Κορωνοϊός: Ολοταχώς για lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – 100.000 μη διαγνωσμένα κρούσματα

Γύρω στα 100.000 υπολογίζονται τα μη διαγνωσμένα κρούσματα – Οι ειδικοί προβληματίζονται από το γεγονός, ότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια στις οποίες αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο, μέσα στην καραντίνα

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού «χτυπά» την Ελλάδα και το σύστημα υγείας πιέζεται με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ξεπερνούν τους 600, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Οι ειδικοί προβληματίζονται από το γεγονός, ότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια στις οποίες αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο, μέσα στην καραντίνα.

O καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στον ΣΚΑΙ για τις «κόκκινες» περιοχές, τα μέτρα και την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού.  Όπως εξήγησε «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις». Επίσης, «το πρόβλημα των κλειστών δομών είναι πολύ σημαντικό και το βλέπουμε τώρα». Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».

Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για να αρθεί το απαγορευτικό είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000. Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι.» Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα. «Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, για τις αποφάσεις σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. Εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων με αυστηρούς όρους.

«Κι αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας. Μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και πραγματικά σώζοντας ζωές» επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις