Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα 97 κρούσματα σε 4 ημέρες – Ο «χάρτης» και τα επόμενα βήματα

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στη χώρα μας, μετά τα 97 κρούσματα κορωνοϊού των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, καθώς εκτίναξαν δραματικά τον αριθμό των περιστατικών που καταγράφονταν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, περισσότερα από τα μισά (52) κρούσματα καταγράφηκαν μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, ενώ 18 από αυτά αφορούσαν Έλληνες επιβάτες πτήσεων προς την Ελλάδα.

Πλέον στο κάδρο των υγειονομικών και κρατικών αρχών βρίσκεται η Ξάνθη με ισχυρή εστία επιδημίας, και άλλες περιοχές με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά και με ιχνηλάτηση που συνεχίζεται. Πρόκειται για την Κοζάνη, την Πτολεμαίδα, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, την Αρκαδία.

Κατά το προηγούμενο διάστημα, πριν αλλά και μετά τις 4 Μαΐου που ξεκίνησε η έξοδος από την καραντίνα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 44 και είχε αποδοθεί σε συρροές κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα και ο αμέσως μικρότερος ήταν 25 κρούσματα στις αρχές Μαΐου. Για τουλάχιστον 15 ημέρες του προηγούμενου διαστήματος ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος.

Ωστόσο, η πορεία άλλαξε και μας παραπέμπει στα όσα έλεγε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τον Απρίλιο όταν περιέγραφε τη διαδρομή της χώρας στην πανδημία με οδήγηση σε δρόμο με στροφές και δυσκολίες που θα απαιτούσαν εναλλαγές στο φρένο και το γκάζι. Ο απολογισμός των προηγούμενων τεσσάρων ημερών δίνει τώρα το σαφές μήνυμα για φρένο στη συνέχεια της διαδρομής.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί» επισημαίνεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα κατά τόπους lockdown -απαγορευτικά μετακίνησης- βρίσκονται στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.Προβλέπεται η «καραντίνα» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων είτε πρόκειται για μια δομή, μια σχολική μονάδα, ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως νομοί ή νησιά.

Ο δείκτης R0 ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών -όπως και οι νοσηλείες σε κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι θάνατοι- θα καθορίσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση. Με δεδομένο, ότι κυμαινόταν για όλο τον Μάιο κάτω από 0,4 και πως η κόκκινη γραμμή για την έξαρςη της επιδημίας είναι το 1, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει σχετικό χρονικό περιθώριο ώστε να δρομολογηθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση και να αποφευχθούν οριακές καταστάσεις και μεταδόσεις του κορωνοιού.

Η ανησυχία για τους υπερμεταδότες
Η ολοένα εντεινόμενη χαλαρότητα των πολιτών και η απειθαρχία των επιχειρηματιών στα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές έχουν προβληματίσει τις υγειονομικές και τις κρατικές αρχές, ιδίως τις τελευταίες που ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν και το πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό αυτην την εβδομάδα.

Συγκεκριμένο μπαρ της Μυκόνου βρέθηκε μεν στο προσκήνιο καθώς από τον έλεγχο προέκυψε μεγάλος συγχρωτισμός, ωστόσο αυτές οι εικόνες με τους θαμώνες να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να τηρείται καμία απόσταση, ήταν μάλλον ο κανόνας του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, σε μεγάλα και μικρά, γνωστά και λιγότερο γνωστά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Play Video
Και πρόκειται φυσικά για τις συνθήκες που ευνοούν τις υπερμεταδόσεις του Sars-CoV-2. Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πολλές φορές πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο κορωνοϊός σε συνθήκες συνωστισμού και πως αρκεί ένας μολυσμένος από τον ιό άνθρωπος να κολλήσει δεκάδες άλλους, από 50 έως 100.

Το γεγονός δε ότι σε χώρους τέτοιους, όπως κλαμπ, μπαρ, παραλίες δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση εύκολα λόγω του μεγάλου αριθμού άγνωστων μεταξύ τους θαμώνων, άρα δεν μπορεί να είναι ελεγχόμενη η πορεία του κορωνοιού, καθιστά ακόμη πιο εύκολη την υπερμετάδοση και το άνοιγμα νέων, άγνωςτων κύκλων μετάδοσης στην κοινότητα.

Ο ρόλος της (επαναφοράς της) καθημερινής ανακοίνωσης
Τα δεκάδες νέα θετικά στον κορωνοϊό περιστατικά που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, οδήγησαν και σε αλλαγή της ενημέρωσης, η οποία είχε ανακοινωθεί πως θα είναι εβδομαδιαία – με το πρώτο εβδομαδιαίο, και τελευταίο, δελτίο να εκδίδεται την περασμένη Πέμπτη.

Πλέον θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάτι που θεωρείται ότι θα έχει θετική επίδραση και στους πολίτες υπενθυμίζοντας τους τα μέτρα που πρέπει να τηρούν μέσω της ημερήσιας αναφοράς για την εξέλιξη της πανδημίας.

Με την πάροδο των ημερών, κατά τη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ολόενα και περισσότερο δημιουργούνταν από πολλούς μια στρεβλή εικόνα ότι ο κορωνοιός «εξαφανίστηκε», ότι δεν υπάρχουν κρούσματα και πως η κανονικότητα στην οποία επιστρέφει η χώρα είναι εκείνη που γνωρίζαμε προ πανδημίας κορωνοϊού.

Ο απολογισμός του τετραήμερου
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 30 αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν μέχρι και χθες σε 3.049. Από τους 30 ταξιδιώτες, οι 22 είναι Έλληνες. Όλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ξάνθης έχει γίνει γνωστό ότι υλοποιούνται μαζικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και από την Πολιτική Προστασία -συνολικά περισσότεροι από 3.200- και αναμένονται και άλλα αποτελέσματα, εκτός από τα 29 που γνωστοποιήθηκαν χθες πως ειναι θετικά. Είναι προφανές πως ουδείς μπορεί να αποκλείσει και άλλα θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 67 άνθρωποι, αριθμός αρκετά αυξημένος με εκείνον που καταγραφόταν πριν απο δέκα ημέρες. Οι 30 ειναι σε κλινικές Covid-19 και οι 37 σε διάφορες ΜΕΘ, ΜΑΦ και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από αυτούς οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Τέλος, από την περασμένη Πέμπτη δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του Sars-CoV-2 σε 182.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις