Αργή εκκίνηση, ώρα για ντεμαράζ

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, λέει ο λαός μας και ο Ολυμπιακός Βόλου έχει κάνει κακή συνήθεια το μέτριο ξεκίνημα που πραγματοποίησε για τέταρτη συνεχή σεζόν στη Football League και βρέθηκε ξανά να κυνηγά τους πρωτοπόρους και συνδιεκδικητές της ανόδου.

Τη σεζόν 2012-2013 η κακή εκκίνηση κόστισε τη δουλειά του Γιώργου Βαζάκα κι έφερε το Σούλη Παπαδόπουλο, με τον Ολυμπιακό να πραγματοποιεί αντεπίθεση μετά το Γενάρη και να ανεβαίνει, έστω και προσωρινά, στις προνομιούχες θέσεις της απευθείας ανόδου.

Την επόμενη χρονιά, η ομάδα με τον Βαζάκα και πάλι στο τιμόνι, ο οποίος έκλεισε την περασμένη σεζόν και έδειξε την έξοδο σε Ανιέτε και Μπολάτι, αν και ξεκίνησε έγκαιρα την προετοιμασία, δεν ξεκίνησε καλά, με αποτέλεσμα σύντομα ο Βαζάκας να αντικατασταθεί από τον βοηθό του, Μάνουελ Ρόκα, ο οποίος έτρεξε ένα εντυπωσιακό σερί, με τους ερυθρόλευκους σύντομα να στρογγυλοκάθονται στην κορυφή του Νοτίου Ομίλου, πριν αυτοκαταστραφούν τελικά στα πλέι-οφ.

Πέρυσι η σεζόν ξεκίνησε και πάλι με στραβοπατήματα και ο Ολυμπιακός Βόλου βρέθηκε από την αρχή να κυνηγάει Ηρακλή (κυρίως) και Λαμία και μόνο χάρη στην εξαιρετική δουλειά του Ελευθερόπουλου, ακτάφερε να σκαρφαλώσει στις θέσεις των πλέι-οφ.

Το φαινόμενο αυτό, της αργής εκκίνησης στο πρωτάθλημα, που θα πρέπει να αποδοθεί σε εσφαλμένο σχεδιασμό – προγραμματισμό και επιφέρει συνήθως αλλαγή προπονητή, βάζει τους ερυθρολεύκους από νωρίς σε δύσκολη θέση, καθώς επιβάλλεται να κάνει ντεμαράζ και έτσι το άγχος και η πίεση περνάνε στο δικό του στρατόπεδο, με το περιθώριο λαθών να συρρικνώνεται.

Και φέτος, δυστυχώς, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να αποφύγει το κακό ξεκίνημα. Όσο κι αν θέλει ο νέος τεχνικός της ομάδας να «χρυσώσει το χάπι» και να ανεβάσει την ψυχολογία, αναφέροντας ότι η ομάδα είναι στο +1, εννοώντας δηλαδή ότι έχει πάρει έναν βαθμό εκτός έδρας και δεν έχει χάσει βαθμό στην έδρα της, αυτό το ιδιότυπο point system δεν αφορά τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά όσες βρίσκονται στη μέση του πίνακα.

Είναι αυτονόητο ότι για να βρεθείς στις δύο πρώτες θέσεις πρέπει εκτός από το να κρατήσεις αλώβητη την έδρα σου, να πάρεις και διπλά. Διπλά σαν αυτά που άγγιξε αλλά δεν πήρε ο Ολυμπιακός στις Σέρρες και στο Μενίδι.

Το θετικό για τον Ολυμπιακό στην προσπάθεια για βαθμολογική του αντεπίθεση, είναι ότι οι προπορευόμενες ομάδες δεν έχουν δείξει ότι είναι ανώτερες από τον Ολυμπιακό Βόλου, σε αντίθεση λ.χ. με τον περυσινό Ηρακλή.

Οι ερυθρόλευκοι, νομίζω ότι έχουν πολύ καλό υλικό, παρά τις όποιες μικροελλείψεις που μεγεθύνονται από τους τραυματισμούς και μπορούν να παίξουν κυριαρχικό ποδόσφαιρο.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός Βόλου, είναι να διορθώσει την «κακή συνήθεια» που έδειξε στα πρώτα ματς και να διαχειρίζεται σωστά το σκορ που διαμορφώνεται μέσα στο παιχνίδι, σε αντίθεση με αυτό που είδαμε στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια του. Ειδικά στα παιχνίδια μακριά από το Βόλο, ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να βγάλει κυνισμό και σκληράδα, έτσι ώστε να φύγει νικητής από δύσκολες έδρες και να βρει βαθμολογική και ψυχολογική ώθηση.

Το ματς με τη Λαμία νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά ως έναυσμα του βαθμολογικού ντεμαράζ των ερυθρολεύκων και να τους στείλει με καλή ψυχολογία στη Λάρισα. Αν ο Ολυμπιακός πάρει το ματς αύριο, όπως προβλέπω ότι θα κάνει, τότε θα ψάξει μεν τη νίκη στο θεσσαλικό ντέρμπυ, αλλά το ματς δεν θα είναι ζωής και θανάτου γι’ αυτόν, καθώς και ενδεχόμενη ισοπαλία θα τον κρατήσει κοντά στην ΑΕΛ.

Θοδωρής Καπάτος για το GoalPost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις