Κορωνοϊός: Η κακοκαιρία «Μήδεια» και η ενδοοικογενειακή μετάδοση ανησυχούν τους ειδικούς

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας με το σύστημα υγείας να πιέζεται λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και την κακοκαιρία «Μήδεια» να βρίσκεται προ των πυλών, κάνουν τους επιστήμονες να ανησυχούν και να τονίζουν ότι ειδικά τις μέρες της κακοκαιρίας πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς ευνοείται η ενδοοικογενειακή μετάδοση.
«Τώρα που είμαστε όλοι στα σπίτια μας, η ευκαιρία που έχει και σίγουρα θα εκμεταλλευτεί αυτός ο ιός είναι να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, ειδικά τώρα, τις πρώτες μέρες που θα κάτσουμε σπίτι.
Προστατεύστε ιδιαίτερα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό ξένο. Θέλω να σας παρακαλέσω να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Επιπλέον, η ειδικός αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία «Μήδεια» που εκτιμάται ότι θα πλήξει την χώρα μας τις επόμενες ημέρες, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την πανδημία αλλά και τον εμβολιασμό.
Η κυρία Παπαευαγγέλου, πάντως, ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί δεν θα αναβληθούν. «Έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα ώστε να είναι προσβάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα.
Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής ώστε να μην αχρηστευθούν αυτά τα εμβόλια», δήλωσε.
Η Αττική εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων σε νεότερες ηλικίες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τα μισά νέα κρούσματα, 762 στον αριθμό, αφορούν στην περιφέρεια της Αττικής, εκ των οποίων τα 194 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τα 124 στο Νότιο Τομέα Αθηνών και 101 στον Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. 293 διασωληνωμένους και 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Πιέζεται το σύστημα υγείας – Στο 83% η πληρότητα ΜΕΘ
Σε πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία, καθώς η πληρότητα ΜΕΘ κορονοϊού αγγίζει το 83%. Την ώρα που η Αττική είναι μόλις λίγες μέρες σε καθεστώς πιο σκληρού lockdown, τα στοιχεία από τα 6 μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής είναι τα εξής:
Στο νοσοκομείο Σωτηρία υπάρχουν μόλις 20 κλίνες από τις συνολικά 227 για απλή νοσηλεία κορονοϊού ενώ μόλις 7 είναι διαθέσιμες ΜΕΘ από τις συνολικά 84.
Ο Ευαγγελισμός έχει 60 κενές κλίνες κορονοϊού από τις 130 ενώ έχει μόλις 8 ΜΕΘ από τις 44.
Το Αττικόν έχει 20 κενές απλές κλίνες κορονοϊού από τις 67 και 7 ΜΕΘ από τις 17. Στο Αττικόν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν αν χρειαστεί άμεσα 16 επιπλέον κλίνες κορονοϊού.
Το νοσοκομείο Γεννηματάς έχει 30 απλές κλίνες κορονοϊού από τις 60 και 3 ΜΕΘ από τις 11
Το Θριάσιο έχει 15 απλές από τις 62 και 2 ΜΕΘ από τις 12.
Το Ασκληπιείο Βούλας έχει 4 κενές κλίνες κορονοϊού από τις 24 και 3 διαθέσιμες ΜΕΘ από τις 12.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις