Εν αναμονή της λήψης της απόφασης για την αναδιάρθρωση

Μοιράσου το άρθρο

Τα ευτράπελα… γενικώς στην Ελλάδα και ειδικώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν γίνει συνήθεια πια. Δεν συνιστούν έκπληξη. Ένα επιπλέον είναι προ των θυρών. Διότι πιθανότατα (δεν το έχουμε ψάξει σε όλες τις ομοσπονδίες της UEFA, μην λέμε και ψέματα…) η Ελλάδα θα είναι (και πάλι) η μοναδική χώρα όπου οι ομάδες και οι φίλαθλοι θα μάθουν τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος αφού ολοκληρωθεί το τρέχον!

“Μα στον ΚΑΠ προβλέπεται ότι η εκάστοτε αναδιάρθρωση μπορεί να αποφασίζεται ΜΟΝΟ για το ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΟ πρωτάθλημα” θα αντιτάξει κάποιος. Κάποιος… τυπολάτρης ή νομιμόφρων. Σιγά τα ωά. Θα κάνουμε μια τροποποίηση τον Ιούλιο κι’ ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Βάσει του νέου “Νόμου Αυγενάκη” απαιτείται η ψήφος από τα 3/4 των μελών της Λίγκας για να λάβει απόφαση πρότασης στην ΕΠΟ περί αναδιάρθρωσης.

Ως είθισται, το θέμα δεν είναι μόνο αθλητικό. Είναι και πολιτικό (λόγω ΕΡΤ) και τηλεοπτικό (λόγω Nova και Cosmote). Τα μόνα δεδομένα προς το παρόν είναι τα εξής:

α) Από την τέταρτη κατηγορία (η οποία στην Ελλάδα ονομάζεται “Γ ‘ Εθνική”) έχουν προβιβαστεί (εν μέσω κορωνοϊού) στην τρίτη κατηγορία (που ονομάζεται “Football League”) οκτώ ομάδες.

β) Από τη Σούπερ Λιγκ 2 δεν γνωρίζουμε αν θα προβιβαστούν μία, δύο ή τέσσερις ομάδες.

γ) H Νοva έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά της αύξησης των ομάδων της Superleague 1.

δ) Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως στην ΕΡΤ για συμβόλαια ομάδων Σούπερ Λιγκ, αλλά θα το συζητούσε για τη Σούπερ Λιγκ 2 (στη χθεσινή της Γενική συνέλευση ακούστηκε ότι «Η ΕΡΤ ξεκίνησε τη συζήτηση από τα 3,5 εκατ. ευρώ για ‘κεντρική διαχείριση»).

Πάμε παρακάτω για να τα βάλουμε σε μια σειρά ως έχουν τώρα τα πράγματα που είναι όλα στον αέρα.

Οι όποιες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση θα ληφθούν μετά τη λήξη του πρωταθλήματος και την απόφαση του CAS για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας.

Την τελική απόφαση για αναδιάρθρωση την παίρνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, αφού ακούσει τις προτάσεις των λιγκών. Όπως και επί Βασιλειάδη, έτσι και φέτος, πολλά θα κριθούν από τις διαθέσεις της κυβέρνησης (δηλαδή της ΕΡΤ) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ομάδων της Σούπερ Λιγκ και της Σούπερ Λιγκ 2.

Δύο είναι τα πιθανά μοντέλα και καθένα έχει και ένα “παρακλάδι”. Σε κανένα από αυτά δεν φαίνεται πλέον πιθανό να συνεχιστεί η Σούπερ Λιγκ με 14 ομάδες, πλέι οφ και πλέι άουτ, όπως διεξήχθη φέτος.

Πρώτο πιθανό μοντέλο: Σούπερ Λιγκ με 18 ομάδες (δεν υποβιβάζεται κανείς, προβιβάζονται τέσσερις) – Σούπερ Λιγκ 2 με 16 ομάδες – Φούτμπολ Λιγκ με 14 ομάδες. Αυτό το μοντέλο έχει και το εξής “παρακλάδι”: Σούπερ Λιγκ με 18 ομάδες και “ενιαία” δεύτερη κατηγορία με 30 ομάδες σε δύο ομίλους (Νότος και Βορράς), από 15 ομάδες έκαστος.

Δεύτερο πιθανό μοντέλο: Σούπερ Λιγκ με 16 ομάδες (δεν υποβιβάζεται κανείς/προβιβάζονται δύο ή υποβιβάζεται ένας/προβιβάζονται τρεις) – Σούπερ Λιγκ 2 με 16 ομάδες – Φούτμπολ Λιγκ με 14 ομάδες. Αυτό το μοντέλο έχει και το εξής “παρακλάδι”: Σούπερ Λιγκ με 16 ομάδες και “ενιαία” δεύτερη κατηγορία με 32 ομάδες σε δύο ομίλους (Νότος και Βορράς), από 16 ομάδες έκαστος.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διεργασίες που ήδη έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το οριστικό τέλος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 λόγω κορωνοϊού και τις εκλογές με νέα διοίκηση στη Σούπερ Λιγκ θα πυκνώσουν ακόμα περισσότερο. Έξι οι “παίκτες”: Nova, EΡΤ (κυβέρνηση), Cosmote, Σούπερ Λιγκ, Σούπερ Λιγκ 2, EΠΟ. Άντε να δούμε τι θα δούμε και εφέτος. Πλέι οφ και πλέι αουτ, πάντως, δύσκολα θα έχουμε του χρόνου…

Πηγή: filathlos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις