Μέχρι 1.000.000€ το πρόστιμο για συμμετοχή ομάδας χωρίς πιστοποιητικό από την Ε.Ε.Α

Κι ενώ για τη Σούπερ Λιγκ 2 έχει ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσει το πρωτάθλημα το προσεχές Σαββατοκύριακο (16-17/01), οι εκκρεμότητες ομάδων της κατηγορίας συνεχίζουν να προβληματίζουν τους υπεύθυνους της διοργάνωσης. Ειδικότερα, λίγες μόλις μέρες πριν τη σέντρα η Δόξα Δράμας και η Παναχαϊκή δεν έχουν το πιστοποιητικό συμμετοχής από την Ε.Ε.Α., έγγραφο που αποτελεί προϋπόθεση για της συμμετοχή των ομάδων στο εν λόγω πρωτάθλημα.

Για την Παναχαϊκή οι πληροφορίες αναφέρουν πως η υπόθεσή της είναι τυπική και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται, εφόσον συνεδριάσει η Ε.Ε.Α. να της χορηγηθεί το απαραίτητο πιστοποιητικό συμμετοχής.

Για τη Δόξα Δράμας όμως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η υπόθεσή της δεν είναι καθόλου απλή καθώς η Ε.Ε.Α. έχει εξετάσει τον φάκελό της δύο φορές και τις δύο φορές η απόφασή της ήταν αρνητική να της χορηγήσει πιστοποιητικό. Τα μέλη της επιτροπής δεν πείστηκαν πως ο κ. Πετράκης δεν έχει ηγετική θέση στη δραμινή ΠΑΕ και το πόρισμά τους εστάλη στην ΕΠΟ ώστε να επιβληθεί η ανάλογη ποινή. Η ποινή σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι από υποβιβασμός μέχρι αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Η ΠΑΕ Δόξα Δράμας, μέσω του δικηγόρου της, έχει ζητήσει την επανεξέταση του φακέλου της, όμως από την Ε.Ε.Α. δεν φαίνεται πως υπάρχει η πρόθεση να επανεξετάσει την υπόθεση για την οποία έχει αποφανθεί.

Μέχρι 1.000.0000 ευρώ το πρόστιμο στη διοργανώτρια για συμμετοχή ομάδων χωρίς πιστοποιητικό στο πρωτάθλημα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση το πιστοποιητικό συμμετοχής από την Ε.Ε.Α. είναι προϋπόθεση συμμετοχής σε οποιαδήποτε επαγγελματικό πρωτάθλημα και η συμμετοχή ομάδας χωρίς το συγκεκριμένο έγγραφο επισύρει βαριές ποινές ακόμη και στην διοργανώτρια αρχή. Συγκεκριμένα στο άρθρο 77 του νόμου 2725/1999 και στην παράγραφο 3 αναφέρονται τα εξής: “Οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού περί μη χορήγησης του παραπάνω πιστοποιητικού είναι υποχρεωτικές για τις αθλητικές ομοσπονδίες και τις διοργανώτριες αρχές ως προς τη συμμετοχή οποιασδήποτε Α.Α.Ε. σε αθλητική διοργάνωση. Σε περίπτωση παραβίασης της αποφάσεως της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού περί μη χορήγησης του ανωτέρου πιστοποιητικού, με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού επιβάλλεται σε βάρος της υπαίτιας αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής και της Α.Α.Ε., πρόστιμο ποσού από εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ. Για την άσκηση αίτησης αναστολής εκτέλεσης κατά της σχετικής πράξης απαιτείται επί ποινή απαραδέκτου, η προηγούμενη καταβολή του εικοσιπέντε τοι εκατό (25%) του προστίμου που έχει επιβληθεί”.

Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στην περίπτωση συμμετοχής ομάδων στο πρωτάθλημα που δεν τους έχει χορηγηθεί πιστοποιητικό συμμετοχής, οι υπόλοιπες ανταγωνίστριες ομάδες θα έχουν το δικαίωμα ενστάσεων με προφανή τη δικαίωσή τους.