Ροκάκης για έναρξη και έσοδα από ΕΡΤ και στοίχημα

Δηλώσεις στον ΣΠΟΡ FM Πάτρας έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Χανιά, Αντώνης Ροκάκης. Σύμφωνα με αυτές το αν θα ξεκινήσει ή όχι το πρωτάθλημα είναι καθαρά πολιτική απόφαση. Επιπλέον έδωσε ένα γενικό περίγραμμα για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα, τι μέλλει γενέσθαι από ‘δω και στο εξής και τα έσοδα που περιμένουν οι ομάδες από τα τηλεοπτικά (ΕΡΤ) και το στοίχημα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις από τον Αντώνη Ροκάκη.

Για το σημείο που βρισκόμαστε: «Είναι γεγονός ότι έχουν περιπλεχθεί πάρα πολύ τα πράγματα σε πολλά επίπεδα… Η αλήθεια είναι ότι εμείς αρχής γενομένης του πρώτου αιτήματος που κάναμε για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είχαμε καταθέσει φάκελο και πρωτόκολλο ίδιο με της Super League 1. Από τότε δεν έχει αλλάξει κάτι. Καταλαβαίνω τους υγειονομικούς υπεύθυνους, όμως είναι οξύμωρο και άδικο -με ίδιες προϋποθέσεις- να παίζει η μία κατηγορία και η άλλη να μην παίζει. Στο ερώτημα τώρα για το αν είμαι αισιόδοξος, έχουμε αρχίσει και χάνουμε την υπομονή μας, να το πω έτσι απλά. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, είμαστε ανενεργοί από τον Μάρτιο σαν Super League 2. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ξεκάθαρη απάντηση. Τι να πω»…

Για το πώς πρέπει να πειστεί η επιτροπή να δώσει την συγκατάθεση της για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα: «Επρεπε να μας έχει δοθεί εδώ και πολλές ημέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα να μας δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή στις προπονήσεις όπως αυτές ορίζονται βάσει των πρωτοκόλλων. Δεν υπάρχει κάποιο κλειδί έτσι ώστε, βρίσκοντας το, να ξεκινήσουμε, είναι πολύ ξεκάθαρο το όλο θέμα. Ουσιαστικά, από τη στιγμή που επιτρέπεται να παίζει η Super League 1 με το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο, με τα ίδια δεδομένα, είναι ξεκάθαρα μια πολιτική απόφαση. Δεν τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή υγειονομικό, γιατί αν ετίθετο τέτοιο ζήτημα δεν θ’ αγωνιζόταν ούτε η Super League 1. Είναι ξεκάθαρα πολιτική απόφαση, θα έχει πρόβλημα όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και η χώρα με την UEFA και την FIFA διότι βάσει κανονισμών δε δύναται χώρα που ανήκει σε αυτές τις δύο ομοσπονδίες να μην παίζει η δεύτερη κατηγορία και να παίζει μόνο η πρώτη. Πρέπει κάποια πράγματα δηλαδή να τρέξουν άμεσα, διότι διαφορετικά θα είναι καταστροφικά όχι μόνο για την δική μας κατηγορία, γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τίθεται θέμα διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδας όπου δεν μπορεί να διεξαχθεί αν δε συμμετάσχουν οι ομάδες της Super League 2, τουλάχιστον, αν όχι και της Football League, είναι πάρα πολλά τα θέματα και πάρα πολλά τα προβλήματα και δεν δίνονται λύσεις».

Για το αν πιστεύει ότι θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου: «Επειδή οι ποδοσφαιριστές δεν είναι μηχανές να πατήσεις ένα κουμπί και να παίξουν, είναι ζωντανοί οργανισμοί, μιλάμε για πολλές ιδιαιτερότητες. Εάν αυτή τη στιγμή συζητάμε για έναρξη του πρωταθλήματος στις αρχές Δεκεμβρίου, σήμερα που μιλάμε, έχουμε 18 Νοεμβρίου πρέπει άμεσα οι ομάδες ν’ αρχίσουν να προπονούνται ομαδικά. Πώς θα παίξουν επίσημο παιχνίδι Αρχές Δεκεμβρίου; Δεν είναι μηχανήματα. Είναι κάποια πράγματα όπου πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και των γιατρών, το υπουργείο, με τη διοργανώτρια και την ΕΠΟ και πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι όσοι εμπλέκονται στο σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι υπάρχει και η Super League 2, υπάρχει κι άλλη μία κατηγορία δεν υπάρχει μόνο μία κατηγορία, υπάρχει κι άλλη μία!».

Για το διαχωρισμό που γίνεται ανάμεσα στις δύο κατηγορίες: «Επειδή διάφοροι ειδήμονες συζητούν και λένε διάφορα άσχημα πράγματα για τη Super League 2, που δεν θέλω να αναφέρω, παρομοιάζουν την κατηγορία τη δική μας, την υποβαθμίζουν με διάφορες άσχημες συνθήκες, εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: Με όλο αυτό το περιβάλλον που υπάρχει γύρω από αυτήν την κατηγορία, ποιος σοβαρός επενδυτής, ποιος σοβαρός άνθρωπος, ποιος σοβαρός επιχειρηματίας -με όλη αυτή την αντιμετώπιση της κατηγορίας- θα έρθει να υποστηρίξει και να αναλάβει μία ομάδα της Super League 2, είτε αυτή λέγεται Χανιά, είτε Παναχαϊκή; Λογαριάζουν όπως φαίνεται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τις δύο κατηγορίες, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση».

Για το αν οι ποδοσφαιριστές θα τεθούν σε αναστολή για το μήνα Νοέμβριο: «Γι’ αυτό το θέμα θα πρέπει να βγει μία σοβαρή απόφαση, μετρημένη, συλλογικά, που θα έχει να κάνει με όλες τις ομάδες και με όλους τους ποδοσφαιριστές. Και θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει από τη στιγμή που είμαστε ήδη πληττόμενες επιχειρήσεις ήδη εννέα μήνες σχεδόν, θα πρέπει να κοιτάξει αυτές τις εταιρείες, τις ΠΑΕ, που προσφέρουν στο κράτος ώστε να τις βοηθήσουν, όπως έχει γίνει άλλωστε με όλες τις επιχειρήσεις, σε όλα τα επαγγέλματα και πολύ σωστά βέβαια σε όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει, λοιπόν, στο κομμάτι των ποδοσφαιριστών και των εργαζομένων της κάθε ομάδας να βγει μια συλλογική απόφαση και από την άλλη να βοηθήσει και το κράτος σε αυτό το ζήτημα».

Για το πού βρίσκεται το θέμα με την ΕΡΤ: «Είμαστε σε συζητήσεις, προσπαθώντας να πείσουμε την δημόσια τηλεόραση ότι πρέπει να βοηθήσει και να δώσει παραπάνω χρήματα για το τηλεοπτικό προϊόν. Μην ξεχνάμε ότι φέτος η ΕΡΤ δεν έχει ομάδα στη Super League 1, θα υπάρξει μεγαλύτερη απήχηση γιατί το πρωτάθλημα είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με άλλες χρονιές, οπότε θεωρούμε ότι πρέπει ν’ ανέβει το ποσό του φετινού συμβολαίου με τις ομάδες. Είμαστε αισιόδοξοι και θεωρώ ότι θα κλείσουμε παραπάνω από την αρχική πρόταση. Πιστεύω ότι θα είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία και για την ΕΡΤ».

Για το στοίχημα: «Υπάρχουν κάποια στοιχηματικές εταιρείες οι οποίες επιχειρούν, αξιοποιώντας τις ΠΑΕ, οι οποίες παίζουν μεταξύ τους και έχουν έσοδα. Μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικά χρόνια όταν δόθηκε άδεια σε εταιρείες πλην του ΟΠΑΠ να βάζουν τα κουπόνια τους τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Ελλάδος, ο ΟΠΑΠ έδινε μία πολύ μεγάλη οικονομική βοήθεια στις ομάδες στην Super League και της Β’ Εθνικής. Ο ΟΠΑΠ ήταν αυτός που στήριζε κατά κύριο λόγο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και όχι η τηλεόραση. Μετά που ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ έπαψε πλέον να δίνει χρήματα και γενικότερα να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, να βάζει κάτω από την ομπρέλα του τις ποδοσφαιρικές ομάδες της πρώτης και της δεύτερης Εθνικής. Πρέπει, είναι απαραίτητο, θα είναι οξυγόνο για τις ομάδες ν’ αποδίδεται ένα ποσοστό στις ποδοσφαιρικές ομάδες, όταν γι’ αυτές θα είναι μικρό όπως καταλαβαίνουμε όλοι. Θα πρέπει ν’ αποδίδουν στις ομάδες από τις οποίες βγάζουν χρήματα».

Για το αν έχει σχέσεις με τον πρόεδρο της Παναχαϊκής, Γιώργο Μπάρλο: «Δε γνωριζόμαστε προσωπικά με τον κ. Μπάρλο, συμμετέχει όμως στα συμβούλια, στις τηλεδιασκέψεις οι οποίες γίνονται το τελευταίο διάστημα, είναι απελπισμένος και με το δίκιο του. Τι να πω, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ένας γολγοθάς για τους ανθρώπους που ασχολούνται αυτή τη στιγμή με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα»…

athlitiko.gr