Το ελπιδοφόρο φάρμακο που ανέφερε ο Τσιόδρας

Μοιράσου το άρθρο

Εντατικές είναι οι προσπάθειες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας να αναχαιτίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, είτε με φαρμακευτικά παρασκευάσματα είτε με την ανακάλυψη του ποθητού εμβολίου.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύθηκε και η ουσία «ρεμντεσιβίρη», με τα μέχρι στιγμής πειράματα να είναι ενθαρρυντικά.

Σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine», στην οποία καταγράφηκε βελτίωση της κλινικής εικόνας σε 36 από 53 ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό (ποσοστό 68%).

Βεβαίως, οι ερευνητές σημείωσαν πως η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θα πρέπει να δοκιμαστεί περαιτέρω με συνεχείς τυχαιοποιημένες δοκιμές, όπου θα υπάρξει και χρήση ψευδοφαρμάκου (placebo) με σχετική ομάδα ελέγχου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στο εν λόγω φάρμακο.

Όπως είπε, «από το εξωτερικό είχαμε κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα, σχετικά με τη χρήση ενός ενδοφλέβιου φαρμάκου στο οποίο έχει πρόσβαση και η χώρα μας μέσω τριών τρόπων», προσθέτοντας πως «θέλουμε οι ασθενείς μας να μπορούν να ωφεληθούν και από τις νέες αναδυόμενες θεραπείες για τον ιό, ιδιαίτερα όταν αυτές συνοδεύονται από κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα αποτελεσματικότητας».

Λίγο αργότερα, ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε τα εξής: «Αν με ρωτάτε σαν επιστήμονα και σαν γιατρό, αυτή τη στιγμή από τα νεότερα φάρμακα που κυκλοφορούν για τον ιό, αυτό που έχει περισσότερες ενδείξεις ότι δουλεύει και δουλεύει καλά, είναι το φάρμακο το οποίο σας ανέφερα και για το οποίο δημοσιεύθηκε προχθές στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine των ΗΠΑ, που είναι ένα από τα έγκυρα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο. Και έδειξε μία αποτελεσματικότητα της τάξεως του 68%, η οποία περιλάμβανε και σοβαρά περιστατικά».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις