Επιστολή και πρόταση αναδιάρθρωσης από τη Νίκη Βόλου που προσυπογράφεται από 12 ΠΑΕ

Για ακόμη μία χρονιά η διοίκηση της Νίκης Βόλου παίρνει την πρωτοβουλία να συντάξει πρόταση αναδιάρθρωσης την οποία έχουν ήδη προσυπογράψει 12 από τις 14 ΠΑΕ της Football League, ακόμη και η ομάδα που είναι πρώτη κι έχει εξασφαλίσει την άνοδό της στην επόμενη κατηγορία. Η πρόταση αναδιάρθρωσης έχει βάση την περσινή πρόταση που αναφέρονταν σε δύο ομίλους των 14 ομάδων, χωρισμένες βάσει γεωγραφικών κριτηρίων.

Ακολουθεί η αρχική επιστολή που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές της χώρας με τις υπογραφές των 12 από τις 14 ομάδες της Football League (η επιστολή συνοδεύεται από το σχέδιο* της αναδιάρθρωσης, στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους μία ενιαία Β’ Εθνική 28 ομάδων, χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14 θα αποτελούσε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αναβάθμισης του ποδοσφαιρικού προϊόντος):

Αγαπητοί κύριοι,

Χαιρετίζουμε και συντασσόμαστε με την απόφαση της Ένωσης μας για την αναστολή, μέχρι νεωτέρας, των πρωταθλημάτων της Super League 2 (SL2) και της Football League (FL). Η προστασία του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας, και όλων όσων εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα πρωταθλήματά μας, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όλων μας.

Δυστυχώς όμως οι τρέχουσες εξελίξεις καθιστούν το ήδη προβληματικό πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ), ιδίως σε ό,τι αφορά την οικονομική του διάσταση, ακόμα πιο προβληματικό.

Πιο συγκεκριμένα,

Α. Ο προγραμματισμός των ΠΑΕ της FL έγινε στη λογική ότι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων μας θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαρτίου 2020. Στη SL2 ο προγραμματισμός αφορά μικρότερη κύρια αγωνιστική περίoδο (22 αντί 26 αγώνες στη FL) αλλά και 10 επιπλέον αγώνες (play offs & play outs) για τον Απρίλιο και τις αρχές Μαΐου 2020. Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19  θα απαιτηθούν, τουλάχιστον, δύο εβδομάδες απλά για να εκτιμηθεί το μέγεθος του εγχώριου προβλήματος. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο η επιστροφή στην στοιχειώδη κανονικότητα δεν αναμένεται πριν τα τέλη Απριλίου 2020. Είναι προφανές ότι ο προγραμματισμός της FL επιβαρύνεται με δύο μήνες, περίπου, ενώ σίγουρα θα υπάρχει επιβάρυνση και στον προγραμματισμό της SL2.

Β. Οι ΠΑΕ πλήττονται τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των εξόδων. Με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει απίθανο να πραγματοποιηθούν τη φετινή αγωνιστική περίοδο παιγνίδια παρουσία φιλάθλων, εξαφανίζοντας τα προσδοκώμενα έσοδα των ομάδων και των δύο κατηγοριών και καθιστώντας ακόμα και την τέλεση των παιγνιδιών απολύτως ζημιογόνα. Επίσης, η επιμήκυνση του αγωνιστικού χρόνου δημιουργεί μια σειρά από μη-προγραμματισμένες ανελαστικές υποχρεώσεις (π.χ. μισθοδοσία, τροφεία, στέγη, ασφάλιση ποδοσφαιριστών και λοιπού προσωπικού κλπ.) και επιβαρύνει δυσανάλογα τους ήδη ζημιογόνους προϋπολογισμούς των ομάδων μας. Θεωρούμε δεδομένο ότι και οι περισσότερες ομάδες της SL2, που τουλάχιστον για φέτος στηρίζονται σε υπερτριπλάσια τηλεοπτικά έσοδα, θα βρεθούν σε δυσχερή θέση.

Γ. Το πιθανότερο είναι ότι οι κίνδυνοι που αναφέρονται στα παραπάνω σημεία θα αποδειχτούν σοβαρότεροι από ότι εκτιμώνται σήμερα. Για παράδειγμα, τι θα γίνει αν η επιστροφή στην κανονικότητα καθυστερήσει για 3-4 εβδομάδες και μας ζητηθεί να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα τον Ιούνιο; Τι θα γίνει στην περίπτωση που νοσήσουν ένας ή περισσότεροι παίκτες μίας ή περισσότερων ομάδων; Τι θα γίνει αν μια ή περισσότερες ομάδες χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα; Τι θα γίνει αν μια ή περισσότερες ομάδες βρεθούν στα πρόθυρα της διάλυσης μη δυνάμενες να εξυπηρετήσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους λόγω της ανατροπής του προγραμματισμού τους;

Όπως προαναφέραμε, χαιρετίζουμε τα άμεσα αντανακλαστικά που επίδειξε η Ένωση μας στο φλέγον ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη η Ένωσή μας να επιδείξει, άμεσα, αντίστοιχα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες απώλειες της σημερινής έκτακτης συγκοιρίας. Κατά την κρίση μας απαιτούνται άμεσα οι παρακάτω ενέργειες.

1. Να διερευνηθούν και να αποφασιστούν τρόποι στήριξης των ΠΑΕ και των εργαζομένων σε αυτές, καθώς ο κλάδος πλήττεται σοβαρά από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

2. Να ενημερωθούμε για την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού μας στον κίνδυνο της πανδημίας του COVID-19.

3. Να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα-οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων στην περίπτωση που η αναστολή των πρωταθλημάτων χρειαστεί να παραταθεί περισσότερο από τα τέλη Μαρτίου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε και το εξής πολύ σημαντικό. Ακόμα και στο σενάριο της ταχύτερης δυνατής επιστροφής στην κανονικότητα, το οποίο ευχόμαστε όλοι, η επιστροφή στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους και ανατρέψουν δραστικά τον προγραμματισμό τους, δεν είναι αυτόματη. Αυτό το γεγονός αφορά πολλούς κλάδους της οικονομικής/επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, ένας από τους οποίους είναι και οι ΠΑΕ. Μια ανατροπή τέτοιου μεγέθους, την ώρα που αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο στο οποίο η μόνη σταθερά είναι η παραγωγή χρεών, την ώρα που δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τις διοργανώτριες αρχές και τους πιστωτές μας, δυστυχώς δεν πρόκειται να θεραπευθεί αυτόματα αν απλά μετά από μερικές εβδομάδες αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά οι σημερινές απαγορεύσεις. Οι ΠΑΕ των μικρότερων κατηγοριών, που αποτελούν τις ΜΜΕ του κλάδου και τον μαζικότερο εργοδότη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέπει να είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, να μπορούν να κάνουν πραγματικές επενδύσεις, αναπτυξιακό προγραμματισμό και να παράγουν έσοδα -όχι μόνο χρέη. Χωρίς υγιείς, βιώσιμες ΜΜΕ επιχειρήσεις, το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι καταδικασμένο σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση, αφερεγγυότητα και μηδενικό μέλλον. Η κρίση γεννά ευκαιρίες, μια ευκαιρία είναι να διορθωθεί άμεσα το αποτυχημένο καθεστώς των SL2 και FL υπό την παρούσα μορφή του.

* H πρόταση αναδιάρθρωσης δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα

Απόσπασμα από την πρόταση αναδιάρθρωσης:

“Σε  αυτό  το  πλαίσιο  είναι  αναγκαία  ως  ένα  πρώτο  μέτρο  η  άμεση
ενοποίηση  των κατηγοριών SL2 και FL, καθώς οι οικονομικοί αριθμοί θα
την επιβάλλουν αναπόφευκτα από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, και
τη  δημιουργία  μιας  ενιαίας  δεύτερης  κατηγορίας  με  28  ομάδες  σε  δύο
ομίλους  των  14  ομάδων με  γεωγραφικά  κριτήρια. Προτείνουμε ο αριθμός
των ομάδων που θα ανέρχονται στην SL και θα υποβιβάζονται στην Γ’ Εθνική να
παραμείνει  ο  ίδιος,  σύμφωνα  με  το  όσα  προτείνονται  στο  τρέχον  πλαίσιο.
Περαιτέρω  ό,τι  αφορά  την  εθνικότητα  των  ποδοσφαιριστών    θα  πρέπει  να
ακολουθηθεί το πρότυπο της FL με την προοπτική μεσοπρόθεσμα να ενισχυθεί
ακόμη περισσότερο η παρουσία Ελλήνων ποδοσφαιριστών”.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις