Σκούρτης: Ο μικρός… μεγάλωσε και έγινε το Νο1 «κανόνι» της Αλβανίας

Ο 28χρονος φορ βρήκε την ποδοσφαιρική του Ιθάκη στην Κουκέσι και τελείωσε την περασμένη σεζόν με 22 γκολ σε 29 ματς! 

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ιστορίες που πολλές φορές μοιάζουν βγαλμένες από ταινία του κινηματογράφου, που τη χαζεύεις και αναρωτιέσαι αν αυτά που παρακολουθείς μπορούν να συμβαίνουν και στη ζωή.
Αρκετές φορές έχουμε τον «θησαυρό», αν μας επιτρέπεται η έκφραση ίσως και να είναι τραβηγμένη, μπροστά στα μάτια μας αλλά δεν τον προσέχουμε. Από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα των ανωτέρω είναι η περίπτωση του Βασίλη Σκουρτάι. Κακά τα ψέματα ο μικρός, μπορεί πλέον να «πάτησε» τα 28 αλλά ως πιτσιρικά τον θυμόμαστε όλοι, ήταν εδώ στα μέρη μας, αλλά πλέον μακριά από το εγχώριο football εκτόξευσε την χρηματιστηριακή του αξία. Με αποτέλεσμα γύρω από το όνομά του να στηθεί ένα «γαϊτανάκι» ενδιαφερόμενων, κυρίως από την αγορά της Τουρκίας.
Γεννημένος στα Χανιά τον Φλεβάρη του 1992, ξεκίνησε, εύλογα, από τις ακαδημίες του εκεί ΑΟΧ. Πρώτα ως ανασταλτικός χαφ μέχρι που…ανέλαβε δράση ο  Δημήτρης Αγγελάκης. Ο προπονητής του και νονός του ήταν εκείνος που τον βοήθησε τα μέγιστα στα πρώτα του βήματα, καθιερώθηκε στο «9» και η ιστορία άρχισε να… γράφει.
Αρχισε να ξεχωρίζει και στα 16 του χρόνια έμαθε… τα ευχάριστα. Ολλανδικά «μάτια» τον είδαν σε ένα τουρνουά και λαμβάνει πρόσκληση να δοκιμαστεί σε Αγιαξ και Αϊντχόβεν. Στο Αμστερνταμ καλείται να συναγωνιστεί… θηρία, το παλεύει, αλλά τελικά η PSV είναι εκείνη που θα τον κρατήσει. Στην ομάδα μένει για περίπου 10 μήνες, παίζει με τους «μικρούς», αλλά γραφειοκρατικά ζητήματα δεν του επιτρέπουν να γίνει επαγγελματίας και καλείται να επιστρέψει.
Αρχικά πάει στην ΑΕΚ, αλλά σύντομα έγινε κάτοικος Πειραιά. Τη σεζόν 2019/10 σημείωσε 19 γκολ σε 16 παιχνίδια με την Κ20 των «ερυθρολεύκων» και ο Ζίκο τον ανέβασε, με συνοπτικές διαδικασίες,  στους «μεγάλους». Κάπου εκεί όμως προέκυψε εκ νέου πρόβλημα, καθώς δεν είχε συμβόλαιο και επειδή καταλάμβανε θέση ξένου δεν έμεινε στο λιμάνι. Μέσω κοινών γνωστών έγινε επαφή με τον Ιγκλ Τάρε, βρέθηκε στη Ρώμη για τη Λάτσιο όμως μετά από έξι μήνες πήρε τον δρόμο της επιστροφής.
Στα 19 του υπέγραψε στον Πανιώνιο, ακολούθησε ο Θρασύβουλος, ο Πλατανιάς μέχρι που πήρε ξανά τον δρόμο για το εξωτερικό. Βρέθηκε στην Πορτογαλία και την Τοντέλα, αλλά εκ νέου και στην Ολλανδία για λογαριασμό της Ρόντα. Αναζητούσε την «Ιθάκη» του και εκεί…βίωσε καινούργιες κουλτούρες. Π.χ. το καλοκαίρι του 2014 η Ρόντα υποβιβάστηκε και φτάνοντας την επομένη του τελευταίου αγώνα στο προπονητικό κέντρο είδε φιλάθλους έξω από αυτό. Αντί όμως επεισοδίων, οι παίκτες «κέρδισαν» το χειροκρότημα για την προσπάθειά τους, έστω και αν δεν τα κατάφεραν να τη σώσουν.
Η επιστροφή στην Ελλάδα συνδυάστηκε από περάσματα σε Νίκη Βόλου, Αστέρα Τρίπολης, Ξάνθη, πήγε στην Κύπρο για τον Αρη Λεμεσού μέχρι που το καλοκαίρι του 2017 βρέθηκε στην Αλβανία. Ενδιάμεσα χρίστηκε  διεθνής με την U21 της και καλούνταν πια να κάνει το restart στην καριέρα του.
Ο πιτσιρικάς που πριν από 15 χρόνια ξεκινούσε από τα Χανιά και έβλεπε στην τηλεόραση το ίνδαλμά του Φερνάντο Τόρες, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ασχετο, αλλά ίσως είναι ο μόνος φίλος της Μπαρτσελόνα που έχει για είδωλο παίκτη που έπαιζε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Κλείνει η παρένθεση.
Η αγωνιστική περίοδος 2017/18 ήταν μάλλον… αναγνωριστική με την Λουφτετάρι και πέτυχε 6 γκολ σε 17 εμφανίσεις του.  Μάλιστα με δικό του τέρμα «έσπασε» η κατάρα 40 ετών κόντρα στη Φλαμουρτάρι, όταν βρήκε δίχτυα στο 1-0 που κέρδισε την 1η Μαρτίου του 2018. Εκείνος φίλησε το τατού που έχει στο χέρι του και αφορά την οικογένειά του και απλά… συνέχισε το ματς.
Την επομένη … πάτησε γκάζι. Ξεκίνησε φουριόζος, τον Γενάρη βρέθηκε στην Κουκέσι και ο συνολικός του απολογισμός ήταν 17 τέρματα σε 43 παιχνίδια, μεταξύ άλλων και έναν στην προκριματική φάση του Europa League. Παράλληλα άρχισε να συμπεριλαμβάνεται στις κλήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του, έδειχνε να ωριμάζει και πέρσι… έσπασε όλα τα κοντέρ. Σε 29 αγώνες πρωταθλήματος βρήκε στόχο 22 φορές, έκανε την πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του και σε συνάρτηση με το γεγονός πως έμεινε ελεύθερος, τον φέρνει στην πρώτη γραμμή. Θα γίνει κάτοικος Τουρκίας; Πολύ πιθανό.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχει μαζί του, νοερά ή μη ο χρόνος θα δείξει, τόσο την επί τρία χρόνια σύντροφό του όσο και τον σκύλο του Κόμπε, που πήρε το όνομά του από τον αδικοχαμένο σταρ του NBA Κόμπι Μπράιαντ.
gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις