Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Τρένο θα μεταφέρει διασωληνωμένους στην Αθήνα!

Τεράστιο αγώνα, προκειμένου να περιθάλψουν χιλιάδες ασθενείς που νοσηλευόνται στα νοσοκομεία και έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό δίνουν οι υγειονομικές δυνάμεις.

Χτες έπειτα από 5 μέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν τους 3.000, εξέλιξη η οποία κάνει τους ειδικούς να παρακολουθούν πλέον με προσοχή τα καταγραφόμενα κρούσματα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν σηματοδοτούν μια καμπή ή αν έχουν συγκυριακή μορφή…

Τα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα, συνεχώς καταγράφουν άνοδο με τον αριθμό όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία να απέχει ελάχιστα από το 4.000. Για την ακρίβεια οι ασθενείς που έχουν προσβληεθί από τον κορωνοϊό έφτασαν το βράδυ της Τετάρτης (18/11) σε 3.918 με το 1/5 εξ αυτών να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και άλλες μονάδες.

Ωστόσο και ο αριθμός των διασωηληνωμένων χτες το βράδυ βρισκόταν λίγο πριν από το 500, με τους διασωληνωμένους να είναι 494 και τις ηλικιακές ομάδες να είναι από 40-64 χρονών και 65 και άνω να καταλαμβάνουν σχεδόν ίδιο αριθμό κλινών.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χτες πριν από την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τον εμβολιασμό όπου και ανέφερε: «Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή ανά 100.000 κατοίκους. Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο κόκκινο. Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως την κατάςταςη στα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο».

Μία από τις περιοχές που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας είναι η βόρεια Ελλάδα, με την κατάσταση σε αυτή να είναι δραματική. Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, με τους 259 εξ αυτών να είναι πλέον διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο οι εισαγωγές των ασθενών που έγιναν στο νοσοκομεία ήταν 120, ενώ 300 ακόμα ασθενείς πήραν εξιτήριο μεν από τα νοσοκομεία, αλλά στην ουσία μετακινήθηκαν σε νοσοκομείο άλλου νομού… Πλέον ένα από τα σενάρια που μελετάται είναι η διακομιδή των ασθενών με τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ, τα οποία θα επιτρέψουν να γίνει η διακομιδή περισσοτέρων ασθενών αντί των τριών που μπορεί να διακομιστούν με το αεροσκάφος C130.

Για τον λόγο αυτό έφτασε χτες στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία, με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και ασθενών και να υποστηριχτεί με τον τρόπο αυτό η ασφαλής διακομιδή τους.

Σύμφωνα με το protothema.gr υγιειονομικοί της Θεσσαλονίκης έχουν ενημερωθεί για την διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι από τους ασθενείς πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να δρομολογηθούν οι διακομιδές με ένα από τα βασικά κριτήρια να είναι η σταθερή αιμοδυναμική τους κατάσταση.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις