Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε μαγαζιά, κρεοπωλεία, φούρνους, ΔΕΚΟ, τράπεζες

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας από αύριο, Τετάρτη 29/7 για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, μαγαζιά, φούρνους, κρεοπωλεία και δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Η κατάσταση δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό με την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων», είπε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «αλλά δεν εφησυχάζουμε» και ανακοίνωσε: «Η κυβέρνηση αποφασίζει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό σε καταστήματα λιανικής και σε ΔΕΚΟ. Επίσης σε γραφεία σε καταστήματα τροφίμων και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής».

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ
  • σούπερ μάρκετ καταστήματα τροφίμων
  • ιατρεία
  • ασανσέρ
  • καταστήματα λιανικής
  • κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής

Η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Στους παραβάτες της μη χρήσης μάσκας θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Εν τω μεταξύ ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στους χώρους λατρείας και πως στη συντριπτική πλειοψηφία των Εκκλησιών οι κανόνες τηρούνται. Εξήγησε ότι αυτή την ώρα δεν εξετάζονται περαιτέρω μέτρα και εάν προκύψει τέτοια ανάγκη θα γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος και μετά από πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Τις επόμενες μέρες θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα πανηγύρια, ο ίδιος πάντως τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσής τους το φετινό καλοκαίρι, ενώ σε ότι αφορά στην επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα απάντησε: «Κατ’ εμέ είναι μακριά ακόμα ο χρόνος που θα ξεκινήσει ο αθλητισμός με κόσμο στα γήπεδα».

Καμπανάκι για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν 145 ενεργά κρούσματα στην Αττική. «Ξέρουμε όλα τα κρούσματα που βρίσκονται. Δεν υπάρχει ανάγκη πανικού» είπε ο κ.Χαρδαλιάς και προσέθεσε: «θα αυξηθούν οι έλεγχοι στα Μέσα Μεταφοράς, ειδικά στις περιοχές που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα. Δεν αισθανόμαστε ότι κάτι μας ξεφεύγει».

Από αυτά  τα 36 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα 109 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 72%, παράλληλα, αφορά τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς αποσαφήνισε ότι σήμερα υπάρχουν 66 ενεργά κρούσματα, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ νοσηλεύονται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τα εισαγόμενα κρούσματα

Σχετικά με τα εισαγόμενα κρούσματα, ο υφυπουργός είπε από τους 171.138 έλεγχους που έχουν γίνει έως σήμερα, έχουν εντοπιστεί 344 κρούσματα, εκ των οποίων τα 70 είναι ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και 61 μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Επίσης στην πρώτη πεντάδα των χωρών προέλευσης των κρουσμάτων συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις τέσσερις θέσεις βαλκανικές χώρες.

Παράλληλα ο κύριος Χαρδαλιάς τόνισε ότι παρακολουθώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες εκτός συνόρων, αποφασίστηκε ο διπλασιασμός ελέγχων σε όσους έρχονται από την Ισπανία. «Η προσοχή μας τώρα είναι και στην Ισπανία, λόγω αλλαγής στα επιδημιολογικά δεδομένα εκεί. Γι’ αυτό και διπλασιάσαμε τα τεστ που αφορούν πολίτες που φθάνουν στην Ελλάδα από τη συγκεκριμένη χώρα».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις