Καλανδαρίδης: Μεγάλος μου στόχος οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων παραχώρησε ο Γιάννης Καλανδαρίδης. Ο Βολιώτης παγκόσμιος πρωταθλητής, που διέπρεψε με τον ΟΕΑ/ΝΑΒ και τώρα ανήκει στον ΕΝΟ Αιγυπτιωτών μίλησε για τη μέχρι τώρα πορεία του στο άθλημα και για τα όνειρά του για το μέλλον με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

Αρχικά για τον Γιάννη Καλανδαρίδη το σάιτ της ομοσπονδίας γράφει τα εξής: «Γεννήθηκε πριν από 23 χρόνια στη Ζάκυνθο αλλά βρήκε το λιμάνι του στον Βόλο. Στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας που έχει «γεννήσει» σπουδαίους κωπηλάτες  ο Γιάννης Καλανδαρίδης δε θα μπορούσε να μην πιάσει κουπιά. Το δέσιμο ήταν με την πρώτη ματιά και έμελλε να τον οδηγήσει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου πριν καλά καλά κλείσει τα 18 του χρόνια.

Πλέον , με χρυσά και χάλκινα μετάλλια στις κατηγορίες Εφήβων και Νέων Ανδρών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις βάζει  ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και στοχεύει σε μια πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και γιατί όχι και σε ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Άλλωστε όπως ομολογεί μαζί με τον συναθλητή του τον Θανάση Παλαιοπάνο που αγωνίζονται στην  δίκωπο άνευ έχουν πολλά ακόμα να δώσουν»

Στη συνέχεια ο Βολιώτης παγκόσμιος πρωταθλητής απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

Για την απόφασή του να ασχοληθεί με την κωπηλασία: «Την κωπηλασία την ξεκίνησα εντελώς τυχαία. Δεν γνώριζα για το άθλημα από οικογενειακούς φίλους οι οποίοι με παρότρυναν να ξεκινήσω».

Για το αν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα φτάσει να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής: «Στην αρχή δεν ήξερα ότι μπορώ να φτάσω σε τόσο υψηλό επίπεδο και να γίνω παγκόσμιος  πρωταθλητής. Στη συνέχεια όμως βλέποντας και αλλά παιδιά από τον όμιλό μου να καταφέρνουν να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο, πίστεψα ότι μπορώ να τα καταφέρω και εγώ».

Για το κίνητρο που έχει όλα αυτά τα χρόνια για να δουλεύει σε πολύ υψηλό επίπεδο: «Το κίνητρό μου όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι θέλω κάθε φορά να ξεπερνάω τα όριά μου και να αποδεικνύω στον εαυτό μου ότι κάθε φορά μπορώ και ακόμα καλύτερα».

Για το αν πιστεύει ότι έχει φτάσει το 100% των δυνατοτήτων του ως τώρα: «Δεν πιστεύω ότι έχω φτάσει το 100 % των δυνατοτήτων μου. Εξάλλου για το άθλημα της κωπηλασίας θεωρούμαι μικρός και πιστεύω πως μπορώ να βελτιωθώ αρκετά ακόμα».

Για το ποια θα χαρακτήριζε ως την πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του «Η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας ήταν όταν πήρα το πρώτο μου χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο σαν έφηβος (2016). Τότε κατάλαβα ότι μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερα στο άθλημα».

Για το αν είναι επιλογή του να αγωνίζεται στα «μεγάλα κουπιά» τα τελευταία χρόνια: «Η αλήθεια είναι ότι μ αρέσουν πιο πολύ τα «μεγάλα κουπιά». Ωστόσο το ότι τα τελευταία χρόνια αγωνίζομαι σε αυτά είναι κάτι τυχαίο καθώς είναι στο χέρι του προπονητή κατά κύριο λόγο σε πιο αγώνισμα θα αγωνιστώ κάθε χρονιά».

Για το αν του ταιριάζουν περισσότερο τα μεγάλα πληρώματα ή τα ολιγομελή: «Δεν έχω πρόβλημα. Σημασία έχει να υπάρχει σωστή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του πληρώματος. Μου αρέσουν και τα δύο εξίσου».

Για τον αν θεωρεί ότι η δίκωπος με τον Θανάση Παλαιοπάνο είναι το ιδανικό σχήμα για εκείνον, αν κρίνουμε τις τελευταίες επιτυχίες: «Με τον Θανάση τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε πολύ καλή «χημεία». Έχουμε κερδίσει σημαντικούς αγώνες και ακόμα και σήμερα προπονούμαστε μαζί . Πιστεύω ότι ταιριάζουμε αρκετά ,έχουμε όμως ακόμα πολλά να αποδείξουμε».

Για το συναίσθημα που βίωσε με την Εθνική το 2019 αγωνιζόμενος μπροστά στο ελληνικό κοινό: «Στα Γιάννενα το 2019 ζήσαμε μια πολύ ωραία εμπειρία γιατί πρώτη φορά μας παρακολούθησαν από κοντά τόσοι πολλοί συγγενείς και φίλοι οι οποίοι ήρθαν να δουν τους αγώνες μας. Θέλαμε πολύ να βγούμε πρώτοι και να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος μέσα στην χώρα μας αλλά δεν τα καταφέραμε. Θα ήθελα σίγουρα να ξαναζήσω κάτι τέτοιο».

Για το πώς βιώνει την κατάσταση με τον κορωνοϊό: « Όλο αυτό που έχει συμβεί με τον κορωνοϊό εμένα έτυχε να με βοηθήσει, γιατί πέρσι τον Φεβρουάριο είχα ένα ατύχημα με την μηχανή και είχα σπάσει το πόδι μου . Όλη αυτή η καθυστέρηση των αγώνων αλλά και η πρόκριση για την Ολυμπιάδα μού έδωσε χρόνο να γίνω απολύτως καλά  και να γυρίσω πίσω στις προπονήσεις εγκαίρως. Έτσι μπορώ να πω ότι αντιθέτως με την όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό, τα πράγματα ήρθαν ευνοϊκά για μένα».

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα κοινόβια στον Σχοινιά, τα οποία είναι πολυήμερα και δύσκολα: «Σίγουρα τα κοινόβια είναι δύσκολα. Προσπαθώ να μένω προσηλωμένος στον στόχο μου και στον ελεύθερο μου χρόνο να  απασχολούμαι  με άλλες δραστηριότητες που με ηρεμούν όπως να διαβάζω βιβλία, να παίζω επιτραπέζια, να βλέπω ταινίες ή και να κάνω μια βόλτα με τους συναθλητές μου».

Για το αν η ελληνική κωπηλασία μπορεί να κερδίσει περισσότερες συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Θεωρώ ότι η ομάδα μπορεί να κερδίσει περισσότερες προκρίσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάναμε πολύ καλές εμφανίσεις και πιστεύω πως είναι εφικτό να έρθουν κι άλλες προκρίσεις φέτος».

Για τον μεγάλο στόχο που έχει θέσει: «Ο δικός μου στόχος είναι σίγουρα ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού από φέτος είμαι πλέον στην κατηγορία των ανδρών. Σίγουρα θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό μαζί με το πλήρωμά μου και ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Για το τι θέλει να πετύχει από δω και πέρα στην καριέρα του: «Θα ήθελα να λάβω μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες καθώς και να καταφέρω να κερδίσω ένα μετάλλιο στην κατηγορία των ανδρών».

Γι’ αυτό που σκέφτεται να κάνει όταν σταματήσει την κωπηλασία: «Τον τελευταίο χρόνο ανήκω στην οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, αφού μου δίνει την ευκαιρία να προπονούμαι απρόσκοπτα και παράλληλα να έχω μια επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον. Όταν σταματήσω την κωπηλασία, σίγουρα θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με την σχολή μου στην Αθήνα, η οποία είναι τα ΤΕΦΑΑ και αργότερα ίσως και με την προπονητική».

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις