Επίθεση στη Βιέννη: Τρομοκρατικό χτύπημα σε 6 σημεία

Τρόμος στη Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Λίγο μετά τις 21:30 τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση στον δρόμο λίγο έξω από την συναγωγή της Αυστριακής πρωτεύουσας και για τρεις και πλέον ώρες οι πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών και των θυμάτων στην Βιέννη ήταν συγκεχυμένες.

Οι δράστες πυροβολούσαν αδιακρίτως σε δρόμο όπου βρίσκεται συναγωγή και έξω από πολλά μπαρ, τα οποία εκείνη την ώρα ήταν γεμάτα, λόγω του lockdown που θα ισχύσει από τη Τρίτη.

Ολονύχτιες επιχειρήσεις πραγματοποιούν η Αστυνομία και ο Στρατός ενώ κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε καταστήματα. H αυστριακή αστυνομία έκανε λόγο για επιθέσεις σε έξι σημεία. Όπως αναφέρεται από επίσημα χείλη, οι αρχές της πόλης αναζητούν τουλάχιστον έναν δράστη, τη στιγμή που στους δρόμους έχει κατέβει και ο στρατός.

Τουλάχιστον ένας από τους φερόμενους ως δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας διαφεύγει τη σύλληψη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ αργά το βράδυ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ η τοπική αστυνομία ανέφερε ανεπίσημα ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, από την ανταλλαγή πυρών απόψε το βράδυ στην καρδιά της αυστριακής πρωτεύουσας, σε μια επίθεση που ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) μια γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της, αυξάνοντας σε τρία τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας, μεταδίδουν αυστριακά ΜΜΕ. Ο δήμαρχος της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιχ επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας και τον ακόμη προσωρινό απολογισμό μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ORF. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ένας από τους βαριά οπλισμένους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Η αστυνομία αρχικά είχε αναφέρει πως ένας πολίτης έχασε τη ζωή του και 15 τραυματίστηκαν , συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Ωστόσο σύμφωνα με αυστριακά μέσα που επικαλούνται αστυνομικές πηγές, υπάρχουν τουλάχιστον επτά νεκροί και 15 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Βιέννης.

Η αστυνομία της Βιέννης ανέφερε μέσω Twitter ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι και ότι εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε έξι διαφορετικά σημεία, όλα τους πολύ κοντά στον δρόμο όπου βρίσκεται η κεντρική συναγωγή. Ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Βιέννης έχει αποκλειστεί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ είπε στην αυστριακή τηλεόραση ORF ότι πιστεύεται πως στην επίθεση συμμετείχαν «πολλά άτομα». «Αυτή τη στιγμή μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πιστεύουμε πως πρόκειται προφανώς για τρομοκρατική επίθεση. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί δράστες. Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες, πιθανότατα και νεκροί», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αυστριακό λαό για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη.

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις