Αποφασίζουν οι ειδικοί για άρση μέτρων – Διαφωνίες για σχολεία, καταστήματα

Τις τελικές τους αποφάσεις αναφορικά με την άρση του lockdown και των μέτρων κατά του κορωνοϊού αναμένεται να λάβουν σήμερα οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να κάνουν και τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό.

Οι επιστήμονες της επιτροπής στην πλειοψηφία τους πια δεν φαίνεται να συμφωνούν με το βιαστικό άνοιγμα της χώρας λόγω Χριστουγέννων, αφού τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι δεν έχουν περιορισθεί παρά το lockdown. Κάτι που αποδίδουν στη χαλαρότητα των περιοριστικών μέτρων, αφού η κίνηση στους δρόμους παραμένει αυξημένη παρά τους περιορισμούς.

Ήδη πάντως και η κυβέρνηση αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου έπειτα και από σχετικές συζητήσεις με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, προσανατολίζεται να ανοίξει όσο το δυνατόν λιγότερες δραστηριότητες τις επόμενες εβδομάδες, αφού έχει γίνει σαφές ότι το ΕΣΥ παραμένει πιεσμένο και είναι βέβαιον πως δεν αντέχει άλλο πιο ισχυρό κύμα της πανδημίας.

Εξάλλου οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι δεν δείχνουν σημαντική κάμψη και παραμένουν στα ύψη, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες να είναι ακόμη άκρως επιφυλακτικοί.

Τα σχολεία

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι περισσότεροι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι πια πως τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν τώρα. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κίνηση από τους γονείς, σε αυτό το λάιτ lockdown που έχει μπει η χώρα.

Σημειώνουν μάλιστα στις συζητήσεις τους- περιγράφουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr- ότι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία δεν θα είναι επικερδής σε αυτή τη φάση της επιδημίας, καθώς ούτως ή άλλως απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τις χριστουγεννιάτικες διακοπές των παιδιών.

Η κυβέρνηση πάντως όπως ήδη έχει δηλώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν προτίθεται να ακολουθήσει ειδικά στα σχολεία άλλο δρόμο από αυτόν που θα δείξουν οι επιστήμονες.

Τα εμπορικά και τα κομμωτήρια

Πάντως με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων αλλά και μελών της επιτροπής στο ethnos.gr, πρώτα θα ανοίξουν τα καταστήματα με τα εποχιακά είδη και τα κομμωτήρια. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα κομμωτήρια να ανοίξουν και λίγο νωρίτερα αφού οι πελάτες θα πηγαίνουν με ραντεβού και σε απόσταση.

Άλλωστε η άποψη των ειδικών αλλά κυρίως του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα είναι πως τα κομμωτήρια αποτελούν έναν βασικό κρίκο για τη βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών που ζουν άκρως πιεσμένα τους τελευταίους μήνες.

Άγνωστο παραμένει πώς και σε ποια ημερομηνία θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα καθώς ακόμη και σήμερα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για να εφαρμοσθεί η μέθοδος που αρχικά είχε επιλεγεί αυτή του click away, όπως είχε γράψει το ethnos.gr. Με βάση τις πληροφορίες, η μέθοδος αυτή φαίνεται να απομακρύνεται πλήρως πια από το τραπέζι, καθώς δεν μπορούν όλα τα καταστήματα να ανταποκριθούν σε ένα σύστημα προαγορών μέσω ίντερνετ ή τηλεφωνικά.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις