Σύψας: «Ο ιός δεν συγχωρεί. Αν χαλαρωσουμε τα 17 κρούσματα μπορεί να γίνουν 207 σε 10 μέρες»

Καμπανάκι προς όλους όσους έχουν χαλαρώσει εξαιτίας των καλών επιδόσεων της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού σήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Σύψας ερωτηθείς για τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές, αλλά και για τις παραβιάσεις των μέτρων σε μετακινήσεις και εκκλησίες, είπε χαρακτηριστικά:

«Ο ιός δεν συγχωρεί λάθη, θα μας χτυπήσει ανελέητα αν κάνουμε λάθος και χαλαρώσουμε. Αρκεί ένα 5% ή 10% των πολιτών να μην πειθαρχήσει και να διασπείρει τον ιό , είναι αρκετό για να πάμε το ματς στην παράταση και να βάλουμε αυτογκόλ. Δεν πρέπει να γίνει το λάθος αυτό. Ο Απρίλης όπως έχουμε πει είναι δύσκολος μήνας».

Επανέλαβε ότι «πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να μπούμε στην επόμενη φάση. Ανησυχώ πολύ γιατί αν συνδυάσουμε αυτήν την χαλάρωση των μέτρων μαζί με εστίες υπερμετάδοσης που παρατηρήθηκαν δεν θα πάμε καλά.Θέλει πολύ προσοχή», πρόσθεσε.

Με αφορμή, δε, τις ανακοινώσεις για μόλις 17 νέα κρούσματα την Μεγάλη Παρασκευή ο κ. Σύψας σημείωσε ότι «αν χαλαρώσουμε τα 17 μπορεί να γίνουν 117 και 227 σε 10 ημέρες και τότε δεν θα μιλάμε για άρση αλλά για παράταση των μέτρων. Πρέπει να είμαστε φοβερά προσεκτικοί γιατί κάτι τέτοιο θα είναι οδυνηρό για όλους μας».

Ειδικά, δε, για την επόμενη φάση άρσης των μέτρων ο καθηγητής Σύψας είπε ότι «και τότε δεν επιτρέπεται να κάνουμε κανένα λάθος».

Αναφερόμενος για τον Μάιο είπε ότι αν η τάση παραμένει καθοδική τότε είναι η ώρα για να μπει το θέμα ελάφρυνσης των μέτρων στις αρχές με τα μέσα Μαΐου, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για τη σειρά της άρσης των μέτρων είπε ότι θα ληφθεί η υπόψιν η καμπύλη μετάδοσης του ιού αλλά και το ποια είναι τα αποτέλεσματα άλλων κρατών που προχώρησαν πριν την Ελλάδα, στην άρση περιορισμών.

Ερωτηθείς για τη χρήση μασκών είπε ότι «θα αναθεωρήσουμε την οδηγία. Σίγουρα θα δούμε αποστάσεις και απολύμανση των χεριών και ενδεχομένως μάσκες σε χώρους με πολύ συνωστισμό» προσθέτοντας ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η πρόταση για μάσκες στα σχολεία».

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις