Αγία Παρασκευή: O πρώτος σύλλογος στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί ό,τι κι η Μπαρτσελόνα

Η Ακαδημία της Αγίας Παρασκευής Βόλου, χρησιμοποιεί το XPS, μια ολοκληρωμένη αθλητική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται και από την Μπαρτσελόνα και λειτουργεί ως… δώρο για τις προπονήσεις των αθλητών τώρα που #menoumespiti

Είναι δυνατόν μια Ακαδημία στον Βόλο να είναι ο πρώτος σύλλογος που φέρνει στην χώρα μας ένα… εργαλείο που χρησιμοποιεί η Μπαρτσελόνα αλλά κι άλλοι σπουδαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι; Κι όμως είναι.

Ο υπεύθυνοι της Σχολής Αλέξης και Στέλιος Μαλακασιώτης, Γεράσιμος Σαρρής, ο Τεχνικός Διευθυντής της Σχολής κ. Κωνσταντίνος Μπράτσος κι ο CEO της XPS Agust Thorkelsson μας λύνουν κάθε απορία για το XPS, την πλατφόρμα που καλύπτει όλες τις ανάγκες προπονητών, αθλητών και παραγόντων σε ελάχιστο χρόνο.

Ποια είναι η φιλοσοφία της σχολής σας;
Σκοπός της Σχολής Αγίας Παρασκευής Βόλου είναι η ποιοτική εκμάθηση των βασικών αρχών του ποδοσφαίρου, με τον ασφαλέστερο πάντα τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αγάπη για το παιχνίδι, τον αλληλοσεβασμό των συμμετεχόντων (παίκτες, προπονητές, διοικητικοί, γονείς), και τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών συνηθειών, που θα βοηθήσουν στην καλλιέργεια ενός σωστού αθλητή και μιας υγιούς προσωπικότητας.

Στη φιλοσοφία μας είναι να είμαστε μία σύγχρονη και παράλληλα επιμορφωμένη Σχολή ποδοσφαίρου βοηθώντας στο μέγιστο τους αθλητές μας να πετύχουν τους τόσο τους ομαδικούς όσο και τους ατομικούς στόχους. Τα ζητούμενα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου συνεχώς μεταβάλλονται και θέλουμε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται γύρω μας παρέχοντας στους αθλητές και τους προπονητές μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Η Σχολή μας λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις για 22 συναπτά έτη (από το 1998) και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αθλητικούς οργανισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, έχοντας στο δυναμικό της πάνω από 250 αθλητές και αποφοίτους που αγωνίζονται σε κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο, όπως ο Αλέξανδρος Κατράνης στον Ατρόμητο όπως και άλλοι αθλητές σε ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό Πειραιώς, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΝΠΣ Βόλο κ.α..

Τι είναι το XPS, για το οποίο είστε τόσο περήφανοι που το έχετε φέρει πρώτοι στην Ελλάδα;
Το XPS Network είναι όπως προαναφέρθηκε μια ολοκληρωμένη αθλητική πλατφόρμα που χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητικούς συλλόγους όλων των αθλημάτων αλλά και από μεγάλα club εντός και εκτός Ευρώπης. Είναι ένα πρόγραμμα που εστιάζει στους πιο απαραίτητους άξονες λειτουργίας ενός αθλητικού οργανισμού δηλαδή την Οργάνωση, τον Σχεδιασμό, την Ανάλυση, και την Επικοινωνία. Το XPS Network είναι μια πλατφόρμα λογισμικού, η οποία εξοικονομεί χρόνο σε αθλητές, προπονητές, παράγοντες και ταυτόχρονα τους παρέχει επικοινωνία, οργάνωση, στατιστικά και όλα τα απαραίτητα προπονητικά εργαλεία σε ένα μέρος, με πρόσβαση από οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή. Καλύπτει δηλαδή συνολικά όλα τα στοιχεία που μπορεί να χρειάζεται ένας αθλητής, προπονητής, παράγοντας.

Επομένως απευθύνεται σε Συλλόγους, Σχολές, Ακαδημίες αναπτυξιακών ηλικιών, σε επαγγελματικούς Συλλόγους και ομάδες με προπονητικά επιτελεία, σε αθλητικές Ομοσπονδίες και Αθλητικούς Οργανισμούς καθώς και σε Personal Trainers μέχρι και σε Φυσιοθεραπευτές.

Πως βρήκατε το XPS;
Όταν πριν 1,5 χρόνο περίπου μου έγινε πρόταση να αναλάβω το πόστο του Τεχνικού Διευθυντή της Σχολής Ποδοσφαίρου Αγίας Παρασκευής Βόλου, μεταξύ άλλων, θέσαμε από κοινού, με το Διοικητικό σχήμα της Σχολής, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, όπως π.χ. η κατάρτιση εκπαιδευτικού προγράμματος, προσαρμοσμένου στα χαρακτηριστικά των δικών μας μαθητών – αθλητών, ανάλογα με τις ηλικίες, η δημιουργία ενιαίου ασκησιολογίου μέσα από την αλληλεπίδραση της προπονητικής ομάδας της Σχολής, που απαρτίζεται από 11 προπονητές, η κατάρτιση συστήματος αξιολόγησης κ.α. σύμφωνα με χαρακτηριστικά και κριτήρια που θα άπτονται στη δυναμική των δικών μας αθλητών.

Με λίγα λόγια στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε δικά μας δεδομένα και να μη χρειάζεται να αντιγράφουμε και να μιμούμαστε προγράμματα άλλων συλλόγων που πιθανώς να μην συμβαδίζουμε σε δυναμική. Βάζοντας λοιπόν σε εφαρμογή το προαναφερόμενο πλάνο και ενώ από αγωνιστικής πλευράς άρχισε να λειτουργεί διαπιστώσαμε ότι κάτι μας έλειπε οργανωτικά και λειτουργικά. Κάτι που θα μας ενίσχυε στον έλεγχο και την αξιολόγηση όλων των νέων δεδομένων που ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αλλά και περισσότερο θα βοηθούσε στην αποτελεσματικότερη και ευχερέστερη επικοινωνία μεταξύ Διοίκησης, προπονητών, αθλητών ,γονέων, όλου του οργανισμού εν ολίγοις, της Σχολής Ποδοσφαίρου Αγίας Παρασκευής Βόλου. Αναζητώντας λοιπόν εργαλεία που θα μας καλύψουν τα προαναφερόμενα δεδομένα ανακάλυψα το XPS Network. Μια ολοκληρωμένη αθλητική πλατφόρμα που απευθύνεται σε όλα τα αθλήματα.

Aπ’ ότι μας είπατε, το χρησιμοποιεί κι η Μπαρτσελόνα.
Η Μπαρτσελόνα όπως και άλλα μεγάλα κλαμπ χρησιμοποιούν το Xps Network, όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει από τον επίσημο ιστότοπο της εταιρίας.

H ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι πρόσφατα ενημερωθήκαμε για δυο άρθρα του ιστότοπου barcainnovationhub του εκπαιδευτικού δικτύου της Μπαρτσελόνα, στα οποία εξήραν τη χρησιμότητα των ερωτηματολογίων ετοιμότητας, τα οποία ήδη χρησιμοποιούμε και εμείς, καθώς και την αποστολή ασκησιολογίου, για εκτέλεση στο σπίτι σε αθλητές των υποδομών της με την καταγραφή και αξιολόγηση του RPE, μια διαδικασία που χρησιμοποιούμε και εμείς και βοηθάνε και οι 2 δείκτες στην πρόληψη τραυματισμών. Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιχειρηθεί μια σύγκριση με ένα κλαμπ τέτοιου βεληνεκούς αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ληφθεί ως μια επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο ως προς την αθλητική εκπαιδευτική μας διαδικασία.

Πως αποφασίστηκε η χρήση του;
Αφού μελέτησα τις δυνατότητές του και διαπίστωσα ότι καλύπτει πλήρως όλες τις απαιτήσεις μας, ήρθα σε επαφή με τους υπευθύνους, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες Σκανδιναβικές Χώρες και οι οποίοι μας διέθεσαν το XPS Network, για δοκιμαστική χρήση. Το εφαρμόσαμε πειραματικά στην ομάδα Κ-14 της Σχολής με θετικά αποτελέσματα και αποφασίστηκε από τη Διοίκηση της Σχολής η έναρξη της συνεργασίας μας για τη χρήση του XPS Network. Εξαιτίας του γεγονότος ότι ήμασταν ο πρώτος Σύλλογος, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό, που θα χρησιμοποιούσε το XPS στην Ελλάδα, μας έγινε μια συμφέρουσα οικονομική πρόταση συνεργασίας και το XPS έγινε απαραίτητο αθλητικό εργαλείο στην καθημερινότητα όλων μας στη Σχολή Ποδοσφαίρου Αγίας Παρασκευής Βόλου.

Τι δυνατότητες έχει;
Το XPS Network χρησιμοποιείται από τη Σχολή μας για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματός μας, για τον προπονητικό προγραμματισμό (ετήσιο, μεσόκυκλους, μικρόκυκλους). Βρίσκονται όλα σε ένα μέρος και είναι προσβάσιμα και επεξεργάσιμα από όλους τους προπονητές από οποιαδήποτε συσκευή. Για παράδειγμα ο Τεχνικός Διευθυντής της Σχολής μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο το προπονητικό ασκησιολόγιο ,το παρουσιολόγιο και τα στατιστικά όλων των ομάδων και αθλητών από οπουδήποτε.

Επίσης συνεισφέρει στο χτίσιμο και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού προγράμματος. Χωρίς το XPS Network, αν ένας προπονητής φύγει, όλη του η εργασία φεύγει μαζί του. Αυτό είναι κάτι που απασχολούσε όλα τα κλαμπ μέχρι τώρα και το XPS είναι μια εξαιρετική λύση για να κρατηθεί αυτή η γνώση στο κλαμπ.

Παρέχει σε όλους τους προπονητές ειδικό πρόγραμμα δημιουργίας ασκήσεων και με animation, καθώς και ειδικό πρόγραμμα κοπής και επεξεργασίας αθλητικών βίντεο (video-analysis).

Όλα τα έγγραφα καταχωρούνται σε ένα μέρος με πρόσβαση από οπουδήποτε και απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο. Φανταστείτε πόσο μειώνεται η γραφειοκρατία.

Διαθέτει λογισμικά αξιολογήσεων αθλητών , καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων, αυτοματοποίησης στατιστικών από τεστ, μετρήσεις κ.λπ.)

Εύκολη κοινή χρήση υλικού με τους παίκτες. Οποιοδήποτε μέσο (όχι μόνο βίντεο, π.χ. αρχεία pdf, χρονοδιαγράμματα κ.λπ.).

Προγραμματίζονται οι ομαδικές και οι ατομικές προπονήσεις και είναι εφικτή η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ του προπονητικού επιτελείου και των παικτών με διαμοιρασμό πληροφοριών και αρχείων.

Για κάθε αθλητή καταρτίζεται προφίλ με λεπτομερή στατιστικά όλων των δεδομένων και δυνατότητα παρακολούθησης των αξιολογήσεων των αθλητών και λήψης αυτόματα γραφικών αναφορών για ενημέρωση αθλητών ή γονέων. Και το πιο σημαντικό: Όλα σε ένα μέρος!

Τι καινοτομίες φέρνει για την Σχολή σας;
Το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη Σχολή Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα που το χρησιμοποιεί αποτελεί από μόνο του πρωτοπορία. Ως προς τις καινοτομίες χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι: Οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν την προπόνηση της ημέρας και να προετοιμάζονται νοητικά. Εξοικονομείται έτσι σημαντικός χρόνος από την προπόνηση για τις επεξηγήσεις των ασκήσεων. Οι αθλητές ενημερώνουν με το πάτημα ενός πλήκτρου για την παρουσία τους ή απουσία τους από την προπόνηση. Οι έκτακτες αλλαγές προγραμμάτων και οποιαδήποτε επικοινωνία γίνεται με άμεση ενημέρωση.
Η σχολή μας με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού καταγράφει τις προπονήσεις σε βίντεο και οι προπονητές έχουν τη δυνατότητα με το πρόγραμμα video analyzer του XPS να επεξεργαστούν και να απομονώσουν αυτόματα φάσεις. Για παράδειγμα ένα προπονητής εντοπίζει μια λάθος τοποθέτηση ενός μαθητή – αθλητή σε μια προπόνηση που καταγράφηκε. Με το πάτημα ενός πλήκτρου απομονώνει τη φάση και τη στέλνει να τη δει ο αθλητής του στην κινητή του συσκευή και να τη συζητήσουν.

Καταγράφονται τεστ ετοιμότητας readiness, εργομετρικές αξιολογήσεις και σωματομετρήσεις και παρακολουθούνται και αξιολογούνται από το προπονητικό επιτελείο. Μαζί με το δείκτη αντιληπτής προσπάθειας (RPE) τον οποίο αποστέλλουν οι παίκτες μετά από κάθε προπόνηση μέσα από το κινητό τους έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι βοηθούν στην έγκαιρη πρόληψη τραυματισμών.

Παρέχει στατιστικά του προπονητικού προγράμματος και έτσι δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει καταγραφή του χρόνου, της έντασης και του είδους των ασκήσεων που χρησιμοποιήθηκαν παρέχοντας έτσι το προνόμιο της αξιολόγησης και της ανατροφοδότησης στο προπονητικό επιτελείο.

Αυτό που προκαλεί σε όλους ευχάριστη έκπληξη είναι το γεγονός ότι αν μας ρωτήσουν ποιες ασκήσεις εκτέλεσε για παράδειγμα η Κ-11 της Σχολής μας σε μια οποιαδήποτε ημερομηνία μπορούμε σε λίγα λεπτά να τις παρουσιάσουμε με εικόνες και βίντεο.

Τέλος δεδομένης της διαμορφωθείσης κατάστασης με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του COVID – 19, το XPS λειτούργησε σαν δώρο για τους αθλητές της Σχολής μας διότι συνεχίστηκε κανονικά η καθημερινότητά μας έστω και αν ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Στους αθλητές αποστέλλεται σε καθημερινή βάση ειδικό και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο ελέγχουμε και αξιολογούμε τη χρήση του και την επάρκειά του με τη βοήθεια του XPS.

Τί λένε οι άνθρωποι του XPS Network για τη Σχολή της Αγίας Παρασκευής Βόλου; Ο CEO της XPS Agust Thorkelsson απαντάει στο gazzetta.gr:
Είναι χαρά μας να βλέπουμε πόσο καλά οργανώνεται η Αγία Παρασκευή Βόλου, η πρώτη ακαδημία που χρησιμοποιεί το XPS στην Ελλάδα, παρέχοντας υποστήριξη στους προπονητές και τους παίκτες της. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε όλους τους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και να κάνουν απλούστερες και αποτελεσματικότερες τις λειτουργίες τους.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με περιορισμούς σε αρκετές χώρες, προσκαλούμε προπονητές που θέλουν να στέλνουν ηλεκτρονικά προπονήσεις στους αθλητές τους να το κάνουν χωρίς κόστος. Ελπίζουμε ότι μπορεί να βοηθήσει, την ώρα που όλοι περιμένουμε την κατάσταση αυτή να βελτιωθεί.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις