Λασκαράκης: Ο πρόεδρος της ΕΠΟ πρέπει να είναι ευρείας αποδοχής

Ο Περικλής Λασκαράκης έχει διπλή ιδιότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είναι πρόεδρος στην ΕΠΣ Θεσσαλίας, αλλά και ταμίας στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Όταν αποφασίζει να μιλήσει πάντα θα πει ενδιαφέροντα πράγματα και το ίδιο έγινε και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Καλεσμένος στην εκπομπή Clasico του Βόλος 98.6 ήταν ο Περικλής Λασκαράκης. Ο Βολιώτης παράγοντας αναφέρθηκε στις εκλογές της ΕΠΟ και στο αν ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το Δ.Σ. ή ακόμη και για τη θέση του προέδρου, την οποία θεωρεί ότι πρέπει να καταλάβει πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

Μίλησε για την αναδιάρθρωση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, αλλά και για το αίτημα του Ρήγα Φεραίου σχετικά με την άνοδο και των δευτεραθλητών των Ενώσεων, εκείνων που η βαθμολογική διαφορά με τους πρωταθλητές ήταν κάτω των τριών πόντων. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

Για την παρέμβαση Αυγενάκη να ορίσει εκλογές για την ΕΠΟ τον Οκτώβριο και όχι τον Ιούλιο, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με τις ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ: «Οι εκλογές της ΕΠΟ ήταν προσδιορισμένες για τον Οκτώβριο του 2020, αλλά στη συνάντηση με τις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές, τους προέδρους των μεγάλων ΠΑΕ και φυσικά της Ομοσπονδίας είχε συμφωνηθεί οι εκλογές να πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο. Όμως αυτή η συζήτηση έγινε πριν την έξαρση της πανδημίας η οποία άλλαξε τα δεδομένα.

ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ έστειλαν επιστολή με την οποία τονίζουν ότι αυτή η πολιτική παρέμβαση δεν είναι επιτρεπτέα. Η κόκκινη γραμμή που θέτουν είναι η οποιαδήποτε συζήτηση για μετάθεση των εκλογών θα πρέπει να γίνει μετά από διαβούλευση με την Ομοσπονδία. Και εκείνο που συζητείται είναι μόνο ο χρόνος και όχι το εκλογικό σύστημα. Στο σύστημα που ακολουθείται επί σειρά ετών εκείνοι που ψηφίζουν είναι οι πρόεδροι των Ενώσεων και κάποιοι εκπρόσωποι από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Όλοι οι ψήφοι είναι 71. Εκτός από τους προέδρους των Ενώσεων δικαίωμα ψήφου έχουν οι εκπρόσωποι των 14 ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Σούπερ Λιγκ 2-Φούτμπολ Λιγκ».

Για το αν ο ίδιος θα δεχόταν να κατέβει υποψήφιος για πρόεδρος στην ΕΠΟ: «Είναι ένα θέμα που δεν μπορώ να το απαντήσω. Δεν έχω σκεφτεί το αν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στα καθήκοντα ενός προέδρου της ΕΠΟ γιατί έχω και τη δουλειά μου. Επιπλέον δεν αρκεί να σε προτείνουν για πρόεδρο της Ομοσπονδίας, πρέπει να τυγχάνεις και ευρείας αποδοχής. Πάντως, δεν έχω πρόβλημα να συμμετάσχω σε ένα σχήμα το οποίο θα με εκφράζει. Τα χρόνια που διανύσαμε στην ΕΠΟ θεωρώ ότι κάναμε πολλά πράγματα και νομίζω ότι μπορούμε να παράξουμε έργο».

Για τον Απόλλωνα Πόντου που έπαιζε με πλαστή ενημερότητα: «Όταν διαπιστώθηκε η οποιαδήποτε παρανομία, αμέσως η Επιτροπή Ιδιότητας Μεταγραφών διαβίβασε στις εισαγγελικές αρχές τα έγγραφα και έχουν ασκηθεί διώξεις. Η ΕΠΟ τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

Για την αναδιάρθρωση: «Η περσινή αναδιάρθρωση έγινε με τη βοήθεια της Πολιτείας, αλλά και με την αποδοχή των ομάδων. Γι’ αυτό και την ψήφησε η Ομοσπονδία. Είχε τα θετικά, είχε και τα αρνητικά της. Για παράδειγμα μια ομάδα μπορούσε να γίνει ΠΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ. Πάντως, για οποιαδήποτε νέα αναδιάρθρωση η τελική απόφαση θα είναι της ΕΠΟ, αφού ληφθούν υπόψιν όλα τα δεδομένα και υπάρξουν και οι προτάσεις των Συνεταιρισμών. Προσωπικά δεν ξέρω τι είναι καλύτερο να γίνει γιατί ακόμη δεν έχουμε όλα τα δεδομένα. Φυσικά είναι αδύνατον να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι».

Για τη Γ’ Εθνική: «Δεν πρόκειται να γίνουν μπαράζ των οκτώ πρώτων, όπως προέβλεπε η αρχική προκήρυξη διότι δεν επιτρέπονται αγώνες για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Όμως μετά την τροπολογία Αυγενάκη εξ αιτίας της πανδημίας, μπορεί να αλλάξει η προκήρυξη και να ανεβούν και οι οκτώ ομάδες.

Όσον αφορά τις ομάδες που θα υποβιβαστούν δεν έχουμε αποφασίσει στην ΕΠΟ. Θα το κάνουμε λίαν συντόμως. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να πέσουν μόνο οι ομάδες που στο σημείο της διακοπής είχαν μαθηματικά απωλέσει τις ελπίδες σωτηρίας. Σε κάθε περίπτωση, ως ΕΠΣΘ θα συμπαρασταθούμε στον Διαγόρα Στεφανοβικείου. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε σε υποβιβασμό μία ομάδα που είχε ελπίδες για να παραμείνει στην κατηγορία».

Για την πρόταση του Ρήγα Φεραίου: «Αυτό το θέμα το ανέλυσα πρώτη φορά σε συνέντευξη που παραχώρησα στην εφημερίδα «Θεσσαλία». Με το που έλαβα το αίτημα του Ρήγα το προώθησα άμεσα στην Επιτροπή Διοργανώσεων της ΕΠΟ. Σε αυτή έστειλα και μία επιστολή στην οποία λέω ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά το αίτημα αυτό. Να το αξιολογήσουν και να το δουν με θετικό μάτι.

Μάλιστα ο Ρήγας δεν ζητεί μόνο να ανέλθει κατηγορία ως δεύτερος στην ΕΠΣΘ. Κάνει και κάποιες προτάσεις για τη Γ’ Εθνική που για μένα είναι άριστες και τις οποίες τις έχουμε ζητήσει και εμείς ως Ένωση. Για παράδειγμα ο περιορισμός του εξοδολογίου. Όταν παίζουν ομάδες από την ίδια Ένωση δεν χρειάζεται να «σφυρίζει» διαιτητής από άλλο νομό».

Για την επικείμενη αναδιάρθρωση στην ΕΠΣΘ: «Σαφώς και θα μπούμε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Όμως η αναδιάρθρωση σε εμάς έχει να κάνει με τις δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων. Ανάλογα τον αριθμό τους θα μορφοποιήσουμε τις κατηγορίες».

Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε Γ’ Εθνική και τοπικά πρωταθλήματα: «Τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Γ’ Εθνικής έχουν παραχωρηθεί στις ίδιες τις ομάδες με απόφαση της ΕΠΟ. Όσο για την ΕΠΣΘ, έχουμε ως πάγια αρχή να καλούμε στην αρχή της σεζόν όποιο μέσο ενημέρωσης ενδιαφέρεται να δείχνει κάποιους αγώνες, να μας κάνει κάποια προσφορά ώστε να υπάρχει ένα έσοδο για τις ομάδες. Πέρυσι τα είχαμε αφήσει ελεύθερα. Ενδιαφέρον έδειξε μια ιστοσελίδα των Σποράδων για τα παιχνίδια της Σκιάθου και της Σκοπέλου. Στα ματς που γινόταν στον Βόλο όποιος ήθελε μετέδιδε εφόσον έπαιρνε την άδεια της ΕΠΣΘ. Για τη νέα χρονιά, αν κάποιος θελήσει αποκλειστικά δικαιώματα και δώσει κάποιο ποσό τότε φυσικά θα μεταδίδει μόνο αυτός».

Για την ελληνική διαιτησία: «Η διαιτησία τελεί υπό τον έλεγχο της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Η ΚΕΔ τελεί υπό την εποπτεία τους και αυτό θα συμβαίνει μέχρι την ημέρα αποχώρησης των υπερκείμενων αρχών. Πάντως, εμείς προετοιμαζόμαστε για την ημέρα που θα αποχωρήσουν οι υπερκείμενες αρχές και ήδη τα γραφεία της ΚΕΔ μεταφέρθηκαν αλλού, μακριά από την Ομοσπονδία. Εκεί θα είναι και οι εγκαταστάσεις του VAR. Φυσικά καλόν είναι εμείς να μην έχουμε σχέσεις με τη διαιτησία.

Πάντως, νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια η διαιτησία στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και με την είσοδο της περιβόητης «γραμμής του οφσάιντ» στο VAR. Χωρίς αυτή τη γραμμή ο διαιτητής VAR έχει πολύ δύσκολο έργο».

Για την πλατφόρμα της ΓΓΑ για τα ερασιτεχνικά σωματεία: «Η ΓΓΑ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μητρώο των ερασιτεχνικών σωματείων. Όχι μόνο των ποδοσφαιρικών, αλλά από κάθε άθλημα. Υποθέτω ότι όσοι σύλλογοι βρίσκονται στο μητρώο αυτό θα μπορούν και να επιχορηγηθούν. Ωστόσο, δεν έχει τεθεί ζήτημα μη συμμετοχής σε πρωτάθλημα κάποιου σωματείου που δεν θα κάνει αίτηση στην πλατφόρμα.

Σε ότι αφορά την δική μας Ένωση, έχουμε ήδη ειδική αθλητική αναγνώριση, την οποία έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων μας. Το μόνο που με ξενίζει είναι ότι απαιτείται ένας κυκεώνας εγγράφων για κάθε σύλλογο και είναι λογικό να δημιουργούνται δυσκολίες στη συλλογή τους. Αυτή η γραφειοκρατία είναι υπερβολική».

Για την ανακήρυξη πρωταθλητή και κυπελλούχου ΕΠΣΘ στην περίοδο 2019-20: «Η ΕΠΟ μας ζήτησε να δηλώσουμε πρωταθλητή στην Α’ κατηγορία για την προαγωγή στη Γ’ Εθνική. Έτσι, δηλώνουμε την πρωτοπόρο Δήμητρα. Επίσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ανάδειξη κυπελλούχου, οπότε εκεί ορίζουμε κυπελλούχο ΕΠΣΘ την Αγχίαλο. Εξετάζουμε το αν θα γίνουν απονομές ή όχι».

Πηγή: εφημερίδα “Θεσσαλία”

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις