Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα Κυριακή – Τι ισχύει για μετακινήσεις και αγορές μέχρι τέλος του έτους

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα σήμερα, τελευταία Κυριακή (27/12) του χρόνου. Τα πρώτα έχουν ανακοινώσει ότι θα μείνουν ανοιχτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, αλλά οι καταναλωτές καλό είναι να επιβεβαιώνουν το ωράριο με ένα τηλεφώνημα.
Τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα θα επανέλθουν στο κανονικό ωράριο, μέχρι τις 9 το βράδυ από Δευτέρα. Στην εβδομάδα μέχρι την Πρωτοχρονιά θα συνεχίσουν να υφίστανται οι περιορισμοί που ίσχυσαν και πριν τα Χριστούγεννα, επομένως θα ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ενώ τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να βγουν για κάλαντα ούτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στα εμπορικά καταστήματα -πλην των βιβλιοπωλείων – η μόνη δυνατότητα συναλλαγής που υπάρχει είναι το click away, δηλαδή η παραλαβή προϊόντος για το οποίο έχει γίνει προπαραγγελία. Τα καταστήματα που «δουλεύουν» με click away μπορούν αυτό το διάστημα να μένουν ανοικτά από τις 7:00 έως τις 21:00.

Η πληρωμή στο κατάστημα μπορεί να γίνει μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή μέσω κινητών συσκευών με την εφαρμογή NFC που επιτρέπει την επικοινωνία υπηρεσιών e-banking με το POS μιας επιχείρησης.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31/12) με ωράριο 8:00 – 20:00, ωστόσο την 1η Ιανουαρίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά, λόγω επίσημης αργίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα οικογενειακά τραπέζια θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, όμως οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι στις εορταστικές συναθροίσεις στα σπίτια.

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν SMS τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10:00 το βράδυ.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού
Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό και πως τα αστυνομικά μπλόκα θα είναι πυκνά στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο καθώς και στις εισόδους και εξόδους των πόλεων. Παρά ταύτα, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος, υποστήριξε ότι και για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «θα δοθεί διευκρινιστική οδηγία στους αστυνομικούς, ότι αν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι σε ένα αυτοκίνητο επιβαίνουν έως 4 άτομα – μέλη της ίδιας οικογένειας – αυτό δεν θα συνιστά παράβαση ούτε θα επιδίδεται πρόστιμο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση της «ελευθερίας» που τούς δίνεται με σύνεση και χωρίς να κάνουν κατάχρηση.

Ο κ. Χρονόπουλος επισήμανε ακόμη ότι οι έλεγχοι σε σπίτια για τυχόν συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γίνονται μόνο μετά από καταγγελία πολιτών, καθώς τότε υπάρχει υποχρέωση των αστυνομικών να κάνουν έλεγχο και ότι αυτός, όπου απαιτηθεί, θα γίνεται παρουσία εισαγγελικού λειτουργού.

Σε περίπτωση διαπίστωσης ποιου υπεράριθμου το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν είναι υπότροπος -δηλαδή αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

Η μετακίνηση για το ρεβεγιόν γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με κωδικό μετακίνησης 6.

Τα μέτρα για τις εκκλησίες
Όπως ίσχυσε για τα Χριστούγεννα, έτσι και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα ισχύουν τα εξής μέτρα για τους ναούς:

Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

Ανώτατο όριο 25 ατόμων για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)

Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)

Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή)

Τι ισχύει για το αυτοκίνητο
Στα ισχύοντα μέτρα τονίζεται ρητά ότι στα ταξί μπορεί να βρίσκεται μόνο ένας επιβάτης. Οσοι προτιμήσουν το ΙΧ τους για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν ειδικά όρια.

Με μάσκα στους χώρους λατρείας
Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως 9 ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής. Κατά την εορτή των Θεοφανίων (6/1/2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις