Ιστορική στιγμή στην Ισπανία: καταδικάστηκαν παράγοντες και ποδοσφαιριστές για στημένα!

 

Πρόκειται για την περίφημη «υπόθεση Οσασούνα» και αφορά παιχνίδια που στήθηκαν τις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 2013-14.

Καταδικάστηκαν παράγοντες συλλόγων, αλλά και οι πρώην πια ποδοσφαιριστές της Μπέτις Αντόνιο Αμάγια, Ζόρντι Φιγκέιρας και Ξαμπιέρ Τόρες.

Συνολικά καταδικάστηκαν εννέα από τους έντεκα κατηγορούμενους. Οι ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν είναι από ένα (για τους ποδοσφαιριστές) ως οκτώ έτη και οκτώ μήνες (για τον πρώην παράγοντα της Οσασούνα Άνχελ Βιθκάι).

Στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι η Οσασούνα έκανε ό,τι μπορούσε (όχι μόνο εντός γηπέδων) για να μην υποβιβαστεί. Υπήρξαν απτές αποδείξεις και όχι μόνο ενδείξεις ότι ποδοσφαιριστές της Μπέτις, η οποία είχε ήδη «πέσει» στην δεύτερη κατηγορία, δωροδοκήθηκαν για να χάσουν στο παιχνίδι με την Οσασούνα.

Για τι ποσά επρόκειτο; Η Οσασούνα δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει 2,4 εκατομμύρια ευρώ, που έλειπαν από τα ταμεία της. Αυτά φαίνεται πως δόθηκαν σε παίκτες της Μπέτις, αλλά και της Εσπανιόλ για να χάσουν παιχνίδια υπέρ της. Όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές της Μπέτις, πήραν 250.000 ευρώ για να νικήσουν την Βαγιαδολίδ (όπως και έκαναν) και άλλες 450.000 ευρώ για να ηττήθούν από την Οσασούνα (όπως και συνέβη!).

Οι έρευνες αστυνομίας και δικαστών έδειξαν ότι οι ποδοσφαιριστές της ομάδας της Σεβίλλης είχαν αγοράσει ένα κινητό τηλέφωνο με κάρτα και προπληρωμένο χρόνο ομιλίας με το οποίο επικοινωνούσαν με δύο στελέχη της Οσασούνα. Οι αρχές κατάφεραν, μάλιστα, να εντοπίσουν ακόμα και ποιοι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που έκαναν τις διαπραγματεύσεις με τους Αμάγια και Τόρες να πρωταγωνιστούν.

Ο τελευταίος, μάλιστα, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες είναι αυτός που ζήτησε το συνολικό ποσό των 650.000 ευρώ για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, οι οποίοι ήταν στο… κόλπο. Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο, ότι εκείνη την περίοδο ο Τόρες ήταν υπό έρευνα για συμμετοχή του για το «στήσιμο» του αγώνα Λεβάντε – Σαραγόσα, το 2011, όταν αγωνιζόταν στην ομάδα της Βαλένθια!

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις