Το πρωτόκολλο της ΟΥΕΦΑ σε θετικό κρούσμα κορωνοϊού σε εθνικές ομάδες

Η προετοιμασία για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων στο Nations League προχωρά με δυσκολία, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου UEFA Return to Play, το οποίο περιλαμβάνει ένα αυστηρό πρόγραμμα τεστ, αποσκοπεί στη διασφάλιση ότι οι αγώνες μπορούν να συνεχιστούν όπως είχε προγραμματιστεί.

Επιπλέον, και βάσει των απαιτήσεων του πρωτοκόλλου της UEFA, οι περισσότερες ενώσεις-μέλη κατάφεραν να λάβουν από τις αρμόδιες εθνικές/τοπικές αρχές εξαιρέσεις, που επιτρέπουν στις ομάδες να ταξιδέψουν στην εγκατάσταση του αγώνα και στους παίκτες τους να επιστρέψουν στους συλλόγους τους μετά την Εθνική ομάδα.

Ωστόσο, οι θετικές περιπτώσεις κορωνοϊού από τεστ που διεξήχθησαν πριν από τους αγώνες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα γκρουπ παικτών ή ολόκληρες ομάδες να μπουν σε καραντίνα και οι εθνικές ενώσεις να μην είναι σε θέση να παρατάξουν μια ομάδα για έναν συγκεκριμένο αγώνα, μετά από απόφαση της αρμόδιας εθνικής/τοπικής εξουσίας.

Κατά συνέπεια, και λόγω της… συμφόρησης που επικρατεί στο καλαντάρι, ενδέχεται να είναι αδύνατο να επαναπρογραμματιστεί κάποιο από τα πρωταθλήματα UEFA Nations League (φάση League) 2020-21, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA Under-21 (φάση προκριματικών) και UEFA Women΄s EURO.

Βάσει αυτής της κατάστασης και δεδομένης της ιδιαιτερότητας των αγώνων των Εθνικών ομάδων, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε στις 28 Αυγούστου 2020 τις ακόλουθες αρχές, οι οποίες ισχύουν για τους προαναφερθείσες διοργανώσεις:

1) Σε περίπτωση που κάποιοι παίκτες μιας Εθνικής ομάδας μπουν σε υποχρεωτική απομόνωση ή απομόνωση μετά από απόφαση μιας αρμόδιας εθνικής/τοπικής αρχής, ο αγώνας θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί, αρκεί η ομάδα να έχει διαθέσιμους τουλάχιστον 13 παίκτες (συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός τερματοφύλακα), ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη διάταξη των αντίστοιχων κανονισμών του διαγωνισμού (συμπεριλαμβανομένης της προθεσμίας για την υποβολή της λίστας των παικτών), υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι παίκτες είναι επιλέξιμοι να εκπροσωπήσουν την Under-21 ή τη σχετική Εθνική ομάδα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της FIFA και είναι αρνητικοί στον Covid-19, όπως απαιτείται από το πρωτόκολλο UEFA.

2) Αν μια Εθνική ομάδα δεν είναι σε θέση να παρατάξει ομάδα με τον προαναφερόμενο ελάχιστο αριθμό παικτών (δηλαδή 13, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον ενός τερματοφύλακα), ο αγώνας -αν αυτό είναι δυνατόν- θα προγραμματιστεί ξανά σε ημερομηνία που θα καθοριστεί από την UEFA, η οποία θα έχει επίσης την αρμοδιότητα να την ορίσει σε έδρα που μπορεί να βρίσκεται σε ουδέτερη χώρα (εντός της επικράτειας ένωσης-μέλους της UEFA), εάν κριθεί σκόπιμο. Σε κάθε περίπτωση, η γηπεδούχος ομάδα θα παραμείνει υπεύθυνη για τη διοργάνωση του αγώνα κι όλα τα σχετικά έξοδα.3) Αν ο αγώνας δεν μπορεί να προγραμματιστεί εκ νέου, για το θέμα θα αποφασίσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της UEFA. Η εθνική ομοσπονδία που είναι υπεύθυνη για τον αγώνα που δεν διεξάγεται ή δεν ολοκληρώνεται θα χάσει το παιχνίδι, εκτός εάν κριθεί ότι και οι δύο ή καμία από τις ομάδες είναι/δεν είναι υπεύθυνες για το ότι το παιχνίδι δεν διεξάγεται ή δεν ολοκληρώνεται. Σε αυτή την περίπτωση ο αγώνας δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμένος για κάποια ομάδα και το αποτέλεσμα του αγώνα θα αποφασιστεί με κλήρωση (νίκη 1-0, ήττα 0-1 ή ισοπαλία 0-0) που θα γίνει από την UEFA.4) Αν οποιοδήποτε μέλος της διαιτητικής ομάδας για έναν αγώνα διαγνωστεί θετικό στον Covid-19, η UEFA μπορεί (κατ΄ εξαίρεση) να διορίσει αντικαταστάτες που μπορεί να έχουν την ίδια εθνικότητα με μία από τις δύο Εθνικές ομάδες ή / και να μην περιλαμβάνονται στη λίστα της FIFA.

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις