Κορωνοϊός: «Κόκκινη κάρτα» στην Αττική-Σήμερα οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα

Μοιράσου το άρθρο

Αποφασισμένοι να θέσουν την Αττική στο σύνολό της, δηλαδή όλους τους τομείς του λεκανοπεδίου, σε καθεστώς σκληρού lockdown εμφανίστηκαν χθες οι επιστήμονες, συνεδριάζοντας εκτάκτως υπό το βάρος των νέων, επιδημιολογικών δεδομένων.
Ανάμεσα στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που έθεσαν σε συναγερμό τους επιδημιολόγους συγκαταλέγονται η διαρκής άνοδος του αριθμού των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, αύξηση που αποτυπώνεται καθαρά και στα αστικά λύματα, όπως και ο αριθμός μαζί με τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων που εντοπίζονται με μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Αττική.

Υπό αυτό το πρίσμα, η περαιτέρω αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων φαντάζει ως μονόδρομος για αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής, καθώς στο επιδημιολογικό αποτύπωμα του λεκανοπεδίου δεν έχει ακόμη διαφανεί τυχόν επιδείνωση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης νυχιών. Άγνωστη παραμένει προσώρας και η «συνεισφορά» των δημοτικών και των νηπιαγωγείων στην καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τη στιγμή που ο υψηλός βαθμός μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπερπολλαπλασιάσει κρούσματα και εστίες διασποράς μαζί.

«Δυναμική» απάντηση
Επιχειρώντας να αποφύγουν τα χειρότερα, οι επιστήμονες δεν δίστασαν χθες να θέσουν την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας σε …καταστολή, με τη δέσμη μέτρων που επίκειται να εφαρμοστούν σε όλη την έκταση της περιφέρειας να αποτελεί ένα από τα σημερινά ζητούμενα για το κυβερνητικό επιτελείο. Παρότι η εισήγηση των ειδικών θα τύχει βαθύτερης επεξεργασίας σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου (στη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης για τον κορονοϊό παρουσία του Πρωθυπουργού), ο κ. Μητσοτάκης αποσαφήνισε χθες τη στάση του, υποστηρίζοντας ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις των επιστημόνων, όποιες και αν είναι αυτές.

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα» περιέγραψε σχετικά ο Πρωθυπουργός, θέτοντας επίσημα πάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέων περιορισμών.

Αναζητώντας το «αττικό μοντέλο»
Η προστασία της δημόσιας υγείας, χωρίς αυτή να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην εθνική οικονομία φέρνουν το κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το νέο πακέτο μέτρων sur mesure για την Αττική, εφόσον ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς πατήσει σήμερα το κουμπί του αυστηρού lockdown για το λεκανοπέδιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ως πιθανά νέα μέτρα για το «αττικό πακέτο» εξετάζονται:

*η αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων (και σίγουρα των Λυκείων) που ήταν προγραμματισμένο να εκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

*η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ή από Τομέα σε Τομέα, πχ από τον Νότιο προς τον Δυτικό κτλ.

*η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση τη μετάβαση στην εργασία.

*η αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

*και η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ) ή εναλλακτικά η λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω click away, δηλαδή μέσω της παραλαβής εμπορευμάτων στην είσοδο του καταστήματος.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις