Κορωνοϊός-Γώγος: «Το άνοιγμα των καταστημάτων δεν θα επηρεάσει την κατάσταση»

Ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε αισιόδοξος, πως το άνοιγμα της αγοράς, δεν θα φέρει άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων του Κορωνοϊού.

Eνώ μίλησε για επιστροφή στην κανονικότητα μέσα από τη βοήθεια έξυπνων μέτρων μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη. Μάλιστα ο κ. Γώγος παραδέχθηκε πως οι επιστήμονες περίμεναν νωρίτερα την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Στη συνέχεια υποστήριξε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με αυτές τις καταστάσεις, ενώ πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, θα τηρούμε τα μέτρα, το R θα γυρίζει γύρω από το 1 και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με την σχέση των θετικών τεστ προς τα συνολικά να μην περνάει το 4, θα μπορέσουμε στις 15/3 να αποκλιμακώσουμε και να έχουμε μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική μας δραστηριότητα».

«Φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο», σχολίασε ακόμη ο κ. Γώγος.

Το άνοιγμα των σχολείων
Κληθείς να απαντήσει αναφορικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία ο καθηγητής παθολογίας επεσήμανε πως εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ.

Την ίδια ώρα ο κ. Γώγος προέβλεψε ότι θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας για μία έως δύο εβδομάδες. «Θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση λόγω της συσσώρευσης του αριθμού των κρουσμάτων και της επιβάρυνσης της υγείας τους όπως συμβαίνει μετά από 7-10 μέρες νόσου», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως το απευχόμαστε αλλά είναι πιθανό να συμβεί.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις