Ο Ντίτμαρ Χοπ παραμένει ο πιο μισητός παράγοντας της Bundesliga

Πανό στοχοποίησης, προσβολές, αντιπαραθέσεις. Η διακοπή του Χόφενχαϊμ-Μπάγερν περιστράφηκε γύρω από τον Ντίτμαρ Χοπ και το PlanetFootball αναλύει το ποιός και τα γιατί του πιο μισητού αφεντικού στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

20 Δεκεμβρίου 2019
Οπαδοί Ντόρτμουντ: «Ευχόμαστε σε όλους καλές διακοπές. Σε σένα, να είναι οι τελευταίες σου»

29 Φεβρουαρίου 2020 
Οπαδοί Μάιντς: «Στο Ντόρτμουντ, στο Γκλάντμπαχ και παντού
Όταν η απαγόρευση γίνεται κουλτούρα, η προσβολή γίνεται καθήκον
Άντε γ@@@@@@@ε όλοι
»

22 Φεβρουαρίου 2020
Οπαδοί Γκλάντμπαχ: «Π@@@@@@ς γιοι προσβάλλουν έναν π@@@@@@ς γιο και τιμωρούνται από π@@@@@@ς γιους»

29 Φεβρουαρίου 2020
Οπαδοί Μπάγερν: «Ο Ντίτμαρ Χοπ παραμένει π@@@@@@ς γιος»

 

Προβολή εικόνας στο Twitter
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Ντίτμαρ Χοπ διάβασε το όνομά του σε ένα ακόμα υβριστικό πανό. Αυτήν τη φορά, μέσα στο γήπεδο της ίδιας της ομάδας του. Οι οπαδοί της Μπάγερν μεγέθυναν την λαίλαπα των προσβλητικών αντιδράσεων προς τον μεγαλομέτοχο της Χόφενχαϊμ και προκάλεσαν την διακοπή του αγώνα των δύο ομάδων, στον οποίο οι Βαυαροί είχαν ήδη συντρίψει τους γηπεδούχους με 6-0. Φυσικά, το οπαδικό κίνημα των συλλόγων της Bundesliga ουδέποτε έδρασε βαθμοθηρικά, βάζοντας το αποτέλεσμα πάνω από την ταυτότητά του.

Μετά την απόσυρση του πανό και την επανέναρξη του ματς από το 78ο λεπτό, οι παίκτες συνέπλευσαν ανταλλάζοντας πάσες μέχρι την συμπλήρωση των 90′. Ένδειξη πλήρους αντίθεσης προς την πρωτοβουλία μιας μικρής, αλλά ηχηρής μερίδας οπαδών των φιλοξενούμενων. Με τη λήξη του αγώνα, ο Ντίτμαρ Χοπ βρέθηκε στο χορτάρι μαζί με τον ομόλογό του στους Βαυαρούς, Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε και ανταπέδωσε το χειροκρότημα των φίλων του συλλόγου. Κάθε αγωνιστική ημέρα στην «PreZero Arena» συνήθιζε να είναι ειρηνική και ο ίδιος αποδέκτης σεβασμού, αποκλειστικά. Τούτη τη φορά, οι τοξίνες έφτασαν εκ νέου και στην πόλη του Σίνσχαϊμ, στο γήπεδο του αγαπημένου του κλαμπ, που ανέγειρε με δικά του (πολλά) εκατομμύρια. Αφού πρώτα είχε βρεθεί στο στόχαστρο, στις ίδιες εξέδρες.

Το Νοέμβριο του 2018 οι οπαδοί της Ντόρτμουντ είχαν σηκώσει ξανά πανό κατά του Χοπ. Αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί η Μπορούσια με πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ και αποκλεισμό από το γήπεδο της Χόφενχαϊμ με αναστολή. Το περιστατικό του περασμένου Δεκεμβρίου στην «PreZero Arena» ενεργοποίησε αυτόματα την ποινή απαγόρευσης εισόδου μέχρι το 2023. Οι οπαδοί το δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, η διοίκηση δεν άσκησε καν έφεση. Από τότε, οι εκδηλώσεις μίσους εναντίον του κλιμακώνονται, με αποκορύφωμα το παιχνίδι κόντρα στην Μπάγερν. Αν και η πατροναριστική φιγούρα του στον ιδιοκτησιακό θώκο της Χόφενχαϊμ τον καθιστά ανεπιθύμητο εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Ντίτμαρ Χοπ είναι ο ευεργέτης της Χόφενχαϊμ, της ομάδας που υποστήριζε από μικρό παιδί στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και την οποία ανέλαβε επίσημα το 2000, όντας ήδη δισεκατομμυριούχος από την ίδρυση και ανάμειξη του στην «SAP», τεχνολογικό κολοσσό στον τομέα λογισμικών. Η τωρινή του περιουσία ανέρχεται στα 16 δις. δολάρια κι ως εκ τούτου η οικονομική του άνεση και διάθεση για επενδύσεις έφεραν το κλαμπ από την αφάνεια στα σαλόνια της Bundesliga.

Το 2007 ξόδεψε 20 εκατομμύρια για μεταγραφές (Ιμπίσεβιτς, Λουίς Γκουστάβο, Ντεμπά Μπα μεταξύ άλλων), όταν ο σύλλογος προβιβάστηκε στην 2η κατηγορία.

Έναν χρόνο αργότερα, το άσημο για το ευρύ κοινό κλαμπ ήταν μεταξύ στους νεοφώτιστους της Bundesliga και λίγους μήνες μετά άτυπος πρωταθλητής φθινοπώρου. Στο διάστημα της μετάβασης, η ομάδα άλλαξε έδρα. Έφυγε από το «Ντίτμαρ-Χοπ Στέιντιουμ» (ναι, έδωσε το όνομά του στο γήπεδο) και μετακόμισε στο νεότευκτο τότε «ProZero», για το οποίο ο ίδιος επένδυσε 60 εκατομμύρια, μόνο για την κατασκευή του. Μπορεί οι επόμενες σεζόν να εδραίωσαν την Χόφενχαϊμ στις μικρομεσαίες της κατηγορίας (πολύ πριν βγει στο Champions League την περσινή περίοδο), όμως, πάντοτε δήλωνε ότι θα παραμείνει στην ομάδα ακόμη κι αν υποβιβαστεί. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθούσε να πείσει τον Τζούλιαν Νάγκελσμαν να μην αποχωρήσει για χάρη της Λειψίας, ήταν και είναι κάτι παραπάνω από διοικητικός άρχων. Η κυριολεκτική σημασία της λέξης αυτής, όμως, είναι και ο βασικός λόγος που πλέον οι αντίπαλοι οπαδοί τον αντιμετωπίζουν σαν κόκκινο πανί.

Το 2015, ο Χοπ αγνόησε τον εσωτερικό «κανονισμό λειτουργίας» των ομάδων στο γερμανικό ποδόσφαιρο, τον λεγόμενο κανόνα του «50+1», που εναποθέτει την διαχείριση του κλαμπ στα μέλη του κι όχι σε κάποιον συγκεντρωτικό μεγαλοεπενδυτή. Σε αυτό που δηλαδή, μετατράπηκε ο ίδιος. Μέχρι το 2015 διατηρούσε το 49% των μετοχών, τηρώντας τον κατά γράμμα. Από τον Ιούλιο, όμως, της ίδιας χρονιάς, απέκτησε την πλειοψηφία μετά από ομόφωνη επιλογή των 384 μελών που ψήφισαν την τροποποίηση του κατασταστικού και σήμανε την αρχή της αποστροφής της γερμανικής κοινής γνώμης. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, έγινε χρήση εξαίρεσης.

Παραδοσιακά την παραχωρεί η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε παράγοντες με υπεύθυνη συνεισφορά στον σύλλογο για πάνω από μια 20ετία και ο Χοπ είναι γνωστός για την συνδρομή του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της ευρύτερης περιοχής του Κράιχγκαου. Ανάλογη τακτική ακολουθούν η Λεβερκούζεν (διοικείται από τον όμιλο της φαρμακοβιομηχανίας «Bayer») και η Βόλφμσπουργκ (από την αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen»). Εύλογα, μετατράπηκαν σε αποδιοπομπαίοι τράγοι, μαζί και με την Λειψία, η οποία μπορεί τυπικά να συμμορφώνεται με το «50+1», αλλά τα μέλη της είναι στελέχη του ομίλου της «Red Bull», καταρρίπτοντας ουσιαστικά την πολυφωνία και την λαϊκή ανάμειξη.

Ωστόσο, η υπόληψη του Χοπ επιβαρύνεται και από τις εμπορικές σχέσεις της «SAP». Η τεχνολογική εταιρεία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εισαγωγή των analytics στο (γερμανικό) ποδόσφαιρο και από το 2014 συνεργάζεται με την Μπάγερν Μονάχου, ρίχνοντας λάδι στην φωτιά που καίει, θίγοντας την αξιοπρέπεια του συχνά πυκνά στο πλαίσιο ενός κακεντρεχούς πανό.

Η κοινή του παρουσία με τον Ρουμενίγκε στο χορτάρι του γηπέδου μετά την λήξη του σαββατιάτικου ματς ήταν σημειολογική της συνεργασίας τους που κρατάει εδώ και χρόνια. Στις πρώτες του δηλώσεις για το συμβάν, ο επικεφαλής της Μπάγερν έκανε λόγο για μια κακή μέρα για τον σύλλογο. Την ώρα όμως που οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι, πρωταγωνιστές και παράγοντες αποδοκιμάζουν τις ακραίες εκδηλώσεις μίσους προς τον αμφιλεγόμενο ιδιοκτήτη, οι σκληροπυρηνικοί ultras της πλειονότητας των γερμανικών συλλόγων εμμένουν στην ουσία: Ο (κάθε) Χοπ αποτελεί απειλή για την λαϊκοκεντρική κουλτούρα του ποδοσφαίρου της χώρας.

πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις