθη στο ξεκίνημα. Σίγουρα λάθη θα γίνονται αλλά επιβάλλεται να μάθουμε από αυτά. Ο ερχομός του κ. Βεργέτη έλυσε κάποια λάθη. Εγώ προσωπικά συνέχεια μαθαίνω. Αν πιστεύεις ότι τα ξέρεις όλα, κάπου εκεί χάνεσαι. Είναι πολύ παραμετρικό το όλο θέμα.

Για την αξία του αθλητισμού: «Όλοι βλέπουμε ότι είμαστε πολλές φορές πρώτοι σε πράγματα που δεν πρέπει. Η αξία του ποδοσφαίρου σχεδόν παντού έχει ανέβει και στη χώρα μας ένα πράγμα που είναι για αναψυχή το έχουμε απαξιώσει και να μας έχει διχάσει τόσο πολύ. Αυτό με ξεπερνάει και πρέπει ν’ αλλάξει. Οι προκλήσεις εκτός ποδοσφαίρου είναι πολύ μεγαλύτερες. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός πρέπει να μας ενώνουν. Αυτό με στενοχώρησε το Σάββατο. Είδα ένα μίσος που δεν μπορώ να καταλάβω από που προέρχεται. Όλοι ζούμε σε μία πόλη, υποστηρίζουμε δύο διαφορετικές ομάδες πού πειράζει αυτό;  Το να μεταλλάσσεται σε κάτι όπου κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα φιλάθλων και παικτών, πρέπει να κοιταχτούμε και να κάνουμε αυτοκριτική. Όταν απαξιώνουμε τους θεσμούς εκεί καταντούμε. Εμείς πρεσβεύουμε και ευελπιστούμε, όπως γίνεται και σε άλλες ομάδες, ν’ αρχίσει να αλλάζει αυτό το πράγμα. Αυτές είναι εικόνες που ταξιδεύουν ανά την υφήλιο».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Θεσσαλία

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις