Τον πληγώνουν οι κακές του συνήθειες

Το χθεσινό ματς με τα Χανιά για το Κύπελλο ήταν, σίγουρα, δευτερεύουσας σημασίας για τον Ολυμπιακό Βόλου, καθώς προέχει το κυριακάτικο θεσσαλικό ντέρμπυ, αλλά η αγωνιστική του εικόνα του έβγαλε και πάλι στην επιφάνεια τα τρωτά του σημεία.

Κατά τη γνώμη μου, η επιλογή του Παπαδόπουλου να κατεβάσει μία τόσο νεανική ενδεκάδα, κάνοντας συντήρηση δυνάμεων ενόψει Λάρισας, ήταν απόλυτα σωστή και αποδείχθηκε σωστή, καθώς η πιο νεανική ενδεκάδα του πρώτου ημιχρόνου τα κατάφερε καλύτερα.

Με αυτό το δεδομένο, λίγη σημασία έχει για μένα το αποτέλεσμα στο θεσμό του Κυπέλλου, τη στιγμή μάλιστα που οι ερυθρόλευκοι έχουν μείνει πίσω στο πρωτάθλημα και επιβάλλεται να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στον πρωταρχικό στόχο της ομάδας.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο Ολυμπιακός παρουσιάζει τις ίδιες «κακές συνήθειες», που του στοιχίζουν.

Για ένα ακόμη παιχνίδι ο Ολυμπιακός Βόλου εμφανίστηκε με δύο αγωνιστικά πρόσωπα. Στο παιχνίδι έδρας με τα Χανιά και τη Λαμία έκανε ένα μέτριο πρώτο μέρος και ανέβασε την απόδοση στο δεύτερο για να πάρει τα δύο τρίποντά του. Μακριά από το Βόλο, έκανε καλά πρώτα ημίχρονα κόντρα σε Πανσερραϊκό και Αχαρναϊκό, αλλά έπαιξε «σβηστά» στην επανάληψη.

Χθες, παρότι παρατάχθηκε με μια άπειρη και ανομοιογενή ενδεκάδα, ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικός στο πρώτο ημίχρονο και ευτύχησε να μπει μπροστά στο σκορ, χάρη στην οξυδέρκεια των Μοράν και Σκοπελίτη, αλλά με το πρώτο σφύριγμα της επανάληψης είδαμε άλλη ομάδα στο Ε.Α.Κ. Αν ο Ολυμπιακός Βόλου θέλει να έχει ελπίδες για να πλασαριστεί ψηλά, θα πρέπει να βρει σταθερότητα και διάρκεια στην απόδοσή του.

Για ένα ακόμη παιχνίδι το προβάδισμα του πρώτου ημιχρόνου εξαφανίστηκε. Το ίδιο έργο είδαμε στις Σέρρες και στο Μενίδι. Από τα τρία παιχνίδια που ο Ολυμπιακός έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενος, δεν κέρδισε κανένα και στο τέλος πήρε μόνον ένα (1) βαθμό.

Όπως είχα επισημάνει (Ακριβό μάθημα στις Σέρρες για Ολυμπιακό Βόλου), οι ερυθρόλευκοι υστερούν σημαντικά στη διαχείριση του αποτελέσματος, δηλαδή σ’ έναν τομέα καθοριστικής σημασίας για την βαθμολογική του συγκομιδή. Θα περίμενε κανείς ότι η ομάδα που είχε στον πάγκο της τον Σούλη Παπαδόπουλο, θα οχυρωνόταν και θα κλείδωνε το ματς, αλλά ο Ολυμπιακός βυθίστηκε για μία ακόμη φορά σ’ ένα παθητικό και άνευρο τρόπο παιχνιδιού, χωρίς προσανατολισμό, αφού ούτε την αμυντική λειτουργία ενίσχυσε, αλλά ούτε κυνήγησε οργανωμένα και με καλές προϋποθέσεις το γκολ.

Το παράδοξο και ενδεικτικό ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα που αγωνίζονται, είναι ότι στο δεύτερο μέρος μπήκαν στο παιχνίδι τρεις βασικοί και σαφώς εμπειρότεροι ποδοσφαιριστές. Παρά ταύτα, ο Ολυμπιακός όσο περνούσε η ώρα εμφανιζόταν πιο ασύνδετος και κομμένος στα δύο, έχοντας χάσει τη συνοχή της μεσαίας του γραμμής. Οι μεσοεπιθετικοί του φάνηκαν είτε κουρασμένοι, είτε εκτός κλίματος και ο μόνος παίκτης με ανασταλτικά χαρίσματα στον άξονα, ο Ανέστης Νάστος, έμεινε να παλεύει κόντρα σε δύο και τρεις αντιπάλους.

Για ένα ακόμη παιχνίδι ο Ολυμπιακός Βόλου σκόραρε μόνο ένα γκολ. Για την ακρίβεια, σε κανένα παιχνίδι δεν έχει σκοράρει παραπάνω από ένα γκολ. Η ομάδα δείχνει σαφέστατη δυστοκία, η οποία δεν θα πρέπει να εντοπιστεί τόσο στην εκτέλεση, όσο στη δημιουργία των φάσεων.

Οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να γίνουν λιγότερο φλύαροι και περισσότερο δημιουργικοί και απειλητικοί, καθώς το ένα γκολ δεν θα του είναι κάθε φορά αρκετό, για να πάρει τη νίκη. Για το χθεσινό ματς υπάρχει, βέβαια, η σοβαρή αιτιολογία της ανομοιογένειας, που φάνηκε ειδικά στο καλό διάστημα του Ολυμπιακού, όταν ο Μοράν έκανε πολύ σωστές κινήσεις, αλλά δυσκολευόταν να συνδυαστεί με τους νεαρούς συμπαίκτες του.

Κλείνοντας, το θετικό που κυρίως κρατάει ο Ολυμπιακός Βόλου από το ματς Κυπέλλου, είναι η καλή εμφάνιση των νεαρών ερυθρόλευκων, που «φώναξαν» στον Σούλη Παπαδόπουλο, ότι μπορεί και πρέπει να υπολογίζει σ’ αυτούς και σε πιο κρίσιμα παιχνίδια. Προσωπικά, θα ξεχώριζα τον 21χρονο Σκοπελίτη, ο οποίος όσο αποκτά παραστάσεις ωριμάζει, τον 20αχρονο Δασκαλάκη, ο οποίος, με εξαίρεση την φάση του πρώτου γκολ, είχε κυριαρχική παρουσία κάτω από τα γκολπόστ και τον 24χρονο Νικολόπουλο, που έκανε πολύ θετικό ντεμπούτο στη σεζόν.

Θοδωρής Καπάτος για το GoalPost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις