Super League: Μείωση 11% στη… δύναμη των γηπεδούχων!

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό της σεζόν… Έστω και με πέντε αναμετρήσεις να εκκρεμούν, φτάσαμε στο τέλος των υποχρεώσεων για το 2020. Το μισό κομμάτι της σεζόν 2020-21. Οι 13 αγωνιστικές της Super League αποτελούν παρελθόν (με την εκκρεμότητα των πέντε αγώνων) και σαφώς προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Πρόκειται, άλλωστε, για την αγωνιστική περίοδο που σημαδεύεται απ’ την αρχή της (απ’ την προετοιμασία των ομάδων), λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αγώνες αναβλήθηκαν, ομάδες είχαν απουσίες και ταλαιπωρήθηκαν λόγω Covid-19 και φυσικά η κόπωση με μικρότερη ξεκούραση το καλοκαίρι και συχνότερες αγωνιστικές υποχρεώσεις των συλλόγων που παίζουν Ευρώπη… Είναι μόνο μερικά απ’ τα στοιχεία που παρατηρεί κανείς.

Ασφαλώς υπάρχει και η «χτυπητή» απουσία του κόσμου απ’ τα γήπεδα. Όλες οι αναμετρήσεις είναι κεκλεισμένων των θυρών, γεγονός που επηρεάζει οικονομικά αλλά και αγωνιστικά όλα τα κλαμπ που μετέχουν στο Πρωτάθλημα. Αυτό φαίνεται απ’ την ανάλυση των αποτελεσμάτων, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Όταν και στο αντίστοιχο διάστημα (μέχρι τη διακοπή των εορτών) υπήρχε κόσμος στα γήπεδα φυσικά.

Απ’ τις 16 αγωνιστικές, στις 4 δεν υπήρξε ούτε μία νίκη φιλοξενούμενου, ενώ σε άλλες τόσες υπήρξε από μία επικράτηση ομάδας που έπαιζε μακριά απ’ το «σπίτι» της (7 ματς σε κάθε αγωνιστική).

Έχοντας αυτούς τους αριθμούς στο μυαλό, πάμε στη φετινή σεζόν. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 13 αγωνιστικές, εξαιρουμένων 5 αγώνων. Συνολικά λοιπόν έχουν διεξαχθεί 86 ματς για την Super League 2020-21. Απ’ αυτά, προέκυψαν 32 νίκες γηπεδούχων, 25 ισοπαλίες και 29 επικρατήσεις φιλοξενούμενων. Με 26 ματς λιγότερα σε σχέση με τα παιχνίδια του αντίστοιχου διαστήματος της περασμένης σεζόν, ήδη υπάρχει μία παραπάνω νίκη για τους φιλοξενούμενους κι αυτό τα λέει όλα!

Πάμε λοιπόν να δούμε τα αντίστοιχα ποσοστά. 37,3% είναι οι νίκες γηπεδούχων, κάτι που σημαίνει μείωση 11% σε σχέση με την περασμένη σεζόν! 29% είναι οι ισοπαλίες και 33,7% οι επικρατήσεις φιλοξενούμενων! Κοινώς οι νίκες γηπεδούχων και φιλοξενούμενων είναι σχεδόν ισορροπημένες!

Μάλιστα, έχει υπάρξει μια αγωνιστική που μέχρι τώρα δεν υπήρξε νίκη γηπεδούχου. Λέμε μέχρι τώρα, επειδή πρόκειται για την 8η αγωνιστική, απ’ την οποία εκκρεμούν 2 ματς. Το Άρης-ΑΕΚ και το ΑΕΛ-Λαμία.

Οι αριθμοί λοιπόν, λένε την αλήθεια… Ο κόσμος λείπει απ’ τα γήπεδα. Κι αυτό αλλάζει τις ισορροπίες αναφορικά με τη δυναμική που έχουν οι γηπεδούχοι και αντίστοιχα μειώνεται το μέγεθος της επιτυχίας των φιλοξενούμενων. Σε κάθε περίπτωση, τα στατιστικά αυτά καταδεικνύουν πως όσοι μιλούν για… 12ο παίκτη, δεν έχουν άδικο!

2019-20

Αγώνες μέχρι τα Χριστούγεννα: 112
Νίκες γηπεδούχων: 54 (48,3%)
Ισοπαλίες: 30 (26,7%)
Νίκες φιλοξενούμενων: 28 (25%)

2020-21

Αγώνες μέχρι τα Χριστούγεννα: 86
Νίκες γηπεδούχων: 32 (37,3%)
Ισοπαλίες: 25 (29%)
Νίκες φιλοξενούμενων: 29 (33,7%)

onsports.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις