Βεργέτης: Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του… – Τουλάχιστον έξι εβδομάδες προπονήσεων

Στο ραδιόφωνο του ΒΟΛΟΣ 98.6 FM και στην εκπομπή «CLASICO» φιλοξενήθηκε ο προπονητής της Νίκης Βόλου, κ. Βεργέτης, με αφορμή την κοινή ανακοίνωση του ΠΣΑΠ και της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου, στην οποία αναφέρονταν πως το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λιγκ μπορεί να αρχίσει εντός 20 ημερών.

Στην ερώτηση αν κάποιος από την Ένωση των προπονητών επικοινώνησε μαζί του για να του ζητήσει τη γνώμη του όσον αφορά το χρονικό διάστημα που χρειάζονται οι παίκτες για να επανέλθουν με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο, στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, ο κ. Στάικος Βεργέτης ήταν κάθετος: «Δεν είχα κάποια επαφή. Δεν με απασχόλησε, δεν με ρώτησε κανένας».

Στη συνέχεια ο τεχνικός της Νίκης κλήθηκε να σχολιάσει την κοινή ανακοίνωση του ΠΣΑΠ και του ΠΕΠΠ: «Σ’ αυτή τη χώρα ο καθένας βγαίνει και λέει το μακρύ και το κοντό του. Εγώ είμαι πάντα υπέρ της άποψης να ερωτώνται οι ειδικοί για κάθε περίσταση και θέμα. Ένας ειδικός εργοφυσιολόγος του ποδοσφαίρου αν μάθει ότι εμένα ο παίκτης μου έχει από τις 10 Μαρτίου πέρυσι να παίξει επίσημο παιχνίδι, και σε 20 ημέρες με όλα αυτά που έχουν γίνει, τεράστια αποχή το καλοκαίρι, προετοιμασία, τρίμηνη αποχή τώρα, σε 20 ημέρες να μπει και να παίξει συνεχόμενα παιχνίδια είναι Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή… Νομίζω πως το λιγότερο που μπορώ να πω είναι πως ο άνθρωπος αυτός αυθαδιάζει.

Κατά την προσωπική μου κρίση χρειάζεται τουλάχιστον ένας αριθμός έξι εβδομάδων να κάνεις προπόνηση και φιλικούς αγώνες ώστε να μπορέσεις να βάλεις του ποδοσφαιριστές με τον λιγότερο κίνδυνο, που και πάλι θα υπάρξουν τραυματισμοί, να παίξουν μπάλα. Αυτό δεν είναι προσωπική άποψη του Στάικου Βεργέτη, αυτή είναι μια ορθολογική άποψη ενός επιστήμονα του ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί ένας οποιοσδήποτε αυθαιρέτως να αποφασίζει για τους ποδοσφαιριστές και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους».

Για τις υπόνοιες που άφησε ο κ. Μπαντής ότι ομάδες δεν θέλουν να γίνει το πρωτάθλημα: «Εμείς ετοιμαζόμαστε. Κάναμε χθες την πρώτη προπόνηση, δεν μπορείς να πεις πως είμαστε έτοιμοι.

Θέλω να περάσω δύο βασικούς άξονες στη συζήτησή μας. Πρώτον για τις όποιες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν να ερωτώνται οι απολύτως ειδικοί και αρμόδιοι. Όχι ο καθένας να βγάζει ότι να’ ναι αποφάσεις. Και το δεύτερο είναι πως επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα να λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις έγκαιρα γιατί έχουμε απηυδήσει απ’ αυτό το θέμα. Πάμε να συμπληρώσουμε ένα χρόνο, που είτε περιμένουμε να βγει μια απόφαση, ή βγαίνει και ξαναλλάζει, ή βγαίνει και δεν εφαρμόζεται. Μιλάω με ποδοσφαιριστές, προπονητές, όλες τις ομάδες είμαστε όλοι απηυδισμένοι. Απλά άλλοι βγαίνουν και μιλάνε άλλοι όχι.

Οι παίκτες βιάζονταν να μπούνε στη διαδικασία των ομαδικών προπονήσεων γιατί τους έσπασαν τα νεύρα οι ατομικές προπονήσεις. Το γεγονός ότι μπήκαν σε ομαδική προπόνηση είναι γι’ αυτούς μια ανακούφιση. Από εκεί και πέρα το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είτε βιάζεται κάποιος παίκτης είτε όχι, δεν είναι αρμόδιος να το αποφασίσει. Να ρωτήσουν ειδικούς, υπάρχουν εργοφυσιολόγοι της άσκησης, άνθρωποι που κάνουν βιοχημικές εξετάσεις και ξέρουν πολύ καλά το ανθρώπινο σώμα. Δεν μπορεί να ρωτάς το ποδοσφαιριστή «είσαι έτοιμος» και να σου πει όχι και από αυτή την απάντηση να λάβεις απόφαση. Αυτό θέλω να περάσω να ερωτώνται οι ειδικοί.

Αποκλείεται να ερωτήθηκαν οι ειδικοί, γιατί αποκλείεται ένας άνθρωπος που είναι ειδικός να δώσει απόφαση για 15-20 ημέρες κι είναι εντάξει. Αποκλείεται».

Αν βοηθούν οι ατομικές προπονήσεις για να διατηρήσουν οι παίκτες ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης: «Οι ατομικές προπονήσεις που έκαναν οι παίκτες βοηθούν πάρα πολύ για να διατηρήσουν τις φυσικές τους παραμέτρους και σ’ αυτό έγινε εξαιρετική δουλειά τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας ομάδα. Όμως το παιχνίδι έτσι όπως παίζεται έχει να κάνει με τακτική καθοδήγησης, με συνεργασίες και πάρα πολλά άλλα πράγματα, που πρέπει όλα αυτά να δουλευτούν αυτές τις εβδομάδες. Και πρέπει να μπουν σιγά σιγά στους ρυθμούς του 90λεπτου. Μπορεί να έχω έναν παίκτη που δούλεψε πολύ καλά τον αερόβιο μηχανισμό του κι έκανε με τους γυμναστές πολύ καλή δουλειά. Αλλά όταν χρειαστεί να κάνει ένα παλίνδρομο τρέξιμο μέσα στο παιχνίδι, πρέπει να τα έχει δουλέψει όπως θα τα βρει στο παιχνίδι. Πρέπει λοιπόν, κι αυτό θα κάνουμε αυτές τις εβδομάδες, να προσαρμόσουμε τη φυσική κατάσταση μέσα στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις