Σπανός: «Αν δεν μείνουν όρθιες οι εταιρείες δεν θα μείνει όρθιο ούτε το ποδόσφαιρο»

Ο μεγαλομέτοχος του Ατρόμητου περιγράφει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι ομάδες εν μέσω της πανδημίας και το οικονομικό «τσουνάμι» που έρχεται. Συγχρόνως εξηγεί για ποιον λόγο η μπάλα δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα σε αυτό το τάιμινγκ και κατ΄επέκταση είναι άστοχη κάθε κουβέντα για την επανέναρξη ή μη του πρωταθλήματος καθώς και την αναδιάρθρωση των κατηγοριών.

Το χειρόφρενο που τράβηξε στο πρωτάθλημα της  η «επίσκεψη» του κορωνοϊού (και) στη χώρα μας, οδηγεί τις ομάδες και γενικότερα την κοινωνία του ποδοσφαίρου σε μια νέα σκληρή τάξη πραγμάτων.

Κι επειδή όσα ξέρει ο νοικοκύρης (και ο ιδιοκτήτης) δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, ο μεγαλομέτοχος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, περιγράφει στο  SDNA τις…πληγές που μετράει η περιστεριώτικη ΠΑΕ (και όχι μόνο) από το γενικότερο lockdown, ενώ καταθέτει την προσωπική του εκτίμηση σχετικά με το πόσο ρεαλιστική είναι η προοπτική ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος μέσα στη ντάλα του καλοκαιριού.

– Είναι αλήθεια πως θα γίνει τηλεδιάσκεψη την προσεχή Δευτέρα (30/3) μεταξύ των 14 ΠΑΕ της SuperLeagueγια την αξιολόγηση της κατάστασης και τα επόμενα βήματα;

«Δεν γνωρίζω αν θα γίνει την Δευτέρα (30/3) νομίζω όμως πως την επόμενη εβδομάδα πράγματι θα υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη και μια συζήτηση σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές λίγκες την κατάσταση και να σταθμίσουμε τα δεδομένα και την γενικότερη κατάσταση».

– Ποια είναι η εκτίμησή σας; Μπορούν να υπάρξουν ρεαλιστικές πιθανότητες για την επανέναρξη του πρωταθλήματος;

«Σε αυτό το τάιμινγκ δεν αποτελεί προτεραιότητα το ποδόσφαιρο. Τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, δεν σκέφτομαι την μπάλα, αλλά άλλα πράγματα και πρώτα απ΄όλα την δημόσια υγεία.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που έχουν τρομερές προεκτάσεις και αντίκτυπο σε οικονομικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, κανείς δεν είναι προφήτης για να μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει και να ρισκάρει να πάρει τώρα αποφάσεις.

Μην ξεχνάμε πως ούτε οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές Λίγκες και αρχές έχουν λάβει μέχρι τώρα συγκεκριμένες αποφάσεις για την τύχη των πρωταθλημάτων».

– Πόσο εφαρμόσιμο θεωρείτε πως είναι το σενάριο να παίζετε μπάλα μέσα στην ντάλα του καλοκαιριού και να φτάσουμε μέχρι τον Ιούλιο για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος;

«Αν όλα αυτά που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες τραβήξουν για ακόμα δύο μήνες, ποιος θα μπορέσει να παίξει ποδόσφαιρο μέσα στο καλοκαίρι; Δύσκολα πράγματα».   

– Η οικονομική κρίση που έρχεται και θα αφήσει έντονα τα σημάδια της (και) στο ποδόσφαιρο, θα αλλάξει αναπόφευκτα και τον οικονομικό χάρτη με τα συμβόλαια των παικτών;

«Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Και στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο. Εκ των πραγμάτων έρχεται μια πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολη.

Οι ομάδες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αυτή την στιγμή σε ποια από τα προσδοκόμενα έσοδα να υπολογίζουν. Η παύση πληρωμών δεν συμβαίνει μόνο στα τηλεοπτικά έσοδα σήμερα που μιλάμε, αλλά και από τους υπόλοιπους χορηγούς.

Στον Ατρόμητο οι δικοί μας χορηγοί μας έχουν ειδοποιήσει πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν και πως έχουν πλέον άλλες προτεραιότητες που συνδέονται με τις οικονομικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους και τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων τους.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή έρχεται ένα τσουνάμι που θα συμπαρασύρει τα πάντα.

Κι αν οι…μεγάλες ομάδες διαθέτουν στο τιμόνι ισχυρούς επιχειρηματίες που έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις ζημιές, δεν ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες που λειτουργούν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μέσω των εσόδων τους και βλέπουν τηλεοπτικά και χορηγούς να΄χουν τραβήξει χειρόφρενο».

 

«Η πρόταση της αναδιάρθρωσης

θα συζητηθεί στην ώρα της»

– Πώς αντιμετωπίζει ο Ατρόμητος την πρόσφατη πρόταση του Αλέξη Κούγια σχετικά με την αναδιάρθρωση των κατηγοριών και την αύξηση σε 16 των ομάδων της SuperLeague;

«Η προτεραιότητά μας τώρα είναι η δημόσια υγεία. Αυτό που με ρωτάτε είναι κάτι που θα συζητηθεί στην ώρα του και στο κατάλληλο τάιμινγκ.

Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή την στιγμή, όταν έχουν ανατραπεί οι ζωές ανθρώπων και πάρα πολλοί καλούνται να ζήσουν με τα 800 ευρώ της πολιτείας έχοντας από πίσω τους οικογένειες.  

Οι παίκτες είναι επαγγελματίες έχουν τα συμβόλαιά τους και σε επίπεδο Super League για να μην το γενικεύω, πολλοί εξ αυτών έχουν πληρωθεί καλά και θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να αντέξουν οικονομικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας. Αν δεν μείνουν όρθιες οι εταιρείες δεν θα μπορέσει να μείνει όρθιο ούτε το ποδόσφαιρο».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις