«Αύξηση εξόδων στην ΕΠΟ μέχρι… 547%: “Πάρτι” με ταξίδια και ενοίκια»

Η εφημερίδα ΑΥΓΗ αποκάλυψε απόρρητη έκθεση της FIFA για τα οικονομικά της ΕΠΟ! «Χάνεται ο… δρόμος του χρήματος από τα “μετρητά”».

Η εφημερίδα ΑΥΓΗ έφερε στο φως της δημοσιότητας μια απόρρητη έκθεση της FIFA, με τον τίτλο «Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του οικονομικού τμήματος της ΕΠΟ – Οκτώβριος 2020». Σε αυτήν γίνεται η χρηματοοικονομική αξιολόγηση της ΕΠΟ για το έτος 2019 και αν μη τι άλλο τα συμπεράσματα που προκύπτουν δείχνουν μία κακοδιαχείρισης και δημιουργούν σοβαρό ζήτημα ακεραιότητας στους χειρισμούς του οικονομικού τμήματος.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα ΑΥΓΗ η έκθεση συντάχθηκε από την εταιρεία «PricewaterhouseCoopers» και στις 57 σελίδες παρουσιάζεται με λεπτομερή στοιχεία ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΠΟ στον οικονομικό τομέα, στοιχεία που αφορούν την οργάνωση των τμημάτων και συνοδεύονται από ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις για βελτίωση.

Αύξηση εξόδων έως και 547%!

Αναδημοσιεύοντας λοιπόν το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ στην έκθεση συνοδεύονται όμως και από πίνακες, στους οποίους παρουσιάζονται αναλυτικά τα έξοδα του 2019 σε διάφορους τομείς και συγκριτικά με το 2018. Στα συγκεκριμένα στοιχεία, υπάρχουν τουλάχιστον επτά κωδικοί στους οποίους εύκολα διαπιστώνει κανείς μια τεράστια απόκλιση της περσινής χρονιάς σε σχέση με την προπέρσινη. Κωδικοί που αφορούν τα έξοδα μετακίνησης (διαιτητών και μη), αλλά και «διάφορα έξοδα» ή «έξοδα τρίτων», στα οποία παρατηρείται αύξηση μέχρι και… 547%.

«Παρά την προσπάθεια μείωσης των δαπανών, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των ποσών που αφορούν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, των τηλεπικοινωνιών, των ενοικίων (αύξηση κατά 33%) και των διαφόρων δαπανών (αύξηση κατά 54%)», αναφέρει συγκεκριμένα η αξιολόγηση.

Στην κατηγορία «Σύγκριση Δαπανών», διαπιστώνεται πως υπήρξε αύξηση κατά 39% στα έξοδα ταξιδιών και συγκεκριμένα αύξηση κατά 52% στα έξοδα μετακίνησης στο εξωτερικό, κατά… 171% στα έξοδα μετακίνησης διαιτητών για την Football League και το Κύπελλο Ελλάδας και κατά… 547% στα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών της Superleague.

Κι αν κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες μετακίνησης των διαιτητών, καθώς έχουμε πλέον ξένους διαιτητές στη Superleague, δεν μπορεί να πει το ίδιο για τον υπό-κωδικό 64.98.05 «Έξοδα Τρίτων», καθώς το ποσό αυξήθηκε κατά 175% και συγκεκριμένα δαπανήθηκαν 2.428.944 ευρώ, έναντι του ποσού των 881.873 που δαπανήθηκε το 2018.

Μπορείτε να δείτε εδώ τους πίνακες της έκθεσης.

Θέλει τεκμηρίωση η FIFA

«Το γεγονός ότι, παρ’ όλη την προσπάθεια μείωσης των δαπανών, υπάρχει σημαντική αύξηση στα έξοδα μετακίνησης απαιτεί παρακολούθηση, ώστε να τεκμηριωθεί ότι οι ενέργειες εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε», σημειώνει με νόημα ο ελεγκτής. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα ερωτηματικά είναι πολλά και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καλείται, ουσιαστικά, να δικαιολογήσει δαπάνες που δεν δικαιολογούνται.

Παράλληλα, παρουσιάζονται γλαφυρά οι ελλείψεις στην οργανωτική δομή, που κάθε άλλο παρά ευνοούν τη διαφάνεια, η γραφειοκρατία που μαστίζει τα τμήματα της ΕΠΟ, η ανικανότητα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και ο ασαφής καταλογισμός ευθυνών. Επίσης, ένα σημαντικό τμήμα της έρευνας αφορά τις προμήθειες, όπως και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πληρωμές, καθώς, όπως σημειώνεται στην έκθεση, η μη ενεργοποίηση των εργαλείων της τεχνολογίας δημιουργεί «τυφλές» συναλλαγές.

Eδώ μπορείτε να δείτε τα έγγραφα της FIFA όπως τ’ αποκάλυψε η ΑΥΓΗ.

Χαμός με τα… μετρητά

Καταλήγοντας το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ αυτό αναφέρει πως «όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια αίσθηση έλλειψης διαφάνειας, που οδηγεί ακόμη και τους συντάκτες να αναρωτιούνται γιατί ακόμη υπάρχουν έξοδα που στερούνται… ορατότητας, καθώς πληρώνονται με μετρητά και χάνεται ο δρόμος του χρήματος.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, στην έκθεση σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει διαδικασία παρακολούθησης του προϋπολογισμού (συστημική ή μη αυτόματη) και καμία τυποποιημένη αναφορά προϋπολογισμού έναντι πραγματικών δεδομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους», σημείωση που ακολουθείται από οδηγίες και συστάσεις για βελτίωση.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την επιστολή της FIFA που συνοδεύει την έκθεση, έχουν ήδη επισημανθεί και από τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Πετρ Φούσεκ. Η έκθεση κλείνει με 20 συστάσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα, όπως π.χ. «η εξάλειψη καθηκόντων άσχετης φύσης που εκτελούνται από το τμήμα οικονομικών» ή «ο επανασχεδιασμός στη διαδικασία παρακολούθησης του προϋπολογισμού»

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις