Α. Κικίλιας: Τα οικονομικά κριτήρια να είναι τα σημαντικότερα στην αναδιάρθρωση

Μοιράσου το άρθρο
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Για να πάρει μία ΠΑΕ άδεια συμμετοχής σε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα πρέπει πάνω από όλα να είναι φερέγγυα οικονομικά. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο γενικός διευθυντής της Νίκης Ανδρέας Κικίλιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Τα οικονομικά κριτήρια πρέπει να είναι τα σημαντικότερα. Μια ΠΑΕ οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της», τόνισε χαρακτηριστικά

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Ανδρέας Κικίλιας στον ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας 89,5 και την εκπομπή «Στο πέταλο». Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Νίκη αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

Για την οργάνωση στην ΠΑΕ Νίκη: «Οποιοσδήποτε οργανισμός, είτε είναι ΠΑΕ, είτε μια επιχείρηση ή ακόμη και ένα μαγαζί της γειτονιάς, αν θέλει να προκόψει θα πρέπει να έχει τάξη στα πάντα. Γενικά, λοιπόν, η οργάνωση είναι σημαντική. Όσον αφορά την ομάδα της Νίκης, την έχω βρει σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Από πέρυσι είχε γίνει μια πρώτη προσέγγιση από τον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά του είχα αρνηθεί ευγενικά. Όμως επανήλθε τον περασμένο Μάιο και αυτό δείχνει και πόσο οργανωμένος είναι ο ίδιος. Όπως προείπα, η Νίκη ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά η εμπειρία και οι γνώσεις μου συντελούν στο να πάμε ακόμη καλύτερα. Γι’ αυτό εξάλλου κει επιλέχθηκα γι’ αυτή τη νευραλγική θέση.

Με τους συνεργάτες μου δουλεύουμε αρκετές ώρες και πλέον γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον. Ξέρω ότι μπορώ να βασίζομαι σε πολλούς ανθρώπους. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Νίκης είναι ότι όλοι εργάζονται για έναν κοινό σκοπό».

Για το ότι μόλις έξι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ πήραν το πιστοποιητικό της ΕΕΑ: «Το επίπεδο στην Ελλάδα είναι σε τραγική κατάσταση. Ακόμη και ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 μετέχουν στο πρωτάθλημα χωρίς αδειοδότηση για την κατηγορία. Η αδειοδότηση σε βοηθά να μείνεις σε μία… ράγα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια ράγα που τελειώνει απότομα. Οπότε, όταν φτάσει εκεί το τρένο σίγουρα θα εκτροχιαστεί. Όμως αυτό το… τρένο πρέπει να σκεφτούμε ότι έχει πάνω του ποδοσφαιριστές, προπονητές και υπαλλήλους, μαζί με τις οικογένειές τους.

Σίγουρα η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει τόσες πολλές επαγγελματικές ομάδες και αυτό αποδεικνύεται με το ότι μόλις έξι ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ πήραν το πιστοποιητικό. Επίσης έξι δεν κατέθεσαν καν φάκελο, κάτι που δείχνει μεγάλη ανοργανωσιά εκ μέρους τους».

Για τα κριτήρια που κατά τη γνώμη του πρέπει να μπουν για τη συμμετοχή μιας ομάδας σε επαγγελματικό πρωτάθλημα: «Τα οικονομικά κριτήρια πρέπει να είναι τα σημαντικότερα. Μια ΠΑΕ οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αν «διπλώσει» ένας μήνας πρέπει να είμαστε από πάνω ως διοργανώτρια αρχή για να μη φτάσουμε στο σημείο ο ένας μήνας να γίνουν χίλιοι. Πρέπει να τα προλαβαίνουμε αυτά. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται οργάνωση, γήπεδο και γενικότερα άρτιες εγκαταστάσεις».

Για το αν θεωρεί πιο σημαντικό το πιστοποιητικό της ΕΕΑ ή την αδειοδότηση της ΕΠΟ: «Όπως έχουμε διαπιστώσει δεν υπάρχει κάποια διαφορά. Έχουμε δει ομάδες χωρίς πιστοποιητικό να παίζουν κανονικά, ενώ και αδειοδότηση να μην πάρεις δεν τρέχει τίποτα. Απλά δεν μπορείς να κάνεις μεταγραφές. Πρέπει επιτέλους να υπάρχουν ποινές, όπως και στο εξωτερικό».

Για το τι σημαίνει η πρόθεση της Νίκης να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στα 700.000 ευρώ: «Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υποδηλώνει το όραμα που έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου για τη Νίκη. Δεν είναι ο άνθρωπος που ήρθε να διοικήσει ένα-δύο χρόνια και να φύγει. Όταν μιλάμε για 700.000 ευρώ τότε ένα ποσοστό από 60% έως 80% το έχει καλύψει ο ίδιος. Δείχνει και την οικονομική επιφάνεια που έχει αυτός ο άνθρωπος».

Για το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη αγωνιστική αποχή: «Δεν θα ήθελα να πω μόνο για τη Νίκη. Όλες οι ομάδες έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Όλοι τραβάμε το ίδιο… ζόρι. Ένας ποδοσφαιριστής που βγάζει τα προς το ζην κλοτσώντας τη μπάλα, που προπονείται εντατικά για να το κάνει αυτό, έχει μεγάλο θέμα όταν μένει εκτός για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο του το κορμί δεν θα του επιτρέψει να επανέλθει στην κατάσταση στην οποία ήταν. Και βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να παίζουν οι δύο πρώτες κατηγορίες και όχι η τρίτη, όντας επαγγελματική και αυτή».

Για την ευαισθησία που δείχνει η Νίκη σε κοινωνικά θέματα: «Αν δεν το ζήσει κάποιος από κοντά αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβει. Να πάει ο ίδιος στα ιδρύματα που βοηθάμε και να δει. Ωστόσο, εγώ αυτό το βρήκα στη Νίκη. Οι άνθρωποί της είναι ευαισθητοποιημένοι και από πέρυσι είχαν προβεί σε διάφορες δράσεις. Μάλιστα, πρόσφατα πήγα με τον κ. Βενέτη και τον κ. Καζεπίδη στο ορφανοτροφείο προκειμένου να δώσουμε δώρο στα παιδιά ένα λάπτοπ, αλλά και να μας υποδείξει ο πρόεδρος του ιδρύματος κάποια παιδιά να τα βοηθήσουμε οικονομικά. Η Νίκη θέλει να προσφέρει στην ίδια την κοινωνία με μικρές αλλά ουσιαστικές κινήσεις».

απόδοση δηλώσεων: εφημερίδα “Θεσσαλία”