Το σχέδιο του νέου Τσάμπιονς Λιγκ που ετοιμάζει η ΟΥΕΦΑ

Ένα Champions League με 36 ομάδες που θα συμμετέχουν στην φάση των ομίλων προετοιμάζει η UEFA.

Η νέα μορφή όπως διέρρευσε μετά την σημερινή συνάντηση των ομάδων του αγγλικού πρωταθλήματος και δημοσιεύει η ιστοσελίδα «The Athletic» θα δίνει τη δυνατότητα σε τέσσερις ομάδες που μπορεί να μην έχουν προκριθεί μέσω των θέσεων των χωρών τους στην διοργάνωση να είναι στο Champions League εφόσον έχουν ήδη όμως εξασφαλίσει τουλάχιστον τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις καταλαμβάνοντας μία από τις πρώτες επτά θέσεις της βαθμολογίας, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία.

Είναι η απάντηση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στα σχέδια περί δημιουργίας ευρωπαϊκής Super League που κινούν η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα.

Η πρόταση της UEFA περιλαμβάνει αντικατάσταση της φάσης των ομίλων με 10 παιχνίδια για κάθε ομάδα απέναντι σε διαφορετικούς αντιπάλους από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, πέντε εντός έδρας και πέντε εκτός τα οποία θα αυξήσουν και κατά πολύ τα έσοδα της διοργάνωσης με αποτέλεσμα οι ομάδες να μπορούν να πάρουν σχεδόν τα διπλά χρήματα απ’ ό,τι τώρα.

Στη συνέχεια και αφού θα υπάρχει βαθμολογία, στην φάση των νοκ-άουτ θα περνούν οι πρώτοι 16, με τα παιχνίδια να διεξάγονται με αβαντάζ έδρας για τους οκτώ πρώτους και αναμετρήσεις που θα προκύπτουν με τον 16ο της βαθμολογίας να αντιμετωπίζει τον πρώτο τον 15ο να αντιμετωπίζει τον δεύτερο κτλ.

Θα υπάρχει δυνατότητα για τέσσερις ομάδες που δεν έχουν προκριθεί. αλλά έχουν υψηλό Ranking στη βαθμολογία της UEFA να μπορούν να μετέχουν, εάν όμως έχουν ήδη εξασφαλίσει ευρωπαϊκή συμμετοχή μέσω πρωταθλήματος.

Για παράδειγμα στη φετινή σεζόν η Τότεναμ δεν θα έπαιζε στο Europa League, αλλά στο Champions League με βάση την βαθμολογία της.

Αναμένεται αύριο η τοποθέτηση και από τις ευρωπαϊκές λίγκες πάνω στο θέμα όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την συμμετοχή ομάδων λόγω προϊστορίας και όχι αγωνιστικής επιτυχίας, ωστόσο γενικώς θεωρείται βέβαιο πως θα καμφθούν οι οποίες αντιρρήσεις διότι με αυτόν τον τρόπο η UEFA εξασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να φτιαχτεί κάτι διαφορετικό, το οποίο θα προκαλούσε αναταραχές σε ολόκληρο το ποδοσφαιρικό περιβάλλον.

Είναι βέβαιο πως κάτι παρόμοιο δεν θα είναι ό,τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, ούτε πιθανώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ που είναι πίσω από τις συζητήσεις για την δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League με εγγυημένα 320 εκατομμύρια για κάθε ομάδα που θα συμμετέχει.

Ωστόσο είναι μία αλλαγή στο format που βρίσκει τις περισσότερες αγγλικές ομάδες σύμφωνες, καθώς και την Μπάγερν, την Γιουβέντους και οι πληροφορίες αναφέρουν και την Παρί Σεν Ζερμέν.