Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020
Αρχική Σημαντικά Γεγονότα Κόσμος Κορονοϊός: Η φθηνή χλωροκίνη τον σταμάτησε σε έξι μέρες – Τι έδειξαν...

Κορονοϊός: Η φθηνή χλωροκίνη τον σταμάτησε σε έξι μέρες – Τι έδειξαν δοκιμές στη Γαλλία

Ελπίδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού με χλωροκίνη δίνει ένας Γάλλος ερευνητής, ο οποίος δημοσίευσε θετικά αποτελέσματα για μία νέα θεραπεία για τον Covid-19. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ότι η θεραπεία μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού σε μόλις έξι μέρες.

Ο λόγος για τον καθηγητή, Ντιντιέρ Ραούλτ από ένα νοσοκομείο στη Μασσαλία, ο οποίος δημοσίευσε ένα βίντεο τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, εξηγώντας τις δοκιμές που έκανε, τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση του ζήτησε να αναλάβει την έρευνα για την εύρεση πιθανών θεραπειών για τον Covid-19.

Είπε ότι οι πρώτοι ασθενείς με τον νέο κορονοϊό που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με χλωροκίνη – ένα φθηνό φάρμακο – παρουσίασαν ταχεία και αποτελεσματική επιτάχυνση της θεραπευτικής τους διαδικασίας και μια απότομη μείωση του χρόνου που παρέμειναν μεταδοτικοί.

Η χλωροκίνη – η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη και τη θεραπεία της ελονοσίας – χορηγήθηκε μέσω του ονομαζόμενου φαρμάκου Plaquenil.

Η θεραπεία δόθηκε σε 24 ασθενείς, οι οποίοι ήταν μεταξύ των πρώτων που μολύνθηκαν στη νοτιοανατολική Γαλλία και οι οποίοι είχαν εθελοντικά γίνει δεκτοί στο νοσοκομείο για τη διαδικασία.

Οι ασθενείς έλαβαν 600mcg ημερησίως για 10 ημέρες και παρακολουθούνταν στενά, καθώς το φάρμακο μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα και σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Ο καθηγητής Ραούλτ δήλωσε: «Συμπεριλάβαμε όλους όσοι συμφώνησαν για τη δοκιμή, που ήταν σχεδόν όλοι. Ήμασταν σε θέση να διαπιστώσουμε ότι οι ασθενείς που δεν έλαβαν Plaquenil (το φάρμακο που περιείχε υδροξυχλωροκίνη) εξακολουθούσαν να είναι μεταδοτικοί μετά από έξι ημέρες,  ενώ από εκείνους που το έλβαβαν μόνο το 25% εξακολουθούσε να μεταδίδει τον ιό μετά από έξι μέρες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η φωσφορική χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη έχουν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό στην Κίνα, σε συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για τον Covid-19.

Το Kaletra, ένα αντιικό φάρμακο με βάση τις ΗΠΑ που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του HIV, είναι ένα άλλο φάρμακο που δοκιμάζεται στον αγώνα κατά του Covid-19.

Αμερικανική μελέτη… συμφωνεί

Μια ακαδημαϊκή μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου από Αμερικανούς επιστημονικούς ερευνητές, ανέφερε επίσης ότι η χλωροκίνη φαίνεται ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία και φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα στη Γαλλία.

Η μελέτη αυτή αναφέρει ότι, η χρήση χλωροκίνης (δισκίων) δείχνει ευνοϊκές εκβάσεις σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένου του γρηγορότερου χρόνου για ανάρρωση και βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Η έρευνα δείχνει ότι -σύμφωνα με τις δοκιμές στο εργαστήριο- η χλωροκίνη έχει επίσης ισχυρό δυναμικό ως προληπτικό μέτρο κατά του κορονοϊού στο εργαστήριο, ενώ περιμένουμε να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο.

Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η χλωροκίνη είναι ένα φθηνό, παγκοσμίως διαθέσιμο φάρμακο που έχει εκτεταμένη ανθρώπινη χρήση από το 1945 ενάντια στην ελονοσία, αυτοάνοσα νοσήματα και διάφορες άλλες καταστάσεις και μπορεί να συνταγογραφηθεί σε ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών.

«Μπορεί επίσης να λαμβάνεται με ασφάλεια από έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για τη θεραπεία και άλλων ασθενειών του ανθρώπου, όπως η ελονοσία, η αμοιΐωση, ο HIV και οι αυτοάνοσες ασθένειες, χωρίς σημαντικές αρνητικές παρενέργειες» αναφέρει η αμερικανική ακαδημαϊκή μελέτη.

Οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του Covid-19.

Μέχρι στιγμής, καμία χώρα -ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- δημοσίευσε επίσημα κάποια θεραπεία κατά του Covid-19, αλλά στην Κίνα και τη Νότια Κορέα οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν ήδη τη χρήση χλωροκίνης ως «αποτελεσματική θεραπεία».

Πηγή: connexionfrance.com