Η FIFA σχεδιάζει να χορηγήσει σε κάθε εθνική ομοσπονδία 1,5 εκ. δολάρια λόγω covid-19

«Η πανδημία της Covid-19 θα μπορούσε να κοστίσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχει ήδη παρακινήσει περισσότερες από 150 ενώσεις να ζητήσουν τη βοήθεια της FIFA».

Αυτό δήλωσε ο Όλι Ρεν, κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προεδρεύει της διαχείρισης του φακέλου Covid-19, στο πλαίσιο της FIFA.

Αυτή η εκτίμηση καλύπτει ολόκληρη την οικονομία του ποδοσφαίρου, δηλαδή 211 συνδεδεμένες ομοσπονδίες της FIFA, συμπεριλαμβανομένων ανδρικών ομάδων και τμημάτων υποδομής, εξήγησε ο Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς, είπε: «Το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής υπέφερε αρκετά βαριά, σε μια ήπειρο που πλήττεται σκληρά από την πανδημία, ακόμα κι αν σε απόλυτους όρους η Ευρώπη υπέστη τις περισσότερες απώλειες».

Και πρόσθεσε ο Φινλανδός: «Πάνω από 150 ενώσεις-μέλη (σ.σ. εθνικές ομοπονδίες) έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το σχέδιο βοήθειας της FIFA, με επιχορηγήσεις και δάνεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η βοήθεια δεν περιορίζεται χρονικά και στοχεύει να επιτρέψει στις ομοσπονδίες να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση μακροπρόθεσμα, έτσι άλλες χώρες μέλη θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τα χρήματα αργότερα».

Η FIFA σχεδιάζει να χορηγήσει σε κάθε ομοσπονδία, εντός του Ιανουαρίου το 2021, 1,5 εκ. δολάρια. Επιπλέον, κάθε ομοσπονδία θα μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για άτοκα δάνεια ύψους έως 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες, όπως επανεκκίνηση διαγωνισμών και εφαρμογή πρωτοκόλλων επανέναρξης.