Πιθανά τα τοπικά lockdown και τα λουκέτα

«Παράθυρο» για τοπικά lockdown και νέα λουκέτα με φόντο τη Μύκονο αφήνουν στην κυβέρνηση.

Μαζικά SOS κυβερνητικών στελεχών και λοιμωξιολόγων από τα διψήφια κρούσματα – Χαρδαλιάς: Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν εκτός νόμου

Προειδοποιητικά σήματα κινδύνου εκπέμφθηκαν την Κυριακή από διαφορετικές κατευθύνσεις, με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να παρακολουθούν με εμφανή δυσαρέσκεια την καταστρατήγηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης στους χώρους διασκέδασης, με την πρεμιέρα κιόλας της επανεκκίνησης των χώρων διασκέδασης μετά την πανδημία.

Μολονότι κάθε βήμα στη «γέφυρα ασφαλείας» που είχε στήσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την επιστροφή στην ομαλότητα βρήκε συμμάχους στους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και τους πολίτες σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, τα πρώτα καλοκαιρινά πάρτι στην Μύκονο οργανώθηκαν σαν σε… κενό χρόνου, δηλαδή σαν να μην υπήρξε ποτέ ο ιός και η πανδημία.

Με το κυβερνητικό επιτελείο να παρακολουθεί σχεδόν με αιφνιδιασμό την… ανυπακοή, σαφή μηνύματα εστάλησαν προς πάσα κατεύθυνση χθες, δείχνοντας με πράξεις -κοστολογημένες και σε ευρώ- τις συνέπειες για όσους αγνοήσουν τις επιπτώσεις της μη τήρησης των μέτρων για το κοινωνικό σύνολο. Με προβολή στις δυνητικές συνέπειες, κύμα προειδοποιήσεων σήκωσαν χθες και οι λοιμωξιολόγοι με δηλώσεις τους, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη γενικευμένη χαλάρωση.

Χαρδαλιάς από τα… παλιά
Ο συναγερμός που έχει σημάνει από τα πολλαπλά κρούσματα είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει -προσώρας- με δηλώσεις του και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Παρότι όταν ο ίδιος αποχαιρετούσε την κοινή γνώμη προ ημερών, σημειώνοντας ότι η επανεμφάνιση του στο πάνελ της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό θα σήμα(ι)νε κόκκινο συναγερμό, η χθεσινή του προειδοποίηση από τη Θεσσαλονίκη, μετά και τις εικόνες της Μυκόνου, έδειξε πορτοκαλί στις οθόνες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν εκτός νόμου» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς με αφορμή τα πάρτι… συνωστισμού στο «νησί των ανέμων», ενώ απάντησε σχετικά με την επόμενη ημέρα, ξεκαθαρίζοντας πως «εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα».

Δήλωση Χαρδαλιά για κορωνοϊό
Οι εικόνες της Μυκόνου, όπου τα πάρτι στα beach bar θύμιζαν τις παλιές, ανέμελες εποχές, έφεραν τα πρώτα -και τσουχτερά- πρόστιμα με το «καλημέρα», με υπαρκτό και το στοιχείο του παραδειγματισμού απέναντι σε επίδοξους μιμητές ανάλογων συμπεριφορών. Κι ενώ το πρόστιμο στο «νησί των ανέμων» επισείει και δίμηνο λουκέτο, αν υποθέσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας» τόνισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του από τον συνωστισμό του τριημέρου στη Μύκονο.

Γεωργιάδης: Δεν καταλαβαίνω…
«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σα να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω» απάντησε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης, καθώς κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματοποιούν σαφάρι ελέγχων σε όλη τη χώρα.

Πέτσας: Τοπικό lockdown
Τα αυξανόμενα, άλλωστε, κρούσματα τις τελευταίες ώρες, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα (στην οποία έχουν επενδυθεί και οι ελπίδες για μικρή ύφεση στα τρίτο και τέταρτο τρίμηνο) φέρνουν πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και νέα σενάρια, όπως και αυτό του τοπικού lockdown, σε περίπτωση που η συχνότητα κρουσμάτων αυξηθεί κατακόρυφα σε κάποια δομή, εκπαιδευτική μονάδα, τουριστική εγκατάσταση ή ακόμη και σε κάποιο νησί.

Τα πάρτι της Μυκόνου φέρνουν τα lockdown
Ειδικά για τα στιγμιότυπα από τα πάρτι της Μυκόνου… έρημην των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου, αφού «όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η υψηλή επιδημιολογική συσσώρευση σε κάποια περιοχή μπορεί να συνοδευθεί με τοπικό lockdown. Σκοπός, εξήγησε, είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

Η διάχυτη ανησυχία της κυβέρνησης μη τυχόν ακυρωθεί κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο η εθνική επιτυχία απέναντι στο κορωνοϊό, κοστίζοντας και σε ανθρώπινες ζωές, είχε ως αποτέλεσμα και την επαναφορά κάθε απόγευμα στις 6 της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά σε γραπτή προς το παρόν μορφή.

Η… επιστροφή της «έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2» ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας στην ελληνική κοινή γνώμη. Αν και ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε τονίσει πως «εάν μας δείτε να κάνουμε ενημέρωση σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει», τα κρούσματα συγχρωτισμού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν άφησαν περιθώρια στο κυβερνητικό επιτελείο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην επιστρέψουν δριμύτεροι οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στις τηλεοπτικές οθόνες.

πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις