Βεργέτης: Αθέμιτος ανταγωνισμός να συμμετέχουν ομάδες χωρίς αδειοδότηση

Ως τελευταία ευκαιρία για να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το τέλμα που έχει περιέλθει, χαρακτηρίζει την επικείμενη αναδιάρθρωση ο Στάικος Βεργέτης. «Δεν μπορεί ομάδες χωρίς αδειοδότηση και βασικά οικονομικά κριτήρια να συμμετέχουν, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός» υποστηρίζει ο προπονητής της Νίκης.

 Στον Blue Heart FM φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Στάικος Βεργέτης. Ο τεχνικός της Νίκης μίλησε στην εκπομπή «Ισορροπίες» για τα παρακάτω θέματα:

Απόδοση: Εφημερίδα Θεσσαλία

Για το πώς περνά τον χρόνο του στην καραντίνα: «Μην έχοντας άλλη επιλογή πρέπει να περνάς την ημέρα σου, αφιερώνοντας ένα κομμάτι της ημέρας στην οικογένεια κι ένα στην επιμόρφωση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαι και εγώ. Μελετάω κάποια πράγματα ενδιαφέροντα και κάποιες νέες τάσεις του ποδοσφαίρου, αναλύω αγώνες, παρακολουθώ αρκετούς προσπαθώντας από τα παιχνίδια που βλέπω να προβληματιστώ και να βελτιωθώ σαν προπονητής. Δεν είναι σωστό σε έναν άνθρωπο η αδράνεια. Πρέπει να βρίσκεις τρόπους να είσαι δημιουργικός και παραγωγικός. Ενδεχομένως να κοιτάξεις έναν παίκτη που στον έχουν προτείνει για να τον πάρεις στην ομάδα σου, είτε να δεις έναν σχηματισμό πως λειτουργεί. Τις προάλλες είδα ένα πολύ ενδιαφέρον ματς της Αταλάντα, γιατί ήθελα να δω τον τρόπο που παίζει γιατί είναι εφάμιλλος με τον τρόπο που θέλαμε εμείς να παίξουμε. Πάντα υπάρχουν αιτίες να είσαι δημιουργικός».

Γι’ αυτό που χαρακτηρίζει τη Νίκη: «Θα δώσω την ίδια απάντηση που είχα δώσει ένα βράδυ του Νοέμβρη πριν φύγω για την καραντίνα και έρθω στην Τρίπολη. Αυτό που χαρακτηρίζει τη  Νίκη Βόλου έναντι των άλλων συλλόγων είναι το «δέσιμο» με τους οπαδούς στον αγώνα. Νομίζω πως υπάρχει ένα ιδιαίτερο «δέσιμο», το οποίο οι παίκτες το αισθάνονται μέσα τους και νομίζω πως αυτή η αλληλεπίδραση που ασκούν οι παίκτες στον κόσμο και ο κόσμος στους παίκτες είναι μοναδική. Όταν οι παίκτες τα δίνουν όλα μέσα στο γήπεδο -ασχέτου αποτελέσματος- η κερκίδα συγκινείται και το ανταποδίδει ενισχύοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν και το αντίστροφο. Όταν οι παίκτες βλέπουν την κερκίδα να τους σπρώχνει τόσο, είναι ασυγκράτητοι. Αυτό το δέσιμο την ώρα του αγώνα είναι ένα ιδίωμα που δεν το έχω ξαναδεί».

Για την προετοιμασία και τα φιλικά που έγιναν το καλοκαίρι: «Η προετοιμασία πήγε πάρα πολύ καλά σε θέμα φυσικής κατάστασης, όπου δουλεύτηκαν όλοι οι παράμετροι, όπως αντοχή, δύναμη, ταχύτητα, αντοχή στην ταχύτητα, ταχυδύναμη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες της φυσικής κατάστασης δουλεύτηκαν σε όλους τους ποδοσφαιριστές και ευτυχώς είχαμε λίγους τραυματισμούς. Σε ό,τι αφορά την τακτική δουλεύτηκαν δύο σχηματισμοί. Ο βασικός μας το  4-3-3, που έχει αφομοιωθεί πάρα πολύ καλά από τα παιδιά και το 3-4-2-1, που είναι καινούργιος και ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτουμε. «Περπάτησε» πολύ καλά για ένα 30λεπτο στο φιλικό με τον ΝΠΣ Βόλος και πριν τραυματιστεί ο Αλιατίδης και στο καλύτερο μας φιλικό από άποψη απόδοσης με τον Καραϊσκάκη.

Σαφώς και τα φιλικά έδειξαν αδύναμα σημεία, όπως είναι το τελείωμα φάσεων ή η λανθασμένη τελική πάσα. Το είχαμε αναλύσει κι αυτό πριν φύγω για την καραντίνα. Μας έχει μείνει σε εκκρεμότητα η τελευταία φάση της επίθεσης μας για να τελειώσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία. Όλα κύλησαν όπως έπρεπε και είμαι πολύ ευχαριστημένος και από την προετοιμασία στην Πορταριά.

Είχαμε δύσκολα, ανταγωνιστικά και απαιτητικά φιλικά, χωρίς η ομάδα να είναι έτοιμη σε κάποια από αυτά να ανταπεξέλθει αλλά ήταν καλύτερο να γίνει έτσι για να βγάλουμε τις αδυναμίες μας πιο γρήγορα. Τα παιδιά πρέπει πλέον να κρατήσουν τις φυσικές παραμέτρους στο βαθμό που τις αφήσαμε τότε. Δόξα τω θεώ ο γυμναστής μας, Νίκος Αθανασιάδης, δουλεύει πάρα πολύ κάθε μέρα τα παιδιά και τα προσέχει, όπως και ο Κώστας Γρηγοριάδης τους τερματοφύλακες. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να κρατηθούν οι φυσικές παράμετροι. Η τακτική καθοδήγηση θέλει δύο με τρεις εβδομάδες και ξαναμοντάρεται γρήγορα».

Για το πόσο πρέπει να διαρκέσει η νέα προετοιμασία, αν επιτραπούν οι προπονήσεις: «Το λογικό θα ήταν τρεις εβδομάδες στις οποίες θα δίναμε δύο-τρία φιλικά για την τακτική καθοδήγηση. Αν κάποιες ομάδες δεν έχουν δουλέψει σε μεγάλο βαθμό στις φυσικές παραμέτρους πρέπει να κάνουν παραπάνω χρόνο. Για μας αυτό που βλέπω μας λείπει μόνο η μπάλα. Αυτό θέλουμε αυτές τις δύο-τρεις εβδομάδες».

Για το πόσο έχουν επηρεαστεί οι ποδοσφαιριστές που έχουν να αγωνιστούν σε επίσημο ματς εδώ και 11 μήνες: «Σίγουρα είναι πολύ επηρεασμένοι και κανένας δεν μπορεί να το απαντήσει πριν τα επίσημα παιχνίδια. Εμείς θα δώσουμε και την τακτική καθοδήγηση αλλά δεν μπορείς να ξέρεις πόσο έχουν επηρεαστεί οι παίκτες. Υπάρχουν παίκτες που λειτουργούν σαν να μην έγινε ποτέ και άλλοι που είναι έξω από τα νερά τους. Αυτή είναι η δουλειά μας αυτό πρέπει να κάνουμε όταν ενωθούμε σε ομαδικές προπονήσεις».

Για τα έργα στον χώρο του ΟΣΕ: «Μόνο θετικά μπορώ να εκφραστώ σε αυτό, γιατί θα αποκτήσουμε μια σταθερά στο γήπεδο προπόνησης.  Πρέπει να έχουμε τη βάση μας και ευτυχώς οι διοικούντες τη δημιουργούν αυτή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Μια ομάδα τη χαρακτηρίζουν δύο πράγματα: Το γήπεδο και οι ακαδημίες. Οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές έρχονται και παρέρχονται. Μία ομάδα για να είναι δυνατή και αυτάρκης πρέπει να έχει ακαδημίες και καλές εγκαταστάσεις να προπονείται»

Για την αναδιάρθρωση: «Εάν πραγματικά πραγματοποιηθεί με τη μορφή, που έχει προβληθεί, θα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και συμφωνώ και με την ανακοίνωση της ΠΑΕ Νίκη Βόλου. Αν γίνει η αναδιάρθρωση -έτσι όπως τη λένε- και εφαρμοστεί θα είναι μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ενδεχομένως η τελευταία του ευκαιρία για να σωθεί από αυτό το τέλμα που έχει περιέλθει. Δεν μπορεί ομάδες με οικονομικά δεδομένα πολύ φτωχά να κατεβαίνουν στον στίβο και στο πρωτάθλημα να παίξουν, μην έχοντας τα βασικά εχέγγυα. Δεν μπορεί να μην εφαρμόζονται οι κανόνες και να αλλάζουν ή να χαλαρώνουν συνέχεια οι ποινές.

Αν μια ομάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, να μην υπάρχει. Όποια κι αν είναι. Δεν μπορεί ομάδες χωρίς αδειοδότηση και βασικά οικονομικά κριτήρια να συμμετέχουν, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Συμφωνώ και με τον Αλέξη Παπακωνσταντίνου που είπε πως στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι κανόνες. Μια αδειοδότηση σού απαγόρευε να συμμετάσχεις, μετά πήγε ποινή στους -6, μετά πήγε -3 και σε λίγο θα σου δίνουν και… τρεις βαθμούς αν δεν έχεις αδειοδότηση».

Για το αν η Νίκη θα μπορούσε να σταθεί επάξια σε μια ενοποιημένη Β’ Εθνική ή χρειάζονται προσθήκες: «Έχω κάνει αυτό το ερώτημα στον εαυτό μου βλέποντας τα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ 2. Είδα κομμάτια αγώνων και προσπαθούσα να φέρω την ομάδα μας αντιμέτωπες με αυτές. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να ήμασταν ανταγωνιστικοί. Δεν είδα κάποια ομάδα, την οποία δεν θα μπορούσαμε να κοντράρουμε ή από την οποία θα χάναμε 3-0.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε το ρόστερ μας. Ενδεχομένως να το επιμηκύνουμε αν γίνει πρωτάθλημα, για να έχουμε παραπάνω επιλογές σε περίπτωση που γίνουν μαζεμένοι αγώνες και έχουμε θέματα. Αν αρχίσει το πρωτάθλημα και έχεις αγώνες Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν θέματα λόγω της πολύμηνης εποχής. Φυσικά θα πρέπει να πλατειάσουμε το ρόστερ σ’ αυτή την περίπτωση  και γιατί όχι να το ενισχύσουμε το ερχόμενο καλοκαίρι. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Για το τι του έχει κάνει εντύπωση στη φετινή Σούπερ Λιγκ 2: «Η Σούπερ Λιγκ 2 αυτή τη στιγμή τείνει να αναλάβει το ενδιαφέρον, το οποίο έχασε λίγο πέρσι. Πέρσι ήταν μία απαξιωμένη κατηγορία, δεν πρόσφερε θέαμα, ίσως απαξιώθηκε από το φίλαθλο κοινό. Έχω την εντύπωση ότι οι μεταδόσεις της περσινής Φούτμπολ Λιγκ ήταν πιο ενδιαφέρουσες. Τώρα η Σούπερ Λιγκ 2 προσπαθεί να φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν παλαιότερα σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον.

Από άποψη ποδοσφαιρικού θεάματος δεν έχω δει κάτι ιδιαίτερο όσον αφορά τον ρυθμό. Είναι πολύ στατικός ο ρυθμός που παίζεται ποδόσφαιρο. Αυτό έχει να κάνει με την καθυστερημένη έναρξη και με το ότι οι παίκτες έχουν να αντιμετωπίσουν μαζεμένα παιχνίδια. Μέχρι να ξεκουραστούν από το ένα ματς, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο. Δεν βλέπω κάποια ομάδα να έχει τέμπο στο παιχνίδι της και να έχει η μπάλα λίγο πιο γρήγορη ροή σε ό,τι αφορά την εναλλαγή πασών και τα τρεξίματα. Είναι λίγο στατικά παιχνίδια και είναι κάτι που με «χαλάει». Γι’ αυτό δεν βλέπουμε και παραγωγή φάσεων. Δηλαδή μπορεί να φύγει ένα ημίχρονο και να έχει γίνει μία φάση όλη κι όλη. Πιθανότατα αυτό θα βελτιωθεί μέσα από τους αγώνες».

Για το αν θα διεξαχθεί φέτος η Φούτμπολ Λιγκ: «Έχω πάψει να ρωτάω κόσμο γι’ αυτό το θέμα, γιατί έχω ακούσει του κόσμου τα σενάρια, αλλά δεν πραγματοποιείται κανένα. Απλά περιμένω τις εξελίξεις. Εγώ είμαι με τη βαλίτσα έτοιμη ανά πάσα στιγμή που θα μπούμε σε ομαδικές προπονήσεις, να ανεβώ στον Βόλο, να πατήσω γήπεδο, να ξαναδώ τους παίκτες μου που μου έχουν λείψει και να αναλάβω ξανά τη δουλειά που αγαπώ. «Είμαι θηρίο στο κλουβί». Δεν ξέρω τι θα γίνει. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν «καίγονται» να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση. Υπάρχουν και άνθρωποι, όμως, που «καίγονται» να αρχίσουν οι αγώνες και περιμένουν πώς και τι. Απλά πρέπει να ανακοινώσουν κάποια πράγματα, γιατί κάθε Παρασκευή είμαστε στην αναμονή και μένουμε με τη λαχτάρα ανεκπλήρωτη».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις