Κουπτσίδης: Τραβηγμένο αυτή την εποχή στην Ελλάδα να έχουμε τρεις επαγγελματικές κατηγορίες’

Το μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης, μίλησε σε εκπομπή του ”Ράδιο Κρήτη”, για τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΠΟ για την αναδιάρθρωση της Super League2 και της Football League, την απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής του τελικού κυπέλλου και του μπαράζ, για τα εξώδικα στην ΕΠΟ που έστειλαν Ξάνθη Απόλλων Σμύρνης και Χανιά αλλά και την υποψηφιότητα του Παγκρήτιου για τον τελικό του Conference League.

Αναλυτικά η συνέντευξη σε απόδοση SoccerPlus:

Για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών: Η πρόταση που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ σχετικά με την αναδιάρθρωση είχε δύο σκέλη, το πρώτο σκέλος είναι ότι 18 ομάδες στην Super League 2 και 16 ομάδες football league. Με βάση το προηγούμενο αθλητικό νόμο Βασιλειάδη έπρεπε να υπάρχουν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, εκ των πραγμάτων η ΕΠΟ δεν μπορούσε να πάρει κάποια άλλη απόφαση πέραν του ότι πρέπει εκτός της Super League 1 που αποφάσισε 14 ομάδες να υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες. Το δεύτερο σκέλος είναι ότι υποβάλλαμε ένα αίτημα μέσα στην απόφαση εμβόλιμο, στον υφυπουργό αθλητισμού να προχωρήσει εφόσον το κρίνει σκόπιμο στην αλλαγή του αθλητικού νόμου, στην τροποποίηση σε αυτό που αφορά τις επαγγελματικές κατηγορίες, γιατί ο κ. Βασιλειάδης είχε υποσχεθεί τηλεοπτικά δικαιώματα που η football league δεν πήρε. Αυτή την εποχή στην Ελλάδα το να μιλάμε για τρεις επαγγελματικές κατηγορίες είναι λίγο τραβηγμένο. Αν γίνει τροποποίηση μέχρι τις 31 Αυγούστου που θα ξανασυνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή και υπάρχουν προθεσμίες, πρόθεση της εκτελεστικής επιτροπής είναι να συγχωνευθούν οι δύο κατηγορίες με δύο ομίλους βορρά και νότου, έτσι ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις, μιας και όπως φαίνεται δεν θα υπάρξει κάποιος μεγάλος χορηγός ή τηλεοπτικά. Αυτά είναι τα σημερινά δεδομένα. Ο υφυπουργός πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση και ανάλογα αν προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου θα προχωρήσουμε και στις επόμενες ενέργειες.

Για τα εξώδικα Ξάνθης Απόλλων και Χανίων στην ΕΠΟ: Στην Εκτελεστική Επιτροπή ζητήθηκε μία ενημέρωση από το νομικό τμήμα για τη βασιμότητα των εξώδικων. Σαν εκτελεστική επιτροπή κατά πλειοψηφία και όχι με τα τρία τέταρτα όπως απαιτούνταν θελήσαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ομάδων έστω για να μην γίνει το μπαράζ και αν μπορούσαν να ανέβουν και τα Χανιά ακόμα καλύτερα, δηλαδή να γίνουν 16 ομάδες, όμως η superleague με σχεδόν ομόφωνη απόφαση δεσμευτικά απαίτησε να υπάρχουν 14 ομάδες.Διοργανώτρια αρχή superleague 1 βέβαια υπερκείμενη είναι η ΕΠΟ αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τις επιθυμίες σε τέτοια ζητήματα. Αν δεν ήταν ομόφωνη απόφαση της λίγκας ενδεχομένως και εμείς να παίρναμε διαφορετική απόφαση. Από την άλλη το διαιτητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι ομάδες δικαίωσε την απόφαση με 3-2 και είπε να γίνουν μπαράζ. Συνεπώς δεν νομίζω ότι μπορεί κάτι άλλο να αλλάξει.

Για το γεγονός ότι οι ομάδες στα μπαράζ και στον τελικό κυπέλλου θα παίξουν με τα παλιά ρόστερ: Είναι οδηγίες της ΟΥΕΦΑ, είναι αυτό που ισχύει και στο champions league και στο europa league, το ίδιο καθεστώς ισχύει γιατί έχουμε παίκτες που έχουν μεταγραφεί σε άλλες ομάδες που συμμετέχουν και δεν μπορούν να παίξουν ούτε στην μία ομάδα ούτε στην άλλη. Δεν μπορούσαμε να παρεκκλίνουμε σε αυτό παρόλο που υπήρχαν αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του Ολυμπιακού, άλλα η οδηγία της UEFA είναι αυτή, αυτό ισχύει στα Ευρωπαϊκά ματς αυτό θα ισχύσει υποχρεωτικά και στο μπαράζ τα οποία σίγουρα δημιουργούν στρεβλώσεις και σίγουρα είναι άδικα και για τις δύο ομάδες. Η μία ομάδα είχε να παίξει πέντε μήνες η άλλη ομάδα έπαιξε μέχρι την τελευταία αγωνιστική στα play out, έφυγαν πολλοί ποδοσφαιριστές άλλαξε το ρόστερ της.

Για την στήριξη από την Πολιτεία του ερασιτεχνικού αθλητισμού:Η Πολιτεία πρέπει να δει το θέμα της ενίσχυσης. Από αυτό το ποσό που υπάρχει διαθέσιμο στο υπουργείο τα 12 εκατομμύρια των αθλητικών δράσεων των αθλητικών σωματείων. Πέρα από το μητρώο γιατί στο μητρώο, τουλάχιστον για τα ποδοσφαιρικά σωματεία εμείς κάνουμε μία εκτίμηση ότι έχουν εγγραφεί γύρω στο 10-15% των σωματείων, λόγω έλλειψης χρόνου, λόγω των δικαιολογητικών, λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής, θα μπορούσε όμως με πραγματικά στοιχεία όπως είναι το φύλλο αγώνος και τα εξοδολόγια να αναλάβει με το ποσό αυτό να βοηθήσει την συμμετοχή των σωματείων στα πρωταθλήματα.

Για την υποψηφιότητα του Παγκρήτιου στον τελικό του Conference League: Δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό στην εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, ήρθε ο πρόεδρος και ζήτησε την αναβολή και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 31 Αυγούστου.Επισκέφθηκα πριν μερικές εβδομάδες το γήπεδο μαζί με τον κύριο Τζώρτζογλου, του ζήτησα να έχω μία άποψη, ήθελα να το δω επειδή είμαι και πρόεδρος της επιτροπής γηπέδων, ήταν μια άτυπη επίσκεψη, δεν πήγα σαν ΕΠΟ, έχουν πάει κλιμάκια της ομοσπονδίας.Το συγκεκριμένο στάδιο έχει συζητηθεί και ως μελλοντική έδρα της εθνικής, από ότι μου είπε ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου, για την εθνική ομάδα έχουν γίνει το 50% των έργων που απαιτούνται για να είναι στάδιο που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες. Η πρώτη εικόνα του Σταδίου είναι καλή, δεν έχει εικόνα εγκαταλελειμμένου στάδιου, το αντίθετο!Όσον αφορά το conference cup υπολείπεται σε πράγματα που χρειάζονται και απαιτούνται, όπως είναι το στέγαστρο και οι θέσεις ΑΜΕΑ. Αυτό το κομμάτι των έργων είναι περίπου στο 20% από ότι μου είπε ο υπεύθυνος. Όλα εξαρτώνται από την διάθεση και τη βούληση του υπουργού, αυτό το ανέφερα και στη συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο όταν και οι ευρωπαίοι που έχουμε εκπροσώπους από την UEFA στην εκτελεστική επιτροπή εξέφρασαν αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά μας. Η θέση μου και αυτή παραμένει είναι ότι από την στιγμή που ο υπουργός το επιθυμεί, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προχωρήσουμε αρκεί να δεσμευτεί για το χρόνο παράδοσης των έργων. Αυτό είναι το σημαντικό γιατί εάν δεν είναι έτοιμα τα έργα δεν να πάρουμε την έγκριση θα είναι άνευ αντικειμένου.Η αλήθεια είναι ότι στην εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ υπάρχουν σκέψεις και απόψεις να υπάρξει μία εναλλακτική πρόταση. Εάν φτάσει ο χρόνος και δεν είναι έτοιμος ο χώρος Από τη στιγμή που έχουμε πάρει τη διοργάνωση ως χώρα μπορούμε να πάμε σε έναν άλλο χώρο που είναι έτοιμος. Το κομβικό σημείο είναι η αποπεράτωση των έργων, από τη στιγμή που η πρόταση που τρέχει είναι για το Παγκρήτιο.

Πηγή: https://soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις