Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα και με πρωτόγνωρα μέτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι παντού

Χριστούγεννα μόνο κατ’ όνομα θα ζήσουμε φέτος, καθώς κάθε πατροπαράδοτη πτυχή της εορταστικής τελετουργίας καταργείται σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας ζητούν, μάλιστα, την παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και όπως όλα δείχνουν η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα σταματήσει μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Οδηγός ρεβεγιόν
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των κυβερνητικών στελεχών:
· στις 24 Δεκεμβρίου δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών, για να ψάλλουν κάλαντα
· στις 25 Δεκεμβρίου το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών
· στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.
· Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ η απαγόρευση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις, οι οποίες ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες.
· Επίσης, συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.
· Να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. «Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά» εξήγησε χθες ο κ. Μαγιορκίνης.
· Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Κλοιός ελέγχων
«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά. Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, δεν θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές, γύρω από το γιορτινό τραπέζι», περιέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως «μοναδική «εξαίρεση», την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα είναι στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο».

Για τη μετακίνηση, όπως είχε πει νωρίτερα σε συνέντευξή του στον ANT1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προς τα ολιγομελή οικογενειακά τραπέζια, οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό 6.

Μυστήρια με μάσκες
Προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα θα είναι και η τέλεση των ιερών ακολουθιών, καθώς η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας προβλέπει:
· Λειτουργίες, παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα (25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου).
· Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.
· Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα
· υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις