Lockdown: Ποια νέα μέτρα ισχύουν – Προβληματισμός για τον αριθμό των διασωληνωμένων

Ανεπηρέαστη από την αργία των Χριστουγέννων αποδείχθηκε η επιχείρηση περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς στη λήψη νέων, αναθεωρημένων μέτρων -εν μέσω lockdown- οδηγεί το ΦΕΚ με ισχύ μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου 2021, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες, περίπου την ώρα του εορταστικού ρεβεγιόν.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα νέα μέτρα ενσωματώθηκαν στην νομολογία ανήμερα Χριστούγεννα δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού στα ελεγκτικά κλιμάκια, τα οποία επιχειρούν σαρωτικά για την επίβλεψη των περιοριστικών μέτρων και κυρίως της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.

Αφενός η υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και αφετέρου στη Δυτική και Ανατολική Αττική, σε συνδυασμό με τον πολύ μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων (470 ασθενείς συνολικά χθες) κρατούν σε εγρήγορση τους επιστήμονες, ωθώντας ταυτόχρονα στην αυστηροποίηση του πλαισίου προστασίας από την πανδημία.

Στον αντίποδα, η επεξεργασία της μέτρησης στα λύματα της Θεσσαλονίκης κατέγραψε χθες το ιικό φορτίο στην πόλη σε σταθερά επίπεδα, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αποκλιμάκωσης από τις 18 Δεκεμβρίου και εξής, ενθαρρύνοντας τους ειδικούς.

Νέα μέτρα
Με βάση τα τελευταία, επιδημιολογικά στοιχεία, στη νέα δέσμη αναθεωρημένων μέτρων περιλαμβάνονται:

το κυνήγι και το ψάρεμα, δηλαδή η «μετακίνηση κυνηγών ή αλιέων για την άσκηση θήρας / αλιείας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Η εν λόγω μετακίνηση πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας,

2. με τη συμμετοχή μέχρι και δύο (2) ατόμων κυνηγών/ αλιέων για λόγους ασφαλείας,

3. και την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Αλλαγές στις αγορές τροφίμων
Παράλληλα, με νέους περιορισμούς θα λειτουργήσουν και τα καταστήματα:
τροφίμων, δηλαδή: σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων.
Τα παραπάνω καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου αλλά και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, από τις 7 το πρωί έως τις 21:00, με τις εξής προϋποθέσεις:

Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
Επιπλέον, το ωράριο λειτουργίας εκπνέει στις 21:00, με εξαίρεση τη λειτουργία υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Αθλητική Πρωτοχρονιά
Ανάμεσα στα αναθεωρημένα μέτρα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τον αθλητισμό, καθώς από την Πρωτοχρονιά θα επιτρέπεται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις, χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Επιπρόσθετα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα για την περίοδο των γιορτών.

Συγκεκριμένα: Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με μόνες εξαιρέσεις ζητήματα υγείας ή μετάβαση στην εργασία.
Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού. Είναι δυνατή η επιβίβαση σε ταξί ενός μόνο πελάτη.