Βενέτης, Παλτόγλου, Χατζηνικήτας και Μαρτσούκος: «Να ξεκαθαρίσει η αναδιάρθρωση και μετά να δούμε για έναρξη του πρωταθλήματος»

Έντεκα μήνες. Τόσο είναι το χρονικό διάστημα, που έχει περάσει από τότε που το πρωτάθλημα της Football League σταμάτησε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα πρωταθλήματα τόσο της Super League, όσο και της Super League 2 γίνονται κανονικά, όχι όμως και αυτό της τρίτης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας… Το SDNA επικοινώνησε με τους Πέτρο Μαρτσούκο (πρόεδρος Αστέρα Βλαχιώτη), Άρη Παλτόγλου (πρόεδρος Αιγάλεω), Μιχάλη Χατζηνικήτα (πρόεδρος Ιάλυσου) και Βασίλη Βενέτη (Α΄αντιπρόεδρος Νίκης Βόλου), οι οποίοι τοποθετήθηκαν για την μη έναρξη του πρωταθλήματος, το θέμα της αναδιάρθρωσης, το πως βιώνουν την κατάσταση οι παράγοντες και οι παίκτες, αλλά και για το μεγάλου πρόβλημα της Football League που δεν είναι άλλο από τα μηδαμινά έσοδα που έχουν οι ομάδες…

Για το γεγονός ότι δεν έχει αρχίσει το πρωτάθλημα της Football League

Πέτρος Μαρτσούκος: «Είναι απαράδεκτο. Απαράδεκτο την ώρα που  έχουν ξεκινήσει άλλες κατηγορίες και άλλα αθλήματα. Με αυτή την έννοια απαράδεκτο».

Άρης Παλτόγλου: «Είναι θέμα λοιμωξιολόγων τίποτα άλλο. Πρώτα είναι η υγεία και μετά όλα τα άλλα».

Μιχάλης Χατζηνικήτας: «Το ότι δεν έχει αρχίσει το πρωτάθλημα της Football League είναι τραγικό. Από την στιγμή που ξεκίνησε η Super League 2 έπρεπε να έχει ξεκινήσει και η Football League. Από την στιγμή δηλαδή, που το υγειονομικό πρωτόκολλο το υπέγραψαν όλες οι ομάδες και είναι το ίδιο πρωτόκολλο έπρεπε η πολιτεία να ξεκινήσει και την Football League».

Βασίλης Βενέτης: «Το πρόβλημα δεν είναι ο κορωνοϊός. Νομίζω η Football League έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Απλώς ο κορωνοϊός κατά κάποιο τρόπο κάλυπτε όλες τις αδυναμίες και όλα τα κακώς κείμενα. Ποτέ δεν έχει ξεκινήσει στην ώρα του. Το πρωτάθλημα της Super League 2 ούτως η άλλως, δεν έχει ξεκινήσει ποτέ στην ώρα του. Σε όλα αυτά σίγουρα προστέθηκε και η πανδημία. Είναι ένας παράγοντας αυτός, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα προβλήματα, όπως το τηλεοπτικό, το θέμα των αδειοδοτήσεων. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν όλες οι ομάδες πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Είναι αρκετά τα προβλήματα της κατηγορίας. Με αυτό που έγινε έγιναν περισσότερες οι ομάδες 20. Έγιναν 2 όμιλοι, κάθε χρόνο αλλάζει…».

Για το αν πρέπει να αρχίσει άμεσα το πρωτάθλημα

Α.Π.: «Είναι θέμα λοιμωξιολόγων. Αυτοί ξέρουν καλύτερα αν θα πρέπει να ανοίξει κι άλλο ο αθλητισμός ή όχι. Υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Πριν λίγο διάστημα μπήκε το θέμα αναδιάρθρωσης. Πρέπει να μάθουμε τι γίνεται. Να παίξουμε. Πρέπει να έχουμε και ένα κίνητρο, γιατί να παίξουμε ας πούμε».

Μ.Χ.: «Εκεί που έχουμε φτάσει και καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα, πάνω απ΄όλα έχει να κάνει με την υγεία του κόσμου. Δεν ξέρω αν ημερομηνιακά μπορεί να αρχίσει και να τελειώσει. Δεν αρκεί να ξεκινήσουν οι ομάδες τις προπονήσεις. Μπορεί να δοθεί το πράσινο φως να ξεκινήσουν οι προπονήσεις, να πληρώσουν οι ομάδες τα μοριακά τεστ και σε 3 εβδομάδες να έχουν πάλι ολικό lockdown. Πιστεύω ότι ο χρόνος για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα έχει περάσει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσει με τα κρούσματα και την κατάσταση όλη αυτή που διαβάζουμε καθημερινά. Για μεταλλάξεις του ιού, για κρούσματα, για κόκκινες περιοχές όπως είναι η Αττική. Πως θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όταν πάμε για ένα τρίτο lockdown. Βάσει βέβαια με αυτά που λένε οι επιστήμονες».

Β.Ν.: «Αυτό κανείς δεν το ξέρει έχουν δοθεί κατ επανάληψη ημερομηνίες. Άμεσα θεωρώ δύσκολο. Οι παίκτες έχουν να παίξουν κοντά στους 11 μήνες. Θα χρειαστούν σίγουρα χρόνο προετοιμασίας.  Δηλαδή αν στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που φημολογείται την Παρασκευή δοθεί το ΟΚ, οι παίκτες απ΄όσο ξέρω θέλουν 20 μέρες με 1 μήνα προετοιμασία. Έχουν μία αποχή 11 μηνών. Το βλέπω δύσκολο».

Για το αν αποτελεί «αδικία» το γεγονός ότι η Super League και η Super League 2 παίζουν και δεν παίζει η Football League

Π.Μ.: «Για αυτό είπα ότι είναι απαράδεκτο να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, η Football League, ενώ έχουν ξεκινήσει η Super League 1  και η Super League 2 και άλλα αθλήματα, τα οποία είναι ερασιτεχνικά. Όχι στο ποδόσφαιρο εννοώ για μπάσκετ, χάντμπολ και τέτοια».

Α.Π.: «Σίγουρα είναι αδικία. Αλλά και η Super League άρχισε πολύ πιο μετά. Η Super League  2 άρχισε πολύ πιο μετά. Τα πρωταθλήματα ξεκινάνε τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο. Τώρα έχει μπει Φεβρουάριος. Είναι λίγο μπέρδεμα η κατάσταση. Στον αέρα είμαστε».

Μ.Χ.: «Είναι μεγάλη αδικία. Ξαναλέω η Super League 2 με την Football League είναι ουσιαστικά μία λίγκα και έχουμε υπογράψει τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα με την Super League 2. Δεν διαφέρουμε σε κάτι. Παρόλο δηλαδή που τα έσοδα είναι εντελώς διαφορετικά, τα έξοδα παρέμειναν τα ίδια. Αυτό είναι που σχολιάζου όλοι. Γιατί δηλαδή η Super League 2 να παίζει κι εμείς, να μην παίζουμε από την στιγμή που το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι το ίδιο».

Β.Ν.: «Αδικία. Σίγουρα πρέπει να παίζεται ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε κιόλας όλες τις παραμέτρους, τις συνθήκες αυτές που είπα πριν. Ξεκινάμε να παίξουμε ένα πρωτάθλημα. Έχουμε ένα τηλεοπτικό 20.000 ευρώ και τα έξοδα που έχουν οι ομάδες είναι μίνιμουμ 300-400.000. Δεν έχει λυθεί το ασφαλιστικό των παικτών. Δεν έχουν λυθεί όλα αυτά. H Football League έχει πολύ μεγάλη διαφορά από την Super League 2. Αδικία θεωρώ ότι δεν είναι το γεγονός, ότι δεν παίζει αυτή τη στιγμή. Αδικία είναι το γεγονός, ότι ενώ είναι 2 κατηγορίες πολύ κοντά σε μπάτζετ, η Super League 2 έχει ένα τηλεοπτικό επταπλάσιο – οκταπλάσιο από αυτό της Football League. Ενώ οι ομάδες παίρνουν κατά μέσο όρο 200-250.000, κάθε ομάδα της Super League 2, η Football League παίρνει στις 25.000. Δέκα φορές επάνω».

Για την οικονομική κατάσταση, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις ομάδες, λόγω της μη έναρξης του πρωταθλήματος

Π.Μ.: «Αυτό είναι ένα πλήγμα για τις ομάδες. Διότι δεν έχουμε καθόλου έσοδα και έχουμε μόνο έξοδα. Γιατί όσο και να έχουν μπει οι ποδοσφαιριστές σε αναστολή υπάρχουν πάγια έξοδα στην ομάδα που τρέχουν».

Α.Π.: «Ότι δεν έχει αρχίσει το πρωτάθλημα, δεν υπάρχει καμία δυσκολία, σε καμία ομάδα. Πουθενά. Αυτά είναι εικασίες, γιατί εμείς δεν έχουμε έσοδα σαν κατηγορία. Δεν υπάρχει καμία δυσκολία κάπου. Δηλαδή αυτά είναι μόνο, για να είχαμε να λέγαμε. Άμα είχαμε τώρα 200 -300.000 ευρώ έσοδα, θα έλεγα ναι ζοριζόμαστε. Δεν έχουμε… Μόνο έξοδα έχουμε έτσι όπως την έχουν φτιάξει αυτή την κατηγορία. Οι παίκτες είναι πληρωμένοι από τις αναστολές, το προσωπικό από το κράτος. Ούτως η άλλως, τα υπόλοιπα θα τους τα δώσουμε εμείς… Δεν υπάρχει κανένα ζόρι… Μην τρελαθούμε».

Μ.Χ.: «Εμείς σαν Football League, δεν έχουμε έσοδα από πουθενά σε σχέση με την Super League 2.Το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι πάρα πολύ μικρό, ενώ τα έξοδα πάρα πολύ μεγάλα. Δεν έχουμε διαρκείας, δεν έχουμε κόσμο στο γήπεδο. Δεν έχουμε χορηγίες από πουθενά. Αυτή η κατηγορία είναι μόνο έξοδα… όσο αφορά τους παράγοντες».

Β.Ν.: «Αυτές ήταν δεδομένες από πριν. Μάλιστα έτσι όπως έχει γίνει ο κορωνοϊός, η πανδημία δεν θα έχουμε και θεατές φέτος. Δεν υπάρχει περίπτωση θεατών. Χορηγοί δεν υπάρχουν γιατί ο κόσμος, δεν υπάρχει στο γήπεδο. Σε όλες τις ομάδες υπάρχει μία γενικότερη δυσκολία, με όλο αυτό που περνάμε. Το μόνο έσοδο είναι το τηλεοπτικό, που δεν είναι και συγκεκριμένο. Πέρυσι χάσαμε λεφτά από το τηλεοπτικό και ένα φημολογούμενο ποσοστό από το στοίχημα, το οποίο πάλι και αυτό δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Οπότε όλες οι ομάδες της κατηγορίας αυτής έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα… Θα έχουμε και τα πρωτόκολλα. Θα έχουμε δηλαδή ένα μηνιαίο, μάλλον εβδομαδιαίο να πω με δύο τεστ την εβδομάδα, ένα πρωτόκολλο, το οποίο θα είναι για 30 άτομα και βάλε 60-70 ευρώ που έχει το κάθε τεστ, πόσο θα επιβαρύνουν τις ομάδες».

Για το πως βλέπει ο ίδιος την κατάσταση

Π.Μ.: «Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ο κύριος Αυγενάκης θα πάρει μία απόφαση και θα κάνει μία αναδιάρθρωση με δύο ομίλους στην Super League 2. Βόρειο και Νότιο όμιλο, με τα κριτήρια αυτά που έχει πει τα οικονομικά και ότι θα ξεκινήσει άμεσα η Football League».

Α.Π.: «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και δυστυχώς φαίνεται ότι χειροτερεύει. Έχει χτυπηθεί όλος ο κόσμος».

Μ.Χ.: «Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, όσο αφορά δηλαδή το αν θα ξεκινήσει ή δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Σαν παράγοντας και νησί που είμαι καλύτερα να μην ξεκινήσει γιατί εγώ σαν νησί, δεν μπορώ να παίζω Τετάρτη-Κυριακή. Δεν μπορώ να είμαι 4 φορές την εβδομάδα, μέσα στα καράβια και τα αεροπλάνα. Δεν μπορεί να αντέξει η ομάδα, όλη αυτή την ταλαιπωρία και όλες οι νησιωτικές ομάδες. Τώρα όσο αφορά τους ποδοσφαιριστές είναι άδικο γιατί έχουν οικογένειες και θα ήταν καλό η κυβέρνηση, να κρατήσει την αναστολή για όλες αυτές τις οικογένειες, τουλάχιστον μέχρι την λήξη των συμβολαίων τους. Εφόσον δε ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Εάν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι παράγοντες. Αλλά έτσι κι αλλιώς είμαστε χαμένοι, γιατί ήδη έχουμε ξοδέψει λεφτά, ήδη έχουμε δώσει προκαταβολές, ήδη έχουμε πληρώσει τα παράβολα, τα πάντα όσον αφορά μία επαγγελματική ομάδα, για την έναρξη του πρωταθλήματος».

Β.Ν.: «Δύσκολη η κατάσταση. Εκείνο που μπορώ να τονίσω είναι ότι έχει βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, από τον κύριο Αυγενάκη, που νομίζω ότι θέτει κάποιες βάσεις και κάποιους κανόνες, οι οποίοι είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουν την κατηγορία. Νομίζω ότι πάει να εξορθολογήσει και να βάλει κάποιες βάσεις, που θα κάνουν τις ομάδες, πιο υγιείς. Θα διεξαχθεί ένα πρωτάθλημα καλύτερο».

Για την κατάργηση της Football League αλλά και την αναδιάρθρωση

Π.Μ.: «Εμείς το καλοκαίρι θέλαμε την αναδιάρθρωση και λέγαμε αυτά που λέει ο υπουργός τώρα, τα λέγαμε το καλοκαίρι. Αν είχε πάρει την απόφαση ο υπουργός το καλοκαίρι και είχε προχωρήσει την αναδιάρθρωση, τώρα θα είχαν ξεκινήσει τα πρωταθλήματα και θα ήταν όλα μια χαρά».

Α.Π.: «Το πιο δίκαιο ήταν αυτό. Εμείς πριν από 2 χρόνια ανεβήκαμε με 17 βαθμούς διαφορά και πέσαμε πάνω στο έκτρωμα Βασιλειάδη. Παίξαμε πάλι στην τρίτη κατηγορία. Ήταν ότι πιο δίκαιο υπήρχε που θα μπορούσε να γίνει. Μία Β΄Εθνική με οικονομικά κριτήρια κτλ. όπως πάει να την κάνει ο Αυγενάκης».

Μ.Χ.: «Όσον αφορά την αναδιάρθρωση είναι αυτό, που ζητούσαμε όλες οι ομάδες της Football League, πριν από το καλοκαίρι. Είμαι υπέρ της αναδιάρθρωσης, υπέρ της κατάργησης της Football League, αλλά θα πρέπει η τοποθέτηση του υπουργού να είναι πιο ξεκάθαρη, για να ξέρουν οι ομάδες ακριβώς. Τα κριτήρια που είπε είναι μόνο αυτά, που πρέπει να δώσουν οι παράγοντες. Αυτά που θα πάρουν οι παράγοντες ποια θα είναι; Θα έχει έσοδα, θα υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο; Τι θα δώσουν οι στοιχηματικές εταιρίες. Οι παράγοντες περιμένουν να ακούσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση. Τα 100.000 εγγυητική και τα 250 οκ. Τι θα εισπράξουμε; Από που θα εισπράξουμε. Συμφωνούμε όλοι για την αναδιάρθρωση, αλλά βέβαια θα πρέπει να ξέρουμε ποιο θα είναι το μοντέλο της αναδιάρθρωσης. Δύο όμιλοι πόσων ομάδων; Έσοδα; Θα έχει τηλεοπτικό; Τι έσοδα από τις στοιχηματικές. Δηλαδή καλό είναι να ξέρουν οι πρόεδροι και όσοι είναι να συμμετέχουν το τι έχουν να δίνουν και να παίρνουν. Αν σου ζητάει μόνο να δίνεις, οι περισσότερες ομάδες μπορεί να μην κατέβουν…».

Β.Ν.: «Είμαστε σε πρώιμο στάδιο. Σίγουρα καταργείται η Football League, αλλά δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή με πόσες ομάδες θα διεξαχθεί το επόμενο πρωτάθλημα. Είχαμε μία προκήρυξη, η οποία προέβλεπε ότι θα ανέβαινα 2 ομάδες και θα έπεφταν 2 από τον κάθε όμιλο. Δηλαδή από την κατηγορία θα ανέβαιναν 4 και θα έπεφταν 4. Αν αυτή τη στιγμή διεξαχθεί πρωτάθλημα πρέπει να γίνει καινούργια προκήρυξη. Δεν μπορούμε να μπούμε σε ένα πρωτάθλημα, το οποίο δεν θα ξέρουμε πόσες ομάδες ανεβαίνουν ή πόσες πέφτουν. Θεωρώ ότι έπρεπε να είχε καταργηθεί από πέρυσι η Football League. Είναι ένα πρωτάθλημα το οποίο δεν απέδωσε για αυτά που είχε κάποιος στο μυαλό του και το σχεδίασε. Νομίζω ήταν ένα αποτυχημένο μοντέλο, που σε 2 χρόνια κατέρρευσε».

Για το αν η κατάργηση της Football League είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει πιο πριν

Π.Μ.: «Έπρεπε να είχε γίνει το καλοκαίρι, που φωνάζαμε εμείς. Και απ΄ότι βλέπετε δεν φωνάζαμε αδίκως, σωστά φωνάζαμε αφού τώρα ο υπουργός είπε ότι θα κάνει αναδιάρθρωση με τα οικονομικά κριτήρια».

Α.Π.: «Δεν θα έπρεπε να  υπάρχουν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες ποτέ. Ποτέ. Μπαίνει κάποιος άνθρωπος στο ποδόσφαιρο και παίρνει μια ομάδα ιστορική,  όπως είναι ο Εθνικός, ο Φωστήρας κ.α… Από την Γ΄ για να φτάσεις στην Α΄Εθνική πρέπει να περάσεις τέσσερις κατηγορίες… Πλέον οι εποχές είναι δύσκολες. Η Football League είναι μία κατηγορία, που έχει τα έξοδα της Super League 2 και έσοδα μηδαμινά… Στο οικονομικό κομμάτι είμαστε κερδισμένοι όχι ψυχικά και ηθικά. Είναι κάποια λεφτά από το στοίχημα, τα οποία δεν ξέρουμε πόσα θα είναι και αν θα τα πάρουμε και πότε είναι. Τα λεφτά της ΕΡΤ είναι μηδαμινά, καθώς είναι 25 χιλιάρικα καθαρά. Δεν έχουμε έσοδα άλλα. Κόσμο δεν έχουμε. Χορηγούς δεν έχουμε. Από που θα βγει; Μόνο από τον πρόεδρο, από τίποτα άλλο».

Μ.Χ.: «Σίγουρα η κατάργηση θα έπρεπε να έχει γίνει από το καλοκαίρι. Μία αναδιάρθρωση γίνεται συνήθως πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Δηλαδή τώρα ένα πρωτάθλημα  της Super League 2, που έχει ξεκινήσει και ανακοινώνεται μία αναδιάρθρωση ότι δεν θα πέσει κανένας ουσιαστικά από αυτούς, τι πρωτάθλημα θα γίνει; Ή εμείς αν ξεκινήσουμε και ξέρουμε ότι θα παίζουν δηλαδή 20 ομάδες, για να πέσουν 2 και 2 και όλοι οι άλλοι θα είναι στην ίδια κατηγορία είναι άνευ σημασίας. Δεν υπάρχει λόγος δηλαδή, να παίξουμε από την στιγμή που γίνεται μια αναδιάρθρωση μέσα περιόδου».

Β.Ν.: «Σαφώς. Είναι μία κατηγορία που εν τοις πράγμασι δηλαδή αυτοακυρώθηκε. Δημιούργησε μεγάλες ανισότητες. Είπα και προηγουμένως έχει πολύ χαμηλά έσοδα και διογκωμένα έξοδα. Οδηγεί τις διοικήσεις των ομάδων σε οικονομική κατάρρευση. Πρέπει να χρηματοδοτούν οι πρόεδροι ή όσοι ασχολούνται με σημαντικά ποσά».

Για το αν η κατάσταση αυτή έχει κουράσει τους παράγοντες και τους παίκτες

Π.Μ.: «Εμάς τους παράγοντες μας έχει κουράσει αλλά όχι τόσο πολύ, όσο έχει κουράσει ψυχολογικά τους παίκτες και τους προπονητές, γιατί είναι σε μια αβεβαιότητα τα παιδιά πότε ξεκινάμε να δούμε, να δούμε. Όλο στο θα, στο θα και στο περίμενε».

Α.Π.: «Σίγουρα έχει κουράσει. Και τους παίκτες και τους παράγοντες. Όλους. Αλλά και τι να κάνουμε δεν είμαστε οι μόνοι, όλος ο κόσμος είναι. Όλος ο κόσμος είναι. Όλος ο πλανήτης τραβάει αυτό το Γολγοθά, δεν είναι μόνο οι παίκτες και οι παράγοντες. Ας ελπίσουμε να τελειώσει. Του χρόνου να έχουμε μία κανονική πορεία, μία κανονικότητα».

Μ.Χ.: «Δεν υπάρχει ψυχολογία από κανέναν παράγοντα. Έχουμε κουραστεί από το καλοκαίρι ουσιαστικά οι περισσότερες ομάδες της Football League της περυσινής χρονιάς, οι περισσότεροι ήταν πρωταθλητές. Έπρεπε να παίζουν ήδη Super League 2. Με το έκτρωμα Βασιλειάδη, δεν ανεβήκαμε ποτέ . Παίξαμε ξαφνικά σε μία καινούργια κατηγορία την Football League. Τελείωσε αυτή η χρονιά, ουσιαστικά λόγω πανδημίας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Πήραμε πολλές υποσχέσεις από την πολιτεία, ότι θα γίνει αναδιάρθρωση και θα καταργηθεί η Football League και όλο αυτό που επιχείρησε δεν άρεσε σε κανέναν ούτε στη Νέα Δημοκρατία. Δεν το έκανε. Ξανά πάλι μπήκαμε στην διαδικασία, να συμμετέχουμε σε ένα πρωτάθλημα, το οποίο δεν είχαμε έσοδα, δεν ξεκίνησε ποτέ. Δώσαμε προκαταβολές. Κάναμε συμβόλαια και τώρα ξαφνικά ξανακούμε πάλι για αναδιάρθρωση, χωρίς να ξέρουμε που θα παίζουμε και που ανήκουμε. Όλο αυτό έχει ξενερώσει τους παράγοντες. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει προγραμματισμός. Σίγουρα έχει κουράσει και τους ποδοσφαιριστές, το να περιμένουν να ζήσουν τις οικογένειες τους και να μην ξεκινάει η δουλειά τους ουσιαστικά».

Β.Ν.: «Είναι κακό για όλους. Αυτή η αβεβαιότητα είναι ότι το χειρότερο. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις και έχω πει κατ επανάληψη, ότι μια ομάδα μπορεί να είναι υγιής, όταν μπορεί να κάνει έναν σωστό προγραμματισμό. Ξέρει συγκεκριμένα τα έσοδα της. Ξέρει τις ημερομηνίες που θα αρχίσει. Υπάρχει ένας προγραμματισμός. Όταν δεν υπάρχει προγραμματισμός και λειτουργείς με φημολογίες, δεν υπάρχουν ημερομηνίες, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα έσοδα δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Όπως αντίστοιχα και ο ποδοσφαιριστής. Όταν δεν ξέρει πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα του είναι στον αέρα και αυτός. Σίγουρα είναι ότι χειρότερο, για όλους όσους ασχολούνται».

Για το πότε βλέπει να ξεκινάει το πρωτάθλημα

Π.Μ.: «Εγώ πιστεύω τέλος του μήνα, γιατί δεν έχουμε κι άλλα χρονικά περιθώρια».

Α.Π.: «Δεν ξέρω. Όλα εξαρτώνται από τους λοιμωξιολόγους. Δεν ξέρω, γιατί πάνω που λέμε ξεκινάμε… ξεφεύγει πάλι η κατάσταση. Αλλά όταν ξεκινήσουμε πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Να μην ξαναγίνει αυτό. Τι θα παίζουμε; Θα παίζουμε φιλικά. Πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Γιατί να παίξουμε; Για να ανέβουμε, για να πέσουμε. Είναι όλα στον αέρα. Από την στιγμή που βγήκε η αναδιάρθρωση, όλοι λέγαμε να παίξουμε, να παίξουμε, να παίξουμε. Δυσβάσταχτα τα έξοδα κτλ. το ξέραμε είναι και τα τεστ τα μοριακά πάνω, αλλά από τη στιγμή που βγήκε το χαρτί της αναδιάρθρωσης, όλοι είμαστε με ένα ερωτηματικό. Να παίξουμε, αλλά γιατί να παίξουμε; Ποιος ο λόγος; Θα πέσουμε, θα ανέβουμε; Πόσοι πέφτουν, πόσοι ανεβαίνουν. Να παίξουμε μόνο για να παίξουμε… Δηλαδή πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο όταν ξεκινήσεις να παίζεις».

Μ.Χ.: «Καταρχήν για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, οι ομάδες από την ημέρα που θα ξεκινήσουν προπονήσεις θέλουν τουλάχιστον 40 μέρες, να κάνουν προετοιμασία, για να επανέλθουν. Εάν το πρωτάθλημα, δεν ξεκινήσει μέχρι τις 10 Μαρτίου, μετά δεν μπορεί να ξεκινήσει. Το πρωτάθλημα, όχι οι προπονήσεις».

Β.Ν.: «Αυτό είναι άμεσα εξαρτώμενο από την πανδημία. Δεν μπορώ να το προβλέψω αυτό. Οι λοιμωξιολόγοι ίσως ξέρουν καλύτερα από εμάς. Δεν μπορώ να δώσω ημερομηνία. Πάντως τα περιθώρια για εμένα έχουν τελειώσει. Δεν βλέπω πως θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ένα πρωτάθλημα, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Για το αν το πρωτάθλημα μπορεί να ξεκινήσει με το ίδιο πρωτόκολλο, που άρχισαν η Super League και η Super League 2

Π.Μ.: «Για αυτό έχουμε δεσμευτεί. Εμείς δεν ζητάμε κάτι διαφορετικό. Για αυτό λέω ότι είναι παράλογο, ότι δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη εμείς. Εμείς ότι θέλει η Super League 1 και η Super League 2, αυτά ακριβώς έχουμε υπογράψει κι εμείς τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Α.Π.: «Το ίδιο είναι το πρωτόκολλο, δεν έχει καμία διαφορά. Απλώς οι από πάνω κατηγορίες έχουν κάποια έσοδα. Εμείς δεν έχουμε τίποτα από έσοδα. Απλώς τα βάζει ο χρηματοδότης τα λεφτά»

Μ.Χ.: «Αυτό το έχουμε υπογράψει. Το έχουμε υπογράψει έχουμε  πάρει την ευθύνη των εξόδων πάνω μας, μόνο και μόνο επειδή θέλουμε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Δηλαδή με την υπογραφή του πρωτοκόλλου υγειονομικά, οι ομάδες έδειξαν ότι θέλουν να παίξουν. Άσχετα που τώρα περνάνε οι  μέρες και μπορεί και με την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης, αν έχουν ξενερώσει ή αν προβληματίζονται».

Β.Ν.: «Ένα ερωτηματικό είναι κι αυτό. Το πρωτάθλημα μας έχει ομάδες με 30.000 μετοχικό κεφάλαιο, που σημαίνει ότι αν αθροίσουμε τα τεστ που πρέπει να γίνουν ξεπερνούν αυτό το μετοχικό κεφάλαιο και την στιγμή που δεν υπάρχουν έσοδα. Δεν είναι κάποια κατηγορία, η οποία θα στοχεύει σε έσοδα από φιλάθλους. Έτσι όπως έγινε η κατάσταση, δεν έχει έσοδα η κατηγορία. Έχει ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό από την ΕΡΤ, που είναι το μοναδικό έσοδο. Οπότε για πιο υγειονομικό πρωτόκολλο μιλάμε και πως είναι δυνατόν, να τηρηθεί αυτό το πρωτόκολλο».

Για το αίτημα του ΠΣΑΠ στην διοργανώτρια αρχή για προσφυγή στο ΣτΕ

Π.Μ.: «Αυτό νομίζω ότι δεν έχει καμία βάση. Με ποια αιτιολογία θα προσφύγουμε στο ΣτΕ. Όλη η Ελλάδα θα πήγαινε στο ΣτΕ, όλες οι επιχειρήσεις που είναι κλεισμένες. Θα πρέπει να πηγαίνουν στο ΣτΕ. Εγώ δεν νομίζω ότι υφίσταται κάτι τέτοιο, ότι είναι σωστό».

Α.Π.: «Δεν μιλάμε εμείς και μιλάει ο ΠΣΑΠ. Δεν ξέρω. Με τον ΠΣΑΠ δεν θέλω να ασχοληθώ. Τα βλέπω πιο τραβηγμένα, όλα αυτά που κάνει. Ο ΠΣΑΠ είμαι εγώ για τους ποδοσφαιριστές μου. Ο ΠΣΑΠ είναι οι σωστοί πρόεδροι, δεν είναι το επιτελείο του».

Μ.Χ.: «Όσον αφορά τον ΚΑΠ, εγώ προσωπικά σαν πρόεδρος του Ιάλυσου θέλω να πω στον πρόεδρο και στα παιδιά που ασχολούνται από εκεί ότι ο ΠΣΑΠ το πρώτο πράγμα, που πρέπει να κάνει επειδή πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, θα πρέπει να μην παίξουν οι παίκτες της Super League 1 και της Super League 2. Δεν γίνεται να ξεχωρίζονται η Super League 1, η Super League 2 και η Football League. Μιλάμε για ΠΣΑΠ. Για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και όλοι είναι το ίδιο. Ποια είναι η αλληλεγγύη μεταξύ τους. Όλα τα υπόλοιπα τα βλέπω να μην δίνει σημασία κανένας. Το μεγαλύτερο μέτρο πίεσης είναι μεταξύ τους οι ποδοσφαιριστές, να στηρίξουν τους συναδέλφους τους. Από εκεί και πέρα, το τι γράφουνε και τι λένε… και τις δηλώσεις που κάνουν είναι άνευ σημασίας για εμένα».

Β.Ν.: «Το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει όπου θέλει και όπου θεωρεί δίκαιο. Νομίζω ο ΠΣΑΠ πρέπει να δει πιο σφαιρικά το θέμα και να διασφαλίσει περισσότερο τις συνθήκες και την υγεία του ποδοσφαίρου. Να εξασφαλίσει οι παίκτες να βρουν ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο θα είναι σίγουρο, ότι θα αμείβονται σίγουρα και θα έχουν την ασφάλιση τους και αυτό μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μία οργανωμένη γενικότερη προσπάθεια. Πρέπει και ο ΠΣΑΠ να πάει στην κατεύθυνση της εξυγίανσης του ποδοσφαίρου και να το δει σε πιο μακροπρόθεσμο χρόνο, παρά να το κοιτάει ευκαιριακά ή σε μικρό ορίζοντα. Είναι προτιμότερο κι αυτός να ζητήσει να μπει στην κατεύθυνση εξυγίανσης, όλου του χώρου».

Για το αν όταν αρχίσει το πρωτάθλημα, θα πρέπει να γίνουν ή όχι τα play-off και τα play-out

Π.Μ.: «Δεν προλαβαίνουμε . Είναι σίγουρο ότι δεν προλαβαίνουμε για play-off και play-out. Οριακά αν μας απαντήσουν άμεσα για προπονήσεις μπορούμε να καλύψουμε το πρωτάθλημα. Οριακά. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρονικά».

Α.Π.: «Εδώ δεν προλαβαίνουμε να παίξουμε έτσι όπως έχει γίνει με τις ημερομηνίες».

Μ.Χ: «Δεν υπάρχουν play-off και play-out. Εδώ δεν μας παίρνουν οι ημερομηνίες να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα. Το play-off και το play-out, δεν το συζητάω καθόλου. Δεν βγαίνει…».

Β.Ν.: «Αυτό προβλέπεται από την προκήρυξη. Αν πάμε σε κάτι άλλο πρέπει να αλλάξει η προκήρυξη. Σαφώς αν είναι σημαντικό ένα πρωτάθλημα, γιατί εδώ αν πέσουν ομάδες τώρα με την  κατάργηση της Football League παύουν να είναι ΠΑΕ. Είναι πολύ σημαντικό δηλαδή κάποιες ομάδες μέσα 2-3 μήνες που πάει να διεξαχθεί το πρωτάθλημα, να σταματήσουν να είναι ανώνυμες εταιρίες. Είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να μπουν πρώτα οι κανόνες, να πει η διοργανώτρια πως θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα και μετά να ξεκινήσει. Πρέπει να γίνει καθ ολοκληρία το πρωτάθλημα».

Για το ποσοστό που είναι να πάρουν οι ομάδες από το στοίχημα

Π.Μ.: «Δεν μας έχει πει κανείς τίποτα ακόμα. Για αυτό λέω ότι είμαστε σε μία αβεβαιότητα. Ειδικά τώρα, που είπε ο υπουργός για την αναδιάρθρωση είμαστε σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Γιατί δεν ξεκαθαρίζει κανένας τα πράγματα πως θα γίνουν, τι θα γίνουν και πότε θα γίνουν».

Α.Π.: «Έτσι έχουν πει. Έχουν πει, έχει ψηφιστεί αλλά είναι ακόμα ανοικτό το θέμα. Αν ήταν να πάρουν θα έπαιρναν και οι από πάνω… Στον αέρα είναι δεν ξέρουμε τίποτα…».

Μ.Χ.: «Αυτό ήταν μία απόφαση, την οποία οι ομάδες την κυνηγούσαν χρόνια. Είναι φυσιολογικό και καλό, γιατί θα υπάρξουν έσοδα. Έπρεπε να γίνει γιατί δεν μπορεί οι στοιχηματικές να χρησιμοποιούν το όνομα και το σήμα της κάθε ομάδας και να εισπράττουν χωρίς, οι ομάδες να έχουν κάποιες απολαβές, από όλη αυτή την κατάσταση. Το θεωρώ πάρα πολύ σωστό και πάρα πολύ σωστή η κίνηση της πολιτείας, ώστε να υπάρχουν έσοδα, από την στιγμή που έχουν μειωθεί τα έσοδα από άλλες καταστάσεις. Θα βοηθηθούν πάρα πολύ οι ομάδες, από τα έσοδα αυτά».

Β.Ν.: «Σωστό είναι αυτό αλλά δεν μας έχουν πει ακόμα το νούμερο. Με το που ακούστηκε ότι θα παίρνουν ποσοστό κάποιες ομάδες νομίζω μπήκαν και άλλα αθλήματα, όσοι είναι στο κουπόνι. Δικαίως όσοι συμμετέχουν σε ένα κουπόνι στοιχήματος, σίγουρα έχουν κάποια δικαιώματα. Αλλά κανένας δεν ξέρει ποιο είναι το ποσό αυτό. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Λέμε παίρνουμε χρήματα από το στοίχημα, πόσα είναι αυτά τα χρήματα».

* Οι συνεντεύξεις δόθηκαν στον Άκη Παπαβλασόπουλο

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις